Τα βιβλία του μήνα #Ιούνιος2020

Καλό μήνα!! Μπήκε επίσημα το καλοκαίρι και ειδικά φέτος το περιμένουμε πώς και πώς. Συντροφιά πάντα με τα βιβλία που ξεχωρίσαμε και αυτόν τον μήνα για εσάς.

Το μπάνιο μας – Φίλιππος Φωτιάδης (Μάρτης)

Όταν είσαι μικρός, τα πράγματα τα βλέπεις διαφορετικά, το παραδέχομαι, όμως τη στιγμή που άκουσα “τώρα μένουμε σπίτι” θύμωσα πάρα πολύ. Είναι σαν να σε βάζουν τιμωρία για κάτι που δεν έκανες, κι επιπλέον να μην ξέρεις πότε θα τελειώσει. Κι επειδή το σπίτι το μοιραζόμασταν με κάποιους άλλους, αποφασίσαμε να χωριστούμε και να κλειστεί κάθε οικογένεια σ’ ένα δωμάτιο. Εμάς μας κληρώθηκε το μπάνιο, που, αν το σκεφτείς, έχει και τα καλά του. Πολύ σύντομα μας φαινόταν σαν παλάτι, παραμυθένιο. Είχε και μπανιέρα!

Ήμουν σίγουρη πως θα διαβάσω πολλά βιβλία για όλα όσα ζήσαμε το τελευταίο διάστημα. Ποτέ όμως δεν φαντάστηκα ότι η καραντίνα κι όλες οι, τρομακτικές ενίοτε, σκέψεις που γέννησε ο εγκλεισμός στα σπίτια μας, θα ήταν τόσο αστείες! Κάθε σελίδα θα σας θυμίσει το δικό σας σπίτι, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αγωνίες, όλα όσα νιώσατε και ζήσατε το τελευταίο διάστημα. Λες και τρύπωσε στα σπίτια μας και στο μυαλό μας, ο Φίλιππος Φωτιάδης σκιαγραφεί την οικογένεια της καραντίνας την εποχή του covid-19. Και το κάνει με τόσο χιούμορ και τέτοια μαεστρία, που είναι σίγουρο πως κι εσύ θα σκεφτείς “Δεν ήταν τελικά όλα τόσο άσχημα.”.

Εξαιρετική για μια ακόμη φορά η εικονογράφηση του Φωτιάδη! Αυτό είναι ένα picture book που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη σου.

Για παιδιά 3+ ετών.

Ο ιππότης που είπε ΟΧΙ – Lucy Rowland (Μικρή Σελήνη)

Ο μικρός ιππότης Νεντ ήταν πάντα ευγενικός. Ό,τι κι αν του ζητήσουν η απάντηση είναι ΝΑΙ. Πάντα ευγενικός και γελαστός, θα βοηθήσει οποιονδήποτε του το ζητήσει. Μέχρι που μια μέρα η απάντηση ήταν ΟΧΙ κι ήρθε έτσι ξαφνικά όπως ένα πρωτοβρόχι. Τι θα κάνει ο Νεντ όταν εμφανιστεί η Δράκαινα; Τι απάντηση θα δώσει, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Αυτό είναι ένα βιβλίο για τα συναισθήματα και την φιλία. Σίγουρα θα το ξεχωρίσετε για το χιούμορ του και τον τρόπο που προσεγγίζει όλα όσα νιώθει και κάνει ο μικρός πρωταγωνιστής. Η εικονογράφηση της Kate Hindley είναι εξαιρετική! Χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα, με κυρίαρχα το κόκκινο και το γκριζο-μπλε, γεωμετρικά σχήματα και έμφαση στις λεπτομέρειες, συμπληρώνει με απίστευτη μαεστρία την ιστορία. Με λίγα λόγια, είναι αυτό που λέμε must-have για κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Για παιδιά 3+ ετών. Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου.

