READING

Τα βιβλία του μήνα #Ιανουάριος2020...

Τα βιβλία του μήνα #Ιανουάριος2020

Καλή χρονιά!!! Υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο με νέες προτάσεις βιβλίων που είμαστε σίγουροι πως θα σας ενθουσιάσουν.

Πωλητής ευτυχίας – Davide Cali (Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη)

Πωλείται η ευτυχία; Έτσι πιστεύουν πολλοί! Ο Κύριος Περιστέρης πωλεί ευτυχία σε κάθε λογής συσκευασία, σε μικρά βάζα, σε μεγάλα βάζα, ακόμα και σε οικογενειακή συσκευασία! Νωρίς το πρωί ξεκινά με το φορτηγάκι του για να φτάσει στους πελάτες του, που κατοικούν κοντά στη μεγάλη βελανιδιά. Ο καθένας ψωνίζει ποσότητες και μεγέθη ανάλογα με τις ανάγκες του και την οικονομική του δυνατότητα. Στο τέλος της μέρας και καθώς ο κύριος Περιστέρης φεύγει πια από την περιοχή της μεγάλης βελανιδιάς, ένα βάζο πέφτει από το φορτηγό του. Καταλήγει στα χέρια του κύριου Ποντίκη, που κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη…

Ο Πωλητής ευτυχίας είναι ένα βιβλίο που ασχολείται με ένα φιλοσοφικό ερώτημα: τι είναι η ευτυχία και πώς μπορεί να την κατακτήσει κανείς; Τελικά ίσως και να μην είναι τόσο ανέφικτη και άπιαστη. Μπορεί και να κρύβεται στα μικρά καθημερινά πράγματα, σε απλές στιγμές της ζωής, σε ένα χαμόγελο ή σε μια αγκαλιά, σε έναν περίπατο με φίλους, στο διάβασμα ενός καλού βιβλίου.

Και το βιβλίο του Davide Cali είναι ένα τέτοιο βιβλίο! Μέσα από μια απλή αλληγορική ιστορία μας ξαναδείχνει πώς και πού να ψάξουμε για την πραγματική ευτυχία. Εικονογραφικά το βιβλίο είναι ένα πραγματικό αριστούργημα. Οι εικόνες του Marco Soma, αληθινοί μαγευτικοί ζωγραφικοί πίνακες, οδηγούν τον αναγνώστη σε μια ονειρική ατμόσφαιρα, με απίστευτες λεπτομέρειες και υπέροχα χρώματα.

Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

Για παιδιά 4+ ετών

Αριστούργημα – Θοδωρής Παπαϊωάννου (Εκδόσεις Πατάκη)

Ένας αρχιτέκτονας, ένας ζωγράφος, μία γλύπτρια, ένας ηθοποιός, μία πιανίστα, μία συγγραφέας, ένας χορευτής και ένας φωτογράφος δημιουργούν ο καθένας το δικό του… αριστούργημα. Οκτώ δημιουργοί, ο καθένας μόνος του, σχεδιάζουν, ζωγραφίζουν, φτιάχνουν αγάλματα, υποδύονται, συνθέτουν μουσική, γράφουν ποίηση, χορογραφούν, φωτογραφίζουν… Δημιουργούν και παίρνουν ικανοποίηση από τις δημιουργίες τους. Τις βλέπουν ως αριστουργήματα, μα την ίδια στιγμή αμφιβάλλουν: μήπως δεν είναι αριστούργημα; Μέχρι που συνεργάζονται και συμπράττουν σε μια κοινή δημιουργία, όπου το έργο του καθενός βρίσκει τη θέση του σε ένα συλλογικό αριστούργημα!

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, με ένα φαινομενικά απλό αλλά φιλοσοφημένο κείμενο, θέτει μικρούς και μεγάλο μπροστά στο ερώτημα του τι είναι τέχνη. Πώς δημιουργεί ένας καλλιτέχνης και πώς μεταλλάσσεται μέσα του η ικανοποίηση σε αγωνία και αμφιβολία; Τι είναι τελικά ένα αριστούργημα και ποιος θα το πει; Πώς συνδυάζονται οι τέχνες μεταξύ τους και πώς συνεργάζονται μεταξύ τους άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές για να συν-δημιουργήσουν ένα σύνθετο έργο τέχνης, όπως μια κινηματογραφική ταινία;

Το βιβλίο, που πλαισιώνεται με τις πανέμορφες ζωγραφιές του Πέτρου Μπουλούμπαση, εμπλέκει τον αναγνώστη στο παιχνίδι της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην περιπέτεια της τέχνης. Ανοίγει πόρτες στην πρόκληση της συνεργασίας και στην ομορφιά της ζωής. Είναι το ίδιο ένα μικρό αριστούργημα, αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο ικανών βραβευμένων δημιουργών!

