READING

Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε μια ξένη γλώσσα;...

Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε μια ξένη γλώσσα;

Το θέμα εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας με προβλημάτισε αρκετά. Ποια είναι η σωστή ηλικία να ξεκινήσει ένα παιδί; Φροντιστήριο ή ιδιαίτερα μαθήματα; Αγγλικά ή κάποια άλλη γλώσσα; Τα ερωτήματα είναι σίγουρα πολλά κι αρκετές φορές οι γονείς, αγχωμένοι και πιεσμένοι από τον περίγυρο, βιάζονται για να πάρουν τη σωστή απόφαση. Κι όταν λέω σωστή απόφαση, εννοώ αυτή που ταιριάζει στο παιδί τους και στην οικογένειά τους. Σήμερα λοιπόν θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικά από τα θέματα που με προβλημάτισαν όταν ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το παιδί μου μια ξένη γλώσσα.

⇒ Θέλει το παιδί μας να μάθει μια ξένη γλώσσα;

Εδώ κρίνονται πολλά. Τίποτα δεν μαθαίνεται με το ζόρι και πολύ περισσότερο, τίποτα δεν αφομοιώνεται σωστά με το ζόρι. Οι έρευνες αποδεικνύουν πως είναι πιο αποτελεσματικό ένα παιδί να ξεκινήσει τα μαθήματα από την προσχολική ηλικία. Θεωρώ όμως πως η καλύτερη στιγμή είναι όταν το παιδί θα συναινεί και θα είναι έτοιμο. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δεν μπορεί να είναι μόνο δική μας επιθυμία.

⇒ Αγγλικά ή κάποια άλλη γλώσσα;

Για μένα ομολογώ πως αυτό δεν ήταν δίλημμα. Θεωρώ πως καλό θα είναι η αρχή στις ξένες γλώσσες να γίνει με μαθήματα αγγλικών, καθώς είναι μια γλώσσα που μιλούν πρακτικά σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, εφόσον το παιδί το επιθυμεί, μπορεί να μάθει κι άλλες γλώσσες, όταν πλέον θα βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο.

⇒ Φροντιστήριο ή ιδιαίτερα μαθήματα;

Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξουμε, είναι βασικό να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών που θα πάρουμε. Είναι ο δάσκαλος ή η δασκάλα του παιδιού μας ενήμερος/η για τις τελευταίες εξελίξεις στην ξενόγλωσση εκπαίδευση; Μιλάει με προφορά; Πού έχει σπουδάσει; Πόσα χρόνια εμπειρία έχει; Έχει ζήσει στο εξωτερικό;

⇒ Μπορούμε να μάθουμε «αλλιώς»;

Γνωρίζοντας τα δικά μου παιδιά, ένα θέμα που με απασχόλησε πολύ, είναι αν ένα παιδί μπορεί να μάθει μια ξένη γλώσσα με την βοήθεια βιβλίων-παραμυθιών, αλλά και με την βοήθεια ειδικών προγραμμάτων στον υπολογιστή. Θεωρώ πως έτσι το μάθημα, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και να ξεφύγει από τις κλασικές μεθόδους διδασκαλίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα το παιδί μου να αισθανθεί πως και αυτό θα είναι άλλο ένα υποχρεωτικό μάθημα, κάτι που του επιβλήθηκε να μάθει.

⇒ Μπορώ εγώ να αναλάβω τον ρόλο του δασκάλου;

Δέχτηκα τρομερή πίεση να το κάνω, γιατί είχα όλα τα προσόντα. Είμαι όμως η μαμά τους και ο δικός μου ρόλος είναι διαφορετικός. Εγώ μπορώ να δώσω ερεθίσματα, να διαβάσω ένα βιβλίο μαζί τους, να τους λέω λεξούλες. Ο τρόπος που διδάσκονται πλέον τα αγγλικά για παιδιά διαφέρει από τα μαθήματα που κάναμε εμείς. Ο εξειδικευμένος δάσκαλος πρέπει να είναι αυτός που θα αναλάβει την συστηματική εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε ένα παιδί, για να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όποια απόφαση κι αν πάρετε, να θυμάστε πως πρέπει να ταιριάζει στην δική σας οικογένεια!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Η ανάρτηση σου με πέτυχε πάνω στον προβληματισμο! Είναι σημαντικό θέμα και προσωπικά δεν νομίζω ότι μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος ότι κάνεις τη σωστή επιλογή. Εκ του αποτελεσματος φαίνεται.. δυστυχώς!

    • Μάγδα Ζήνδρου

      1 Μαρτίου

      Συμφωνώ μαζί σου Χρυσή. Απλά κάποιες φορές συναντάς ανθρώπους, ή μπαίνεις σε έναν χώρο και αισθάνεσαι ασφάλεια. Φυσικά ακολουθείς την έρευνά σου, αλλά και το ένστικτο. Κι ελπίζεις να έχεις πάρει την σωστή απόφαση.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!