READING

Διαβάζουμε και γράφουμε παίζοντας!...

Διαβάζουμε και γράφουμε παίζοντας!

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα μαθήματά μας παίζοντας; Φυσικά! Ελάτε να δούμε πώς μπορούμε να μάθουμε να διαβάζουμε και να γράφουμε μέσα από το παιχνίδι.

Όπως σας είχα γράψει πριν μερικούς μήνες είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί την χρονιά που μας πέρασε το πρωτάκι μου είχε πέσει σε πολύ καλά χέρια. Η χρονιά τελείωσε και οι αγωνίες και ανησυχίες που είχα πέρυσι τέτοια εποχή, στην αρχή του σχολικού έτους, έχουν φύγει (κάποιες άλλες βέβαια είναι σταθερά εκεί). Οι συζητήσεις που κάναμε με κάποιες μαμάδες μέσα στην χρονιά δεν σας κρύβω πως με άγχωναν λιγάκι: “Κάνατε επανάληψη;”, “Κάναμε μισή ώρα για την αντιγραφή χθες.”, “Είχε πολύ ορθογραφία να γράψει” κτλ κτλ. Κι εμείς τίποτα από όλα αυτά! Ο Άρης διάβαζε στο ολοήμερο, υπήρξαν μέρες που είχε λίγα πράγματα να κάνει και τα έκανε και ολομόναχος (καθώς πλέον μπορεί να διαβάζει την εκφώνηση της ερώτησης), δεν ήθελε να γράφει σε επανάληψη την ορθογραφία γιατί μου έλεγε ότι την ήξερε και του φαινόταν και βαρετή. Γενικώς δεν ασχολήθηκα παρά ελάχιστα με τα θέματα του σχολείου. Αλλά η αγωνία των άλλων μαμάδων με έκανε να αισθάνομαι άσχημα.

Μήπως θα έπρεπε να κάνω περισσότερα;
Μήπως δεν ασχολούμαι αρκετά με τα μαθήματα του παιδιού μου;

Και θυμήθηκα δύο πράγματα!

Πρώτον: η σύγκριση με τις άλλες μαμάδες δεν με βοήθησε ποτέ. Κάθε φορά που πέφτω σε αυτή την παγίδα, απλά χάνω τον δρόμο μου, δεν ακούω αυτή την φωνή μέσα μου που μου λέει να κοιτάζω τα παιδιά μου για να πάρω την σωστή για εμάς απάντηση.

Δεύτερον: η μάθηση μέσα από το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί ακόμη και τα πιο δύσκολα μαθήματα.

Κάπως έτσι άρχισα να ακούω ξανά αυτή την φωνή μέσα μου που δεν με έχει διαψεύσει ποτέ μέχρι σήμερα. Καθημερινά με τον Άρη κάνουμε παιχνίδια και πράγματα, χωρίς κανένα σχέδιο τις περισσότερες φορές, τα οποία τον βοηθούν να διαβάζει, να βλέπει πώς γράφονται οι λέξεις, να συζητά τις απορίες του και να διατυπώνει τις παρατηρήσεις του, να καταλαβαίνει πως η ανάγνωση και η ορθογραφία δεν μας χρειάζονται απλώς για να μην μας κάνει παρατήρηση ο δάσκαλος.

Αν έχετε κι εσείς ένα πρωτάκι που τώρα μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει σας προτείνουμε λοιπόν τα παρακάτω παιχνίδια:

Μαγνητικά γράμματα

Βρείτε μια επιφάνεια όπου μπορείτε να βάλετε τους μαγνήτες και αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη! Την μια μέρα μπορείτε να γράψετε τα ζώα, την άλλη μέρα τα φαγητά που θα ήθελε το παιδί σας να φάει την εβδομάδα που έρχεται, μια μέρα γράφουμε τα συναισθήματα, τα ονόματα των φίλων του, τους μήνες του χρόνου, λέξεις που μας φέρνουν χαρά ή λύπη κ.α. Η λίστα είναι ατελείωτη! Μέχρι και την ορθογραφία του βιβλίου μπορείτε να γράψετε, που σίγουρα θα του αρέσει περισσότερο γραμμένη με αυτόν τον τρόπο. Βασική προϋπόθεση: αφεθείτε στην φαντασία σας.

Παίζουμε εστιατόριο

Δύο, τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα ο Άρης παίρνει το μπλοκάκι του και κάνει τον σερβιτόρο. Έρχεται και παίρνει την παραγγελία μας, γράφοντάς την σε ένα μπλοκάκι. Και κάπως έτσι το παιδί θα μάθει πως το κόκκινο γράφεται με δύο “κ” (κόκκινο κρασί), το καραφάκι ούζο γράφεται με “ι” και “ο” γιατί παίρνει μπροστά το “το” και ο χυμός που πίνει η μαμά γράφεται με “υ”.

 

Η λίστα για το super market

Στην ίδια λογική μπορείτε να του ζητήσετε να σας βοηθήσει να φτιάξετε μαζί την λίστα με τα ψώνια από το super market, ειδικά αν πρόκειται να αγοράσετε αρκετά πράγματα. Και αν πάτε παρεούλα για ψώνια μπορεί να σβήνει από την λίστα κάθε προϊόν που μπαίνει στο καρότσι σας. (δείτε την λίστα για το super market και πώς μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε παρέα με ένα παιδί προσχολικής ηλικίας)

Στο δρόμο

Κάθε φορά που βρίσκεστε στο δρόμο, κολλημένοι στην κίνηση ή διανύοντας μεγαλύτερες αποστάσεις μη παραλείψετε να διαβάζετε τις πινακίδες. Διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορεί να συνοδεύεται και από έναν χάρτη που όλοι λίγο πολύ έχουμε στο αυτοκίνητο. Έτσι μαθαίνουμε γεωγραφία και ανάγνωση μαζί!