Για παιδιά 5+ ετών

Αδερφάκια! – Rocio Bonilla (Εκδόσεις Ίκαρος)

Είναι πολύ ενοχλητικό να έχεις έναν αδερφό! «Κάνει συνέχεια τον παλιάτσο, μοιάζει με μαϊμού!». Είναι επίσης πολύ ενοχλητικό να έχεις μια αδερφή! «Δεν της αρέσει τίποτα και δεν με αφήνει να παίζω ότι θέλω!».

Τα Αδερφάκια! είναι ένα έξυπνο βιβλίο που μιλά με ειλικρίνεια και χιούμορ για τις σχέσεις μεταξύ αδελφών. Ένα αγόρι κι ένα μεγαλύτερό του κορίτσι μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για τη σχέση τους. Άλλοτε συγκρουσιακή και αναπόφευκτα ανταγωνιστική, άλλοτε συνεργατική και συμπληρωματική. Παρά την αμφιθυμία πάντως, η αδελφική αγάπη και η σύμπνοια μοιάζει να κυριαρχούν. Ειδικά όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν από κοινού ένα απρόσμενο γεγονός…

Η Bonilla, με το ευφυές κείμενό της και με την υπέροχη εικονογράφησή της, έχει φτιάξει ένα πρωτότυπο, πανέμορφο και διασκεδαστικό βιβλίο. Παρουσιάζει με ενάργεια τις διαφορετικές οπτικές στη σχέση δυο αδελφιών. Δύο παράλληλες και καταρχήν αντιπαραθετικές αφηγήσεις, δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες για μια κοινή ζωή, που διαβάζονται χωριστά, σε ένα βιβλίο με δύο εξώφυλλα τυπωμένα σε αντίθετη φορά. Οι δύο όψεις συναντιούνται και συγκλίνουν απρόσμενα στο κέντρο του βιβλίου, σε μια ανατρεπτική εξέλιξη!   

Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Για παιδιά 5+ ετών

Δείτε τα βιβλία που σας προτείναμε να διαβάσετε το 2019.

Στιγμές άουτς! Μια ιστορία για τις λέξεις που πονάνε. – Michael Genhart (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Αν σε τσιμπήσει μέλισσα, άουτς! Πονάει! Αν κλείσεις το δάχτυλό σου στην πόρτα, πονάει πολύ. Αν σου πουν μια κακία ή μια άσχημη κουβέντα, κι αυτό πονάει πολύ. Όταν άλλα παιδιά λένε κάτι κακό ή κάτι που μας πληγώνει, είναι δύσκολο να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε.

Το βιβλίο Στιγμές Άουτς: Μια ιστορία για τις λέξεις που πονάνε του κλινικού ψυχολόγου Michael Genhart εξηγεί τι είναι οι «στιγμές άουτς», στιγμές που μπορεί να πληγώνουν με λέξεις και άσχημες κουβέντες. Το κάνει με τρόπο απλό και κατανοητό για τα παιδιά και τα ενθαρρύνει πώς να διαχειρίζονται περιστάσεις λεκτικής προσβολής. Η κομίστικη και περιγραφική εικονογράφηση της Garofoli συμπληρώνει εξαιρετικά το κείμενο.   

Η προσβλητική γλώσσα, που βασίζεται και αναπαράγει προκαταλήψεις και στερεότυπα, είναι ένα πολύ συχνό, σχεδόν καθημερινό, φαινόμενο. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία να διακρίνουν τον επιθετικό και προσβλητικό λόγο, να μην τον αναπαράγουν, να μάθουν να διαχειρίζονται τις λεκτικές προσβολές που τυχόν δέχονται. Και το βιβλίο αυτό, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2016 για λογαριασμό της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.   

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχει και ένα σύντομο σημείωμα για γονείς και εκπαιδευτικούς, που υπογράφει ο Kevin Nadal, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, με πληροφορίες για την λεγόμενη μικροεπιθετικότητα, καθώς και τεχνικές για να μιλήσουμε στα παιδιά για τέτοιου είδους θέματα.

Εικονογράφηση: Viviana Garofoli 

Μετάφραση: Αυγή Δαφερέρα 

Για παιδιά 4+ ετών

Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα. Μια ανθολογία ποίησης για παιδιά – Μαριγώ Αλεξοπούλου (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ανθολογούνται: Τέλλος Άγρας, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Κώστας Βάρναλης, Ιωάννης Βηλαράς, Γεώργιος Βιζυηνός, Άγγελος Βλάχος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Μιχάλης Γκανάς, Κική Δημουλά, Γεώργιος Δροσίνης, Νίκος Εγγονόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφη, Νίκος Καββαδίας, Ρένα Καρθαίου, Κώστας Καρυωτάκης, Λίνα Κάσδαγλη, Αλέξανδρος Κατακουζηνός, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Μάρω Λοΐζου, Μελισσάνθη (Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη), Ματθαίος Μουντές, Ρίτα Μπούμη-Παπά, Μυρτιώτισσα (Θεώνη Δρακοπούλου), Κωστής Παλαμάς, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Λάκης Παπαδήμας, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Στρατής Πασχάλης, Τίτος Πατρίκιος, Γιώργης Παυλόπουλος, Ιωάννης Πολέμης, Αριστομένης Προβελέγγιος, Βασίλης Ρώτας, Χάρης Σακελλαρίου, Μίλτος Σαχτούρης, Γιώργος Σεφέρης, Άγγελος Σικελιανός, Διονύσιος Σολωμός, Γιώργος Σουρέλης, Στέλιος Σπεράντσας, Μιχαήλ Στασινόπουλος, Αργύρης Χιόνης

