READING

Ραμοβούνι, το βουνό που γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκ...

Ραμοβούνι, το βουνό που γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Το Ραμοβούνι, παράφραση του ονόματος Ρωμιοβούνι, είναι ένα μικρό βουνό στο χωριό Βασιλικό Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο. Εκεί, κάτω από ένα δέντρο, στις 3 Απριλίου του 1770, γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Η οικογένεια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνει συμμετείχε στα Ορλωφικά. Η μητέρα του βρέθηκε στο Ραμοβούνι μαζί με άλλους επαναστάτες, στην προσπάθεια να αποφύγουν την καταδίωξη από τους Τούρκους. Tην έπιασαν όμως οι πόνοι της γέννας και γέννησε κάτω από ένα δέντρο. Σύμφωνα με την παράδοση, έπλυνε το νεογέννητο στα νερά μιας κοντινής πηγής και το ακούμπησε σε μια μεγάλη πέτρα, που ακόμη υπάρχει στο σημείο.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματά του: «Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο. Ο πατέρας μου ήταν αρχηγός των αρματολών εις την Κόρινθον. Κάθεταν εκεί τέσσερους χρόνους. Αναχωρεί από την Κόρινθον διά την Μάνην. Έβγαινεν από την Μάνην και εκυνηγούσε τους Τούρκους

Σήμερα, στον χώρο που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης υπάρχει ένα επιβλητικό άγαλμα που τον παρουσιάζει έφιππο με ένα σπαθί στο χέρι. Το άγαλμα είναι έργο του γλύπτη Ευστάθιου Λεοντή και τοποθετήθηκε στο Ραμοβούνι από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης “Ο Κολοκοτρώνης” στις 16 Αυγούστου 2007.


Δείτε κι αυτό! Καρύταινα: από τους Γάλλους Ιππότες μέχρι το πεντοχίλιαρο!


Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Στεφάνου

Ο ναός βρίσκεται μερικά μέτρα από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη και χρονολογείται στον 10ο -11ο αιώνα. Αρχικά ήταν μονόκλιτος ξυλεπίστεγος και πιθανολογείται ότι πρόκειται για μικρό μοναστήρι.  Ο ναός έχει κτιστεί πάνω στη ροή φυσικής πηγής, της οποίας το νερό βγαίνει από τα θεμέλια της ανατολικής πλευράς κάτω από το ιερό. Περιμετρικά του ναού υπήρχε οχύρωση που ήταν ορατή λίγα χρόνια πριν.

Το κτίριο του ναού έχει υποστεί 4 οικοδομικές παρεμβάσεις. Οι 2 πρώτες ανάγονται στην εποχή του Ανδρόνικου Παλαιολόγου, η 3η στην περίοδο της τουρκοκρατίας ή στους χρόνους της επανάστασης και η 4η και τελευταία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν  το 1986.

Η επικάλυψη της στέγης έγινε με παλιά χειροποίητα κεραμίδια, που μοιάζουν με τα κεραμίδια του καθολικού του Βουλκάνου.

Δείτε εδώ το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι Αρκαδίας.

Το τοπίο στο Ραμοβούνι είναι πραγματικά υπέροχο και αποπνέει μια ηρεμία. Στον χώρο υπάρχουν ξύλινα περίπτερα, με παγκάκια και τραπέζια, για να μπορεί ο επισκέπτης να καθίσει και να απολαύσει την θέα. Δυστυχώς όμως έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου…

Στο έλεος του χρόνου φαίνεται να έχει αφεθεί και το εντυπωσιακό άγαλμα του Γέρου του Μοριά. Τα μέταλλα έχουν οξειδωθεί, υπάρχουν καταγγελίες πως το γλυπτό γίνεται αποικία σφηκών ή άλλων εντόμων και φαίνεται πως κανείς δεν έχει συντηρήσει το έργο από την ώρα που τοποθετήθηκε στο Ραμοβούνι.

Κι αυτό την χρονιά που η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση…

Travel info

Το Ραμοβούνι βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από το χωριό Βασιλικό στη Μεσσηνία. Θα φτάσετε εκεί ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας – Πύργου και θα ακολουθήσετε την πινακίδα για το μνημείο του Κολοκοτρώνη. Η πρόσβαση είναι πραγματικά πάρα πολύ εύκολη και ο δρόμος σε καλή κατάσταση.

Απέχει 2ω και 32λ από την Αθήνα, 2ω και 23λ από την Πάτρα και 1ω και 10λ από τον Πύργο.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!