Γράμματα με πλαστελίνη, χάντρες και καλαμάκια

Παίζουμε με πλαστελίνη πολύ συχνά. Τι θα λέγατε αντί να δουλέψετε με διάφορα καλούπια να αφήσετε τα παιδιά ελεύθερα να γράψουν όσα γράμματα θέλουν και ξέρουν με την πλαστελίνη τους. Αν θέλετε να το συνεχίσετε μπορείτε να γράψετε και ολόκληρες λέξεις. Τέλος μπορείτε να στολίσετε τα γράμματα με χάντρες ή όποιο άλλο υλικό αρέσει στο παιδί ή να κόψετε τα καλαμάκια σε διάφορα ασύμμετρα κομμάτια και να τα μπήξετε πάνω στην πλαστελίνη. Μπορείτε όμως να παίξετε απλώς με τα καλαμάκια γράφοντας λεξούλες και γράμματα.

Μικρές Ιστορίες

Τα εξωσχολικά βιβλία είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις λέξεις, την ορθογραφία και την σύνταξη. Θεωρώ πως και τα βιβλία πρέπει να μπουν σε αυτή την λίστα κι ας μην είναι παιχνίδι. Παραμένει αγαπημένη δραστηριότητα για πολλά παιδιά, που πολλές φορές την επιλέγουν συνειδητά με δική τους πρωτοβουλία. Ειδικά αν είναι αγαπημένες ιστορίες, σύντομες, με μεγάλα γράμματα και όμορφη εικονογράφηση! Εμείς φέτος ανακαλύψαμε τα κόμικς!

Τέλος θα βρείτε πάρα πολύ όμορφα βιβλία προγραφής για παιδάκια που θα πάνε στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη δημοτικού, τα οποία βοηθούν το παιδί να παίξει με τις γραμμές και τα σχήματα, να αναπτύξει την λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμού χεριού – ματιού, αλλά πάνω από όλα να μάθει παίζοντας, χωρίς πίεση, χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα και παρατηρώντας ταυτόχρονα τις εικόνες και τα χρώματα. Μπορείτε κι εσείς να παίξετε με το παιδί σας και να κάνετε με αυτόν τον τρόπο το γράψιμο και την ορθογραφία πιο διασκεδαστικά.

Και μη ξεχνάτε ποτέ!

Το κάθε παιδί μαθαίνει με τον δικό του ρυθμό.

Είναι πιο βασικό σε αυτή την ηλικία να μάθουν να διαβάζουν και να ξεχωρίζουν τα γράμματα, τις φωνούλες τους, παρά να μάθουν να γράφουν με σωστή ορθογραφία και καλλιγραφικά.

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία τα ακούνε τα γράμματα, οπότε το γράμμα “ο” δεν είναι “όμικρον” αλλά “ο”, το γράμμα “τ” δεν είναι “ταφ” αλλά “του” κτλ.

Να είστε υπομονετικοί, να τους δίνετε χρόνο να ξεκουράζονται, δεν χρειάζεται να στέκεστε από πάνω τους υποδεικνύοντας το σωστό και το λάθος.

Αφήστε χώρο και για τον δάσκαλο, αφήστε το παιδί να καταλάβει πού έκανε λάθος ώστε να έχει την ευκαιρία να το διορθώσει την επόμενη φορά.

Και το πιο σημαντικό! Η ευθύνη του διαβάσματος είναι δική του και όχι δική σας!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

 1. Ελένη B

  19 Σεπτεμβρίου

  Μάγδα σε όλα όσα λες συμφωνώ!!!
  Και πιο πολύ από όλα στο ότι κάθε παιδί μαθαίνει με το δικό του ρυθμό αλλά και τρόπο!!!

  • Magda Zindrou

   20 Σεπτεμβρίου

   Η δική μου διαπίστωση Ελένη είναι πως όταν το εκπαιδευτικό μας σύστημα αναγνωρίσει την μοναδικότητα των μαθητών, τότε και μόνο τότε, τα παιδιά θα μαθαίνουν καλύτερα και ο ρυθμός θα τρέχει αβίαστα και αρμονικά.

 2. Mersini Tosodoulika

  20 Σεπτεμβρίου

  Τέλεια! Αυτό με το Super Market το έπαιζα και με την αδερφή μου όταν ήμασταν μικρές και ένιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση όταν ήρθε η ώρα να παίξω με το γιο μου. Τώρα το έχουμε "εξελίξει" και κάνει και τον ταμεία για να μάθει την αξία των χρημάτων και να δίνει ρέστα 🙂 Έτσι εξασκούμε και τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης!
  Φιλιά πολλά Μάγδα και καλή συνέχεια!

 3. Zina Z

  20 Σεπτεμβρίου

  καταπληκτικη αναρτηση γιατι ειλικρινα εχω βαρεθει να ακουω διαφορα. οντως, το καθε παιδι ειναι ξεχωριστο!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!