Αν δεν κατάγεσαι από την Ήπειρο, μπορεί και να μη γνωρίζεις τα Τζουμέρκα, ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη. Μπορεί να είναι λιγότερο προβεβλημένα από τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια, δεν έχουν όμως τίποτα απολύτως να ζηλέψουν!
Τα Τζουμέρκα είναι μια από τις μεγαλύτερες οροσειρές της Δυτικής Ελλάδας. Αποτελούνται από 65 χωριά και οικισμούς, που μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Πρόκειται για μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς, με γραφικά χωριουδάκια και παραδοσιακούς οικισμούς, απόκρημνα βουνά, φαράγγια, ποτάμια, χαράδρες, σπήλαια, πυκνά δάση, άγρια ζωή και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Ήπειρο έναν προορισμό που αξίζει να επισκεφθείτε όλες τις εποχές του χρόνου.
Το Βουργαρέλι
Η εκδρομή μας ξεκίνησε από τα Γιάννενα με προορισμό το Βουργαρέλι. Διαλέξαμε την πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή, παρότι συναντήσαμε πολλές στροφές. Οπότε αν ζαλίζεστε καλό θα είναι να επιλέξετε την πιο εύκολη διαδρομή.
Το Βουργαρέλι απέχει 398 χλμ από την Αθήνα και θα χρειαστείς περίπου 4 ώρες και 45 λεπτά για να φτάσεις, μέσω της Ιονιας Οδού.
Στη διαδρομή θα συναντήσεις την πινακίδα που σε καλωσορίζει στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, μια προστατευόμενη περιοχή σπάνιας ομορφιά, όπου ο άνθρωπος συνυπάρχει αρμονικά με το φυσικό στοιχείο. Το Βουργαρέλι βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, προστατευμένο από ένα μοναδικό ελατοδάσος, το οποίο περιβάλει το χωριό λες και το αγκαλιάζει. Σήμερα κατοικούν στο χωριό περίπου 300 άτομα.
Για τη διαμονή σας, σας προτείνουμε το Rouista Tzoumerka Resort, ένα υπέροχο ξενοδοχείο, για να απολαύσετε πραγματικά την ηπειρώτικη φιλοξενία.
Τι θα δω στο Βουργαρέλι
Στο Βουργαρέλι το νερό κυλά άφθονο και σε κάθε γωνιά θα βρεις και μια βρύση. Οι πιο διάσημες είναι οι βρύσες Κρυστάλλω και Αρχόντω στην πλατεία. Σύμφωνα με την παράδοση, αν πιεις νερό από αυτές είναι σίγουρο πως θα καλο-παντρευτείς και θα μείνεις στο Βουργαρέλι! Κοντά στις βρύσες θα δεις και το σπίτι-αρχηγείο του Ναπολέοντα Ζέρβα. Στην πλατεία βρίσκεται και ένα παραδοσιακό καφενείο, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Στο χωριό επίσης αξίζει να επισκεφθείς τη Γέφυρα Κοραή και το Κύτταρο Τέχνης Τζουμέρκων.
Το ξέρατε πως ο διάσημος φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε στα Τζουμέρκα, στην Κυψέλη Άρτας;
Μέσα στο δάσος, ανάμεσα στα πεύκα και τα έλατα, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Χαρακτηρίζεται ως η Αγία Λαύρα της Ηπείρου, καθώς, όπως αναφέρεται, από εκεί ξεκίνησε το 1821 η επανάσταση στην περιοχή. Επίσης, στο μοναστήρι βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι το 1943, όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν το χωριό. Διάβασε περισσότερα εδώ.
Αν σας αρέσει η πεζοπορία ή θέλετε να κάνετε την πρώτη σας πεζοπορική διαδρομή ως οικογένεια με τα παιδιά, τα Λουτρά του Καπετάνιου είναι μια εξαιρετική επιλογή! Ο δρόμος είναι εύκολος, οι ταμπέλες σας οδηγούν προς τον τελικό προορισμό και σας εγγυώμαι πως θα απολαύσετε κάθε λεπτό της διαδρομής σας.
Μια εύκολη διαδρομή είναι και το Νεραϊδογέφυρο, ένα πανέμορφο, πραγματικά μαγευτικό πέτρινο γεφύρι, στα χαμηλά όρια του χωριού.
Νότια του χωριού, με κατεύθυνση προς την Άρτα, μερικά μόλις χιλιόμετρα από το Βουργαρέλι, θα βρεις την Κόκκινη Εκκλησιά ή αλλιώς το “βασιλομονάστηρο” όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Για το σημαντικό αυτό μνημείο, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.
Τα αξιοθέατα της περιοχής δεν σταματούν εδώ! Ανάλογα με την εποχή που θα βρεθείς στα Τζουμέρκα, μπορείς και να οργανώσεις τις αντίστοιχες εκδρομές. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, πρέπει να κολυμπήσεις στις “παραλίες” του Αχελώου. Μια επίσκεψη στα Θεοδώριανα, στους καταρράκτες της Σούδας, στην Ιερά Μονή Κηπίνας κοντά στους Καλαρρύτες και στη Λίμνη Πουρναρίου επιβάλλεται!
Το Βουργαρέλι και η ιστορία του
Εικάζεται ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται από το επώνυμο Βουργαρέλης, ο οποίος ήταν υλοτόμος στην περιοχή. Μια άλλη εκδοχή λέει πως πήρε το όνομά του από Βούλγαρους υλοτόμους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί με σκοπό τη μεταφορά οικοδομήσιμης ξυλείας στην Άρτα.
Η ιστορία του χωριού σχετίζεται με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Αθαμανίας, η οποία πήρε το όνομά της από το μυθικό βασιλιά Αθάμαντα. Οι Αθαμάνες ήταν αρχαίο ηπειρωτικό φύλο. Το Βουργαρέλι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Οι κάτοικοι υπέφεραν κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής. Το 1943 οι Γερμανοί βομβάρδισαν το χωριό. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν, άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί έμειναν άστεγοι. Την ίδια χρονιά οι Γερμανοί έκαψαν το Βουργαρέλι. Στα χρόνια του εμφυλίου πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Το Βουργαρέλι, λόγω της στρατηγικής του θέσης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δράση των αντάρτικων ομάδων. Έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης ορεινής Ελλάδας.
Το Βουργαρέλι είναι ιδανικό για τις οικογένειες που αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό, μακριά από το άγχος της καθημερινής ρουτίνας. Όπου κι αν σταθείς στο χωριό, έχεις την αίσθηση πως ακούς το νερό να κυλά. Το μάτι σου χορταίνει πράσινο και τα πνευμόνια σου γεμίζουν καθαρό αέρα. Σε υψόμετρο 800 μέτρων το Βουργαρέλι είναι η τέλεια αποτοξίνωση από καθετί που σε βαραίνει. Εδώ θα απολαύσεις τον μεσημεριανό ύπνο, θα φας πολύ καλά, θα νιώσεις την ηπειρώτικη φιλοξενία, θα σε κεράσουν πίτες και γλυκά του κουταλιού, θα πιεις κι ένα τσιπουράκι παραπάνω, θα ξεκουραστείς. Και είναι σίγουρο πως θα επιστρέψεις!
NO COMMENT