READING

Έχεις κι εσύ ένα πρωτάκι; Γιατί θέλω κάτι να σου π...

Έχεις κι εσύ ένα πρωτάκι; Γιατί θέλω κάτι να σου πω…

Έχουν περάσει πλέον αρκετά χρόνια από όταν έβαλα το νηπιάκι μου για ύπνο και το επόμενο πρωί ξύπνησα ένα πρωτάκι. Εκείνο το βράδυ η αγωνία είχε χτυπήσει κόκκινο και το κεφάλι μου κόντευε να σπάσει. Το ίδιο πράγμα φυσικά ζήσαμε και με το δεύτερο παιδί μας (μη νομίζετε πως γίνεται πολύ πιο εύκολο, απλά επειδή το έχεις ζήσει μια φορά).

Νομίζεις πως μπορείς να τα προβλέψεις όλα; Να είσαι έτοιμος/η για κάθε στραβή; Να δώσεις απάντηση σε κάθε αγωνία; Να προετοιμαστείς καταρχήν εσύ, για να καταφέρεις να ετοιμάσεις και το παιδί σου;

Θα σου έλεγα να πάρεις μια βαθιά ανάσα…

Κοίτα το παιδί σου κατάματα και προσπάθησε να καταλάβεις πως δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα. Δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει κιόλας… Αυτό είναι το καινούριο ξεκίνημα ενός μικρού ανθρώπου. Κι αν μέχρι σήμερα τον αποδέχεσαι και τον αγαπάς όπως είναι, με τα καλά του και τα κακά του, με τα δυνατά του στοιχεία και τις αδυναμίες του, με τις ευαισθησίες του και το πείσμα του, με τα θέλω του, τις προτιμήσεις του, τα ταλέντα του και τόσα άλλα ακόμη που τον κάνουν μοναδικό, τότε έχεις κάνει καλή δουλειά. Άσε το παιδί που μεγάλωσες να ανθίσει!

Και να πεις “όλα θα πάνε καλά” και “ακόμη κι αν είναι δύσκολα, δεν πειράζει, θα την βρούμε την άκρη“.

Θέλω να θυμάσαι κάποια πράγματα. Πίστεψέ με, μόνο έτσι η καθημερινότητα του δημοτικού σχολείου θα γίνει πιο εύκολη για το παιδί, αλλά και για εσένα.

Το κάθε παιδί μαθαίνει με τον δικό του τρόπο και θέλει τον χρόνο του μέχρι να βρει τον ρυθμό του. Μπορεί να αργήσει να διαβάσει με ευχέρεια, σίγουρα δεν θα κάνει καλά γράμματα για αρκετό καιρό, θα μετράει χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά του, θα κουράζεται πάρα πολύ εύκολα, θα χάνει πράγματα, θα ξεχνάει βιβλία και τετράδια στην τάξη, μπορεί και να μη θυμάται κάτι που τους είπε ο δάσκαλος να μη ξεχάσουν να σας πουν. Φυσικά, ούτε λόγος για την ορθογραφία. Κι όλα αυτά, κι ακόμη περισσότερα, είναι φυσιολογικά!

Τα παιδιά μας πηγαίνουν σχολείο σε μικρή ηλικία. Καλούνται ξαφνικά να ξεχάσουν το χαλαρό, παιχνιδιάρικο περιβάλλον του παιδικού σταθμού/νηπιαγωγείου και να κάτσουν για πολλές ώρες σε ένα θρανίο, συγκεντρωμένα σε όσα λέει ο δάσκαλος. Κάποια θα το καταφέρουν καλύτερα από κάποια άλλα. Άλλα θα προσπαθήσουν και μπορεί να περάσουν και μήνες μέχρι να το κατακτήσουν. Δώστε στα παιδιά χρόνο και αγάπη και όλα θα πάνε μια χαρά.

Για να μην αγχώνεσαι μπορείς να κάνεις μερικά ψώνια από τη σχολική λίστα πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο. Και μην ξεχνάς πως υπάρχουν τρόποι για να κάνεις το διάβασμα παιχνίδι.

Και κάτι ακόμη…

Οι δάσκαλοι είναι εκεί για το παιδί μας κι οφείλουμε να τους στηρίζουμε. Ακόμη κι αν έχουμε προβληματισμούς για τη δουλειά τους, ας σκεφτούμε από πού αυτοί πηγάζουν, πριν τον/την κακοχαρακτηρίσουμε στο παιδί (ακόμη καλύτερα, μη το κάνετε ποτέ αυτό!). Ας μιλήσουμε μαζί τους πρώτα. Ας τους εμπιστευθούμε κι ας είμαστε δίπλα τους, για να είναι η ζωή όλων μας καλύτερη.

Και μάθε να κλείνεις τα μάτια και τα αφτιά σε όσα διαβάζεις καμιά φορά στο internet (για εμάς τις μαμάδες blogger λέω) και σε όσα θα ακούσεις όταν θα στέκεσαι στην είσοδο του σχολείου, εκεί με τους άλλους γονείς που τα “κάνουν όλα τέλεια”, που διαβάζουν τα παιδιά με τις ώρες ή τους έχουν πάρει δάσκαλο, που τρέχουν σε δραστηριότητες, που εσύ μπορεί να μη θέλεις ή να μη μπορείς να πας το παιδί σου. Δεν είναι υποχρεωτικά κακοπροαίρετοι…

Κοίτα το παιδί σου και αποφασίστε μαζί για όσα θα κάνετε. Κάνεις αυτό που θέλεις και μπορείς, εσύ και το παιδί σου. Γιατί είστε και οι δύο μοναδικοί!

Κάθε χρόνο θα βρίσκεις κάτι να σε προβληματίζει. Εσύ να συνεχίσεις να μιλάς με το παιδί σου, να το κοιτάς στα μάτια, να το αποδέχεσαι όπως είναι, να περιμένεις λίγα και απλά να το αγαπάς… και όλα θα πάνε καλά!


Κάνε την εγγραφή σου στο newsletter του Κάθε μέρα γονείς, για να μαθαίνεις άμεσα τα νέα και τις προτάσεις μας.


Κι αν προβληματίζεσαι για τις απογευματινές δραστηριότητες του παιδιού, ρίξε μια ματιά σε αυτές τις αναρτήσεις. Νομίζω πως θα σου φανούν χρήσιμες.

Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε μια ξένη γλώσσα;

Παιδί και μουσική. Πότε μπορεί να μάθει το παιδί μου ένα μουσικό όργανο;

Τι μπορώ να κάνω με το παιδί στον ελεύθερό του χρόνο;

Η δύναμη και η σημασία του ελεύθερου παιχνιδιού για τα παιδιά.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. christina

    10 Σεπτεμβρίου

    Εξεραιτικά χρήσιμο και για μας τους υποψήφιους γονείς

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!