Τα βιβλία του μήνα #Μάιος2020

Αυτός είναι ο μήνας της άνοιξης που περιμένουμε όλοι περισσότερο από ποτέ. Όλοι θέλουμε να δραπετεύσουμε, να ξεχυθούμε στους δρόμους, στα πάρκα, στη φύση, στον κόσμο που νιώθουμε τόσο μακριά μας το τελευταίο διάστημα. Με προσοχή όμως, έτσι; Κι αν θέλουμε να πάμε κάπου πιο μακριά, ας αφήσουμε τα βιβλία αυτού του μήνα να μας ταξιδέψουν!

Η τύχη του Φάουστο – Oliver Jeffers (Εκδόσεις Ίκαρος)

Ζούσε κάποτε ένας άνθρωπος που πίστευε πως όλα ήταν δικά του. Μια μέρα αποφάσισε να επιθεωρήσει αυτά που του ανήκαν. Ο ήρωας της ιστορίας μας, ο Φάουστο, είναι ένας… αντιπαθητικός άνθρωπος, στριφνός, άπληστος, με τσιγκελωτό μουστάκι και ριγέ κουστούμι. Θέλει να κάνει τα πάντα δικά του, απλά επειδή το αποφάσισε. Έτσι, το λουλούδι, το πρόβατο, το δέντρο, η λίμνη, το βουνό, άλλοτε με ευκολία κι άλλοτε με φωνές, γίνονται δικά του. Ο Φάουστο γίνεται συνεχώς όλο και πιο επιθετικός, μέχρι που μια μέρα προσπαθεί να κάνει δικιά του την θάλασσα…

Τι συμβαίνει όταν η επιθυμία οδηγεί στον εγωισμό και την αυτοκαταστροφή; Πόσο επικίνδυνοι και άπληστοι μπορεί να γίνουν οι άνθρωποι; Ο βραβευμένος Oliver Jeffers δημιουργεί μια ιστορία διαφορετική από αυτές που μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παραδοσιακής λιθογραφίας, μας παρουσιάζει ένα αριστουργηματικό βιβλίο για την ανθρώπινη αλαζονεία και την αυθαιρεσία της εξουσίας. Μέσα σε λίγες σελίδες, με όπλο του την αφαιρετική εικονογράφηση, το δυνατό κείμενο και τις παύσεις που προσφέρει στον αναγνώστη με τις ολόλευκες σελίδες του βιβλίου, ο Jeffers σχολιάζει τη σχέση μας με την φύση και την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε το σύστημα αξιών στο οποίο ζούμε.

Πιο επίκαιρο από ποτέ, αυτό το βιβλίο είναι ένα κάλεσμα να συμφιλιωθούμε με τον κόσμο, τη φύση και τα θέλω μας. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε ξανά αυτά που ορίζουν την ίδια μας την ύπαρξη. Είμαστε εφήμεροι και σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οφείλουμε να σεβαστούμε όλα όσα θα αφήσουμε πίσω μας, όταν πλέον δεν θα υπάρχουμε στον κόσμο.

Για παιδιά 5+ ετών. Εξαιρετικό και για ενήλικες!

Αχ! Φαντάσματα… – Σοφιάννα Θεοφάνους (Μικρή Σελήνη)

Ο Τίμος δεν μιλάει πολύ, έχει το χάρισμα να ακούει αυτά που δεν ακούν και δεν βλέπουν οι άλλοι. Και με αυτό του το χάρισμα, μπορεί να ακούει και να συνομιλεί με τα 10 φαντάσματα που ζουν στο σπίτι του. Ελάτε να γνωρίσουμε την Μπέλλα τη φαγού, τον Λέοντα τον Νυσταλέο, τον Σάντι τον Φοβιτσιάρη, την Λουλού την Λουσού, τη Ρουθ την Αγγλίδα Λαίδη, τον Γουίλαρντ τον Φοβέρα, την Μαργκώ την κακομαθημένη, τον Λίνο τον Γελαδερό, τη Σάρα τη βαρετή βαρόνη και τον Ιβάν τον Παγωμάρα.

Αυτά τα φαντάσματα είναι η παρέα του Τίμου, ενός παιδιού ξεχωριστού και ιδιαίτερου, που με ενσυναίσθηση ακούει τις ιστορίες των φαντασμάτων και είναι πάντα δίπλα τους, για να τα βοηθήσει και να τους συμπαρασταθεί στα μικρά ή μεγάλα τους προβλήματα. Αυτό είναι ένα ghost story διαφορετικό, ένα ghost story για παιδιά που βλέπουν πέρα από το προφανές και με ανοικτό το μυαλό και την καρδιά τους αποδέχονται τον άλλον όπως ακριβώς είναι.

Εξαιρετικό το βιβλίο της Σοφιάννα Θεοφάνους, γραμμένο σε έμμετρο λόγο, καθώς και η εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto. Αυτή είναι μια ιστορία για τον θάνατο και την μνήμη, τη φιλία και την ενσυναίσθηση, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Αυτή είναι μια υπέροχη ιστορία, γεμάτη ζεστά χρώματα και καλοσύνη, που δεν θα τρομάξει κανένα παιδί. Διαβάζεται ευχάριστα από παιδιά 5+ ετών. Θα σας πρότεινα να το διαβάσει και ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς το βιβλίο πραγματεύεται πολύ σοβαρές έννοιες και καταστάσεις, που σίγουρα θα σας οδηγήσουν σε μοναδικές συζητήσεις.