Η φιλόλογος, εκπαιδευτικός και ποιήτρια Μαριγώ Αλεξοπούλου ανθολογεί γνωστά κλασικά, μα και νεότερα, ποιήματα ελλήνων ποιητών και ποιητριών, οργανωμένα σε ενότητες με άξονα τις τέσσερις εποχές του χρόνου. 

«Η επιθυμία μου ήταν να συμπεριλάβω ποιήματα που διεγείρουν την παιδική φαντασία και μυούν εν γένει τον αναγνώστη “στην αρχή του μεγάλου ονείρου μας και το τέλος του μικρού μας ταξιδιού”, όπως γράφει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω το βιβλίο αυτό όχι μόνο σαν μια απλή μύηση, αλλά και σαν έναν ευρύτερο προσανατολισμό μέσα στην ομορφιά των στίχων και της ποιητικής ατμόσφαιρας, σε μια εποχή που η τεχνολογία, όταν δε χρησιμοποιείται επ’ αγαθώ, καταντά μονόδρομος στη σκέψη των παιδιών και γενικά των νέων…», γράφει η ίδια στην εισαγωγή του βιβλίου.

Ο καλαίσθητος τόμος, με την όμορφη και προσεγμένη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, προσφέρει πράγματι μια καλή ευκαιρία για τη γνωριμία των παιδιών με τη νεοελληνική ποίηση. Μια ευκαιρία για να ανακαλύψουν τον κόσμο της ποίησης, σε μια εποχή που την έχουμε τόσο ανάγκη κι εμείς και τα παιδιά μας.

Τι κάνουν η μαμά και ο μπαμπάς τη νύχτα; – Thierry Lenain (Εκδόσεις Διόπτρα)

«Άρη, ξέρεις τι κάνουν ο μπαμπάς και η μαμά τη νύχτα;», κρυφακούσαμε μια μέρα τον 5χρονιο τότε Άλκη να ψιθυρίζει στον αδελφό του. «Τρώνε πίτσα και βλέπουν τηλεόραση!», μας κάρφωσε κανονικά. Ήταν η εποχή που ο μικρός μας δυσκολευόταν να κοιμηθεί τα βράδια και συχνά πυκνά εμφανιζόταν αθόρυβα μπροστά μας είτε στο σαλόνι είτε στην κρεβατοκάμαρα.

Και ναι, των παιδιών το μυαλό δεν πηγαίνει στο πονηρό, όπως πήγε το δικό μου (φαντάζομαι κι άλλων ενηλίκων…) όταν πρωτοείδα τον τίτλο του βιβλίου. Η μικρή Σοφία, όπως κι ο Άλκης και πολλά άλλα μικρά παιδιά, δε θέλει να κοιμάται μόνη νωρίτερα από τους γονείς της. Φαντάζεται πως οι γονείς τη νύχτα μπορεί να κάνουν όλο ζαβολιές και απαγορευμένα πράγματα (είπαμε, όχι αυτά που εσείς φαντάζεστε!): να βλέπουν κινούμενα σχέδια μέχρι το πρωί, να τρώνε γλυκά και ότι σαβούρα βρουν μπροστά τους, να κάνουν ξέφρενα πάρτι με φίλους, να μεταμορφώνονται σε τέρατα, να κάνουν μαγικά για να γίνει το παιδάκι τους καλό και φρόνιμο(!), να φροντίζουν κάποιο άλλο παιδί, να ανταλλάσουν φιλιά μέχρι αυτά να σωθούν και να μη μείνει κανένα για τα ίδια!

Δυστυχώς (για τους γονείς περισσότερο), η απάντηση είναι μάλλον απλή και κοινότοπη: οι γονείς, λίγο μετά των ύπνο των παιδιών πέφτουν κι αυτοί για ύπνο!

Το βιβλίο των Lenain και Barroux, μια πρωτότυπη και όμορφη σύλληψη, απαντά σε ένα πραγματικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά και γονείς. Τα πιο μικρά παιδιά θα το αγαπήσουν και θα ταυτιστούν με τη Σοφία, τα μεγαλύτερα θα γελάσουν με τις έξυπνες ατάκες, οι γονείς θα αφήσουν τη φαντασία τους να τρέξει σε άλλες, λιγότερο αθώες επιθυμίες τους!

Εικονογράφηση: Barroux

Μετάφραση: Βίκυ Κατσαρού

Ηλικία: 3+


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!