Η Χαρά χορεύει – Luciano Lozano (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Στη Χαρά δεν αρέσουν καθόλου τα μαθηματικά. Και στο σχολείο, γενικά, δεν τα πάει μια χαρά… Νιώθει απίστευτα μπερδεμένη και λυπημένη. Η μητέρα της την πήγε μέχρι και στον ψυχολόγο. Τα πράγματα όμως παίρνουν τον δρόμο τους όταν η Χαρά ανακαλύπτει τον χορό. Ο χορός την ευχαριστεί και τη γεμίζει τόσο, που τα πάντα στη ζωή της γίνονται μαγικά. Ακόμα και τα μαθηματικά.

Το λάτρεψα αυτό το βιβλίο! Γιατί η πρωταγωνίστρια αυτής της ιστορίας μου έκλεισε το μάτι και μου ψιθύρισε κάτι που, αν και το ήξερα ήδη, πολλές φορές το ξεχνάω. “Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, είναι διαφορετικό”, μου είπε. Η Χαρά θα σας κάνει να σκεφτείτε όλες εκείνες τις φορές που νιώσατε “άσχημα” επειδή το παιδί σας δεν τα κατάφερε όπως θα θέλατε. Κάπου εκεί όμως, η Χαρά θα σας δείξει πως δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, όλοι όμως αξίζουμε να μας αγαπούν για αυτό που είμαστε και σε όλους πρέπει να προσφέρουμε αυτό που αγαπούν, αυτό που τους δίνει χαρά, αυτό στο οποίο θα ξεχωρίσουν.

Ένας λόγος παραπάνω για να το λατρέψετε, είναι η υπέροχη, νοσταλγική εικονογράφηση!

Για παιδιά 4+ ετών. Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Ο ρυθμός της βροχής – Grahame Baker-Smith (Εκδόσεις Ίκαρος)

Ο Άιζακ παίζει στην αγαπημένη του λίμνη στην πλαγιά του βουνού. Όταν αρχίζει να βρέχει, αδειάζει το νερό απ’ το βαζάκι του στη λίμνη και τρέχει μαζί με τα ρυάκια, καθώς αυτά κυλούν σε καταρράκτες, ορμάνε μέσα από ποτάμια και ξεχύνονται στη θάλασσα. Πού θα πάει τώρα το νερό από το βαζάκι μου; αναρωτιέται ο Άιζακ.

Ο κύκλος του νερού έχει γίνει θέμα σε πάρα πολλά βιβλία. Είμαι σίγουρη πως κι εσείς θα έχετε ένα τέτοιο βιβλίο γνώσεων στη βιβλιοθήκη σας. Το νερό και ο κύκλος της ζωής του είναι και το θέμα αυτού του βιβλίο. Εδώ όμως ο συγγραφέας πετυχαίνει κάτι μοναδικό. Ο ρυθμός της βροχής είναι ένα βιβλίο το οποίο ξεφεύγει από τον απλό διδακτισμό και την βαρετή απεικόνιση της πληροφορίας και μας δείχνει έναν νέο τρόπο προσέγγισης της γνώσης. Ο λιτός λόγος γίνεται ένα με την ατμοσφαιρική, μαγική εικονογράφηση και μας παρασέρνουν στο ονειρικό ταξίδι του νερού που ξεκινά από τα σύννεφα, για να φτάσει στα βάθη του ωκεανού, μέχρι να επιστρέψει ξανά στην αρχή. Και μέσα από το υπέροχο αυτό ταξίδι, όλοι, οι άνθρωποι, η φύση, τα ζώα, γινόμαστε ένα στην αλυσίδα της ζωής, αλληλένδετοι κρίκοι, απαραίτητοι ο ένας για την ύπαρξη του άλλου.

Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το βραβείο Greenaway medal. Εξαιρετικό!

Για παιδιά 4+ ετών. Απόδοση: Μυρσίνη Γκανά.

Βρείτε τα βιβλία που σας προτείναμε τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020.