Περί της καταγωγής των ειδών – Κάρολος Δαρβίνος (Εκδόσεις Παπασωτηρίου)

Από την εκπληκτική ποικιλομορφία πλασμάτων μέχρι τον αγώνα για επιβίωση, και από τα μικροσκοπικά βακτήρια μέχρι το θαυμαστό Δέντρο της Ζωής, σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψετε την επαναστατική θεωρία του Δαρβίνου, που άλλαξε το πώς βλέπουμε τον κόσμο σήμερα.

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τη θεωρία της Εξέλιξης, όπως την διατύπωσε ο Κάρολος Δαρβίνος το 1859 στο βιβλίο του Περί της καταγωγής των ειδών. Εδώ βέβαια πρόκειται για μια εξαιρετική διασκευή του βιβλίου από την Sabina Radeva, η οποία έχει κάνει και την εικονογράφηση, ώστε δύσκολες επιστημονικές έννοιες και δεδομένα να γίνουν κατανοητά σε παιδιά ηλικίας 6+ ετών.

Νοσταλγική εικονογράφηση γεμάτη εντυπωσιακές λεπτομέρειες, υπέροχη χρωματική παλέτα και κείμενο απλό και κατανοητό. Το βιβλίο αυτό είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που τα παιδιά θα μάθουν την πιο σημαντική θεωρία για την εξέλιξη των ειδών, με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε συμπεράσματα, παράρτημα, γλωσσάρι, προτεινόμενη βιβλιογραφία και διευκρινιστικά κείμενα σχετικά με τα όσα έγραψε ο Δαρβίνος. Εξαιρετικό!

Η Ρένια και ο διαβήτης που δεν έκανε κύκλους – Κάρμεν Ρουγγέρη (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Μια φορά κι έναν καιρό, η Ρένια, ένα δεκάχρονο κορίτσι, έμαθε ότι πάσχει από Διαβήτη τύπου 1. Και τότε η Ρένια ξεκίνησε ένα μαγευτικό ταξίδι! Συνάντησε τον κύριο Διαβήτη, τη δεσποινίδα Ινσουλίνη, τους κατοίκους της Διαφορετικικούπολης… Όλοι τους θα βοηθήσουν τη Ρένια να καταλάβει τι συμβαίνει μέσα στο σώμα της και -κυρίως- ότι ο διαβήτης δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη ζωή της.

Το βιβλίο βασίζεται στην ομώνυμη θεατρική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη. Η ιστορία λειτουργεί υποστηρικτικά κι ενημερωτικά και στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη, αλλά και τις οικογένειές τους, να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τη νέα αυτή κατάσταση. Η Ρένια γίνεται σύμμαχος των παιδιών, τα βοηθά να έρθουν αντιμέτωπα με τους φόβους τους και να αντιληφθούν πως δεν είναι μόνα σε όλο αυτό που τους συμβαίνει.

Πάρα πολύ ωραία η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια! Το βιβλίο περιέχει δωρεάν CD και QR code για να ακούσουν τα παιδιά την ιστορία μέσα από την αφήγηση της κυρίας Ρουγγέρη.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 6+ ετών και κυκλοφορεί σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη.

Μπορείτε να το αγοράσετε εδώ.

Γίγαντες και Ογκρ. Ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο – J. Truffel (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Σε αυτό το βιβλίο θα διαβάσετε επτά ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο, με πρωταγωνιστές μυθικά πλάσματα και θα γνωρίσετε τεράστιους γίγαντες και τρομερά ογκρ, μέσα από τις περιπέτειες και τα καμώματά τους.

Θα διαβάσετε Το Κόκκινο Ογκρ που έκλαιγε (θρύλος της Ανατολής), Ο εγωιστής γίγαντας (Όσκαρ Ουάιλντ), Ο Κοντορεβιθούλης (διασκευή του παραμυθιού του Σαρλ Περό), Ο Τάρταλο (θρύλος των Βάσκων), Η γιγαντομαχία (λαϊκό σκανδιναβικό παραμύθι), Ο Οδυσσέας στη σπηλιά του Πολύφημου (διασκευή από την Οδύσσεια του Ομήρου) και Ο Τζακ και η φασολιά (του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν).

Το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη εικονογράφηση της Glenda Sburelin (τα πρόσωπα μου θύμισαν λίγο τα έργα του Botero). Επιπλέον, μπορείτε να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και να δείτε τις σελίδες του βιβλίου να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας. Θα χρειαστείτε ένα κινητό ή ένα tablet και μια σύνδεση στο διαδίκτυο που να επιτρέπει την πρόσβαση σε πολυμεσικό περιεχόμενο.

Για παιδιά 4+ ετών.

Λίντμπεργκ. Η περιπετειώδης ιστορία ενός ιπτάμενου ποντικού – Torben Kuhlmann (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ ήταν Αμερικανός πιλότος και πρωτοπόρος στα αεροπορικά ταξίδια. Το 1927 διέσχισε με το μονοπλάνο του τον Ατλαντικό Ωκεανό, χωρίς καμία ενδιάμεση στάση. Ταξίδεψε μια απόσταση πέντε χιλιάδων πεντακοσίων χιλιομέτρων, ήρθε αντιμέτωπος με δύσκολα καιρικά φαινόμενα, αλλά και την ίδια του την κούραση, γύρισε όμως ήρωας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εδώ θα διαβάσουμε την ιστορία του, μέσα από την περιπέτεια ενός μικρού ποντικού που κατάφερε να κατακτήσει τους αιθέρες.

Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί σε 32 γλώσσες κι έχει πουλήσει περισσότερα από 400.000 αντίτυπα. Λατρεύω την εικονογράφησή του! Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν τα βιβλία Άρμστρονγκ και Έντισον.

Για παιδιά 7+ ετών.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!