READING

Εξερευνώντας το Κάστρο της Μεθώνης στην Πελοπόννησ...

Εξερευνώντας το Κάστρο της Μεθώνης στην Πελοπόννησο

Τα κάστρα είναι η μεγάλη μας αγάπη! Κι ως εξερευνητές της Πελοποννήσου τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε ένα από τα σημαντικότερα και ωραιότερα κάστρα στην Ελλάδα, το Κάστρο της Μεθώνης.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια καστροπολιτεία, η οποία εκτείνεται σε μια έκταση 93 στρεμμάτων. Το Κάστρο της Μεθώνης είναι ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, χτισμένο σε ένα βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο. Μάλιστα, κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή.

Η ιστορία του

Είναι άγνωστο πότε οχυρώθηκε η θέση για πρώτη φορά. Αναφέρεται πως το 1205 οι Φράγκοι σταυροφόροι την οχύρωσαν πρόχειρα και το 1206, που οι Ενετοί κατέλαβαν τη Μεθώνη, γκρέμισαν την οχύρωση. Το 1209, που οι Ενετοί την πήραν οριστικά, έφτιαξαν το σημερινό κάστρο και το λιμάνι του τότε οικισμού.

Η πόλη της Μεθώνης οργανώνεται σύμφωνα με τα συμφέροντα της Βενετίας και αναπτύσσεται σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η ακμή της όμως θα τελειώσει, όταν η πόλη καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς το 1500, μετά από αιματηρή πολιορκία. Θα επανέλθει στην κατοχή των Βενετών το 1686 μετά την πολιορκία του Μοροζίνι, ενώ το 1715 οι Οθωμανοί θα την κατακτήσουν ξανά.

Οι Έλληνες επαναστάτες δεν κατέλαβαν ποτέ το Κάστρο της Μεθώνης στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, παρότι προσπάθησαν πολλές φορές. Ο οχυρωμένος οθωμανικός πληθυσμός αντιστάθηκε σθεναρά. Το 1825 το Κάστρο γίνεται ορμητήριο των Αιγυπτίων, μετά την εγκατάσταση του Ιμπραήμ. Τα πάντα όμως θα αλλάξουν το 1828, όταν οι Αιγύπτιοι θα παραδοθούν αμαχητί στα γαλλικά στρατεύματα. Το κάστρο που υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας της Μεθώνης για αιώνες ερημώνεται.


Το Κάστρο της Μεθώνης αποτελείται από δύο τμήματα. Το νότιο τμήμα, εκεί που απλώνεται η πόλη, το οποίο περικλείεται από ένα απλό τείχος με πύργους και το βόρειο, πιο ενισχυμένο κομμάτι, στο οποίο αναπτύσσεται το φρούριο της πόλης.

Μπαίνοντας από την κεντρική πύλη εισόδου στο Κάστρο, τα τείχη του οποίου προστατεύονται από τάφρο, θα σας εντυπωσιάσει το μέγεθός του. Περπατώντας θα εντοπίσετε πως εντός του κάστρου διατηρούνται ακόμη διάφορα κτίσματα. Στο κεντρικό του τμήμα, την Πλατεία των Όπλων, υπάρχει ο Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μια πυριτιδαποθήκη και δύο οθωμανικά λουτρά (Χαμάμ). Διατηρείται επίσης η βάση ενός μιναρέ, από ένα κατεστραμμένο πλέον τζαμί.

Δυστυχώς όταν πήγαμε εμείς είχαμε μια αίσθηση εγκατάλειψης: αγριόχορτα (και ήταν Αύγουστος), ελλιπής σήμανση, ανύπαρκτοι χώροι για λίγη σκιά, καθόλου παγκάκια. Αν βρεθείς εκεί το καλοκαίρι, θέλεις οπωσδήποτε καπέλο και άφθονο νερό. Η καλύτερη ώρα να το επισκεφθείς είναι το πρωί.

Σαν βρεθείς όμως μπροστά στο Μπούρτζι, θα τα ξεχάσεις όλα!

Το Μπούρτζι

Το περίφημο Μπούρτζι, είναι ένα μικρό οχυρό, κτισμένο σε μικρή νησίδα μέσα στη θάλασσα στα νότια του κάστρου. Αποτελείται από έναν πύργο, ο οποίος περιβάλλεται από χαμηλό τείχος. Ο πύργος χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο εσωτερικό του υπήρχαν τέσσερα ξύλινα πατώματα, που πλέον είναι κατεστραμμένα.

Η κατασκευή του ξεκίνησε λίγο πριν το 1500 από τους Ενετούς και ολοκληρώθηκε από τους Οθωμανούς κατά τον 16ο αιώνα. Το Μπούρτζι αποτέλεσε τμήμα της θαλάσσιας οχύρωσης της Μεθώνης και εξυπηρέτησε διάφορους σκοπούς ανά εποχές: χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της φρουράς για τον έλεγχο του λιμανιού, ως φάρος, φυλακή, αλλά και καταφύγιο των κατοίκων σε περιόδους πολιορκίας.


Δείτε όλα τα κάστρα και τους πύργους που έχουμε επισκεφθεί μέχρι σήμερα!

Κάστρο Καλαμάτας

Κάστρο Καράμπαμπα (Εύβοια)

Κάστρο Ανδρούσας

Κάστρο Κυπαρισσίας

Κάστρο Καρύταινα

Πληροφορίες

Το Κάστρο της Μεθώνης υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Μπορείτε να το επισκεφθείτε Τρίτη με Κυριακή, κατά το ακόλουθο ωράριο:
1 Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου : 08:00 – 15:00
1 Απριλίου – 31 Αυγούστου : 08:00 – 20:00
1 – 15 Σεπτεμβρίου : 08:00 – 19:30
15 – 30 Σεπτεμβρίου : 08:00 – 19:00
1 – 31 Οκτωβρίου : 08:00 – 18:00
1 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου : 08:00 – 15:00

Για κάθε απορία σας σχετικά με τα ωράρια και πριν την μετάβασή σας στον αρχαιολογικό χώρο, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε στο 2723028758 ή στο 2721022534 (ΕΦΑ Μεσσηνίας)


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!