Μόγλης ή μεγαλώνοντας ανάμεσα στα λυκόπουλα – Αντώνης Παπαθεοδούλου (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ένα ανθρωπάκι, ο Μόγλης, μεγαλώνει στην αγέλη των Λύκων. Τρέχει, κολυμπά, σκαρφαλώνει στα δέντρα, παίζει παρέα με τα μικρά λυκόπουλα. Κι ακούει πάντα με προσοχή τις συμβουλές του Μπαγκίρα του Πάνθηρα και τα τραγουδιστά μαθήματα του Δάσκαλου Μπαλού, που του μαθαίνει, στίχο στίχο, τον Νόμο της Ζούγκλας: Σαν τον γαλάζιο ουρανό είν’ της Ζούγκλας ο Νόμος. Τόσο σπουδαίος, τόσο παλιός. Τα ζώα όλα τον σέβονται και τον υπακούνε, κι αλίμονό σου αν κάνεις αλλιώς!

Ποιος δεν ξέρει την κλασική αυτή ιστορία! Είναι άλλωστε ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έχουμε διαβάσει διάφορες διασκευές, κάποιοι θα έχετε ίσως διαβάσει και το πρωτότυπο βιβλίο του Κίπλινγκ, έχουμε δει τις ταινίες και την θεατρική παράσταση που ανέβηκε πριν κάποια χρόνια στο Εθνικό Θέατρο. Είναι μια ιστορία τόσο μαγική κι ανθρώπινη, τόσο παραμυθένια κι αληθινή, που σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους. Για μένα αυτό το βιβλίο συμβολίζει την παιδική μας ηλικία, την ελευθερία και την ανεμελιά των παιδιών καθώς βαδίζουν προς την ενηλικίωση, ενώ ταυτόχρονα σχολιάζει τη φιλία, την αφοσίωση, τα όρια, την αποδοχή και την αλληλεγγύη.

Αυτό είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς Μικρά Μεγάλα Κλασικά, όπου ο Αντώνης Παπαθεοδούλου διασκευάζει για μικρές ηλικίες πασίγνωστα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ η Ίρις Σαμαρτζή ντύνει τις ιστορίες με τις πολύχρωμες εικόνες της. Η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική! Είναι άλλωστε γνωστό πως αυτό το δίδυμο μας έχει χαρίσει αριστουργηματικά βιβλία. Αυτό όμως είναι το πιο αγαπημένο μου σε αυτή τη σειρά! Όχι γιατί είναι καλύτερο από τα προηγούμενα. Μάλλον αγαπώ την ιστορία του Μόγλη λίγο παραπάνω. Και νομίζω πως και τα παιδιά μου θα συμφωνήσουν. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η σειρά βιβλίων δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας.

Για παιδιά 6+ ετών.

Η Τούρτα. Μια περιπέτεια του Κερασάκη Κοράκη και του Φουντουκάκη Σκιουράκη – Bėnas Berantas (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Η Μαμά Σκιουρίνα έχει μαζέψει ένα καλάθι φουντούκια για μια ξεχωριστή περίσταση. Μόλις όμως βγήκε από το σπίτι, ο Φουντουκάκης και ο Κερασάκης τα βλέπουν και αποφασίζουν να τα δοκιμάσουν. Φυσικά δεν είναι ευγενικό να παίρνει κανείς κάτι χωρίς να ρωτάει κι ας πρόκειται μόνο για λίγα φουντούκια. Όμως τα φουντούκια τελειώνουν πολύ γρήγορα και οι δύο φίλοι φοβούνται να ομολογήσουν τι έγινε. Κι αποφασίζουν να πουν ψέμματα…

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο των νεαρών δημιουργών Bėnas Berantas και Vilija Kvieskaitė, η οποία έχει κάνει την εικονογράφηση. Φυσικά έχει και συνέχεια και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ. Αστεία, γραμμένη με απλά λόγια, ώστε να την καταλάβουν και οι πιο μικρές ηλικίες, με εικονογράφηση που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους, η περιπέτεια των δύο φίλων είναι μια καλή αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για το ψέμα και την αλήθεια. Το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει και σαν εκπαιδευτικό εργαλείο σε δράσεις θεατρικού παιχνιδιού, αλλά και σε μαθήματα ζωγραφικής.

Το βιβλίο ήταν υποψήφιο στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου (Most Significant Debut Year Award 2017).

Απευθύνεται σε παιδιά 3+ ετών. Μετάφραση: Αυγή Δαφερέρα


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!