READING

Στο ανάκτορο του Νέστορα, του ξακουστού βασιλιά τη...

Στο ανάκτορο του Νέστορα, του ξακουστού βασιλιά της Πύλου!

Από τις εξορμήσεις μας στην Πελοπόννησο δεν θα μπορούσε να λείπει μια επίσκεψη στο ανάκτορο του μυθικού βασιλιά της Πύλου, του Νέστορα. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο από όσα έχουν ανακαλυφθεί σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται 4 χλμ. νότια της μεσσηνιακής κωμόπολης Χώρα, στο λόφο του Επάνω Εγκλιανού, 14 χλμ. από την Πύλο.

Άλλωστε, η Πύλος θεωρείται το δεύτερο μεγάλο κέντρο του μυκηναϊκού κόσμου μετά τις Mυκήνες, οι οποίες έδωσαν και το όνομά τους στον μυκηναϊκό πολιτισμό. Ο λαμπρός αυτός πολιτισμός αναπτύχθηκε κατά την περίοδο 1600-1100 περίπου π.Χ., σε διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου. Στα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που μας κληροδότησε συμπεριλαμβάνονται οι θολωτοί τάφοι και τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα.

Μερικοί, βέβαια, ακούγοντας τη λέξη «ανάκτορο» (από το άναξ που σημαίνει βασιλιάς) και μάλιστα μεγαλοπρεπές, φαντάζονται πως θα αντικρύσουν ένα πολυτελές παλάτι, όπως είναι τα νεότερα βασιλικά ανάκτορα της Ευρώπης. Ξεχνούν πως, στην περίπτωση των μυκηναϊκών ανακτόρων, μιλάμε για κτίσματα που χρονολογούνται περισσότερα από 3.000 χρόνια από σήμερα! Και, βέβαια, πως εγκαταλείφτηκαν, ερειπώθηκαν και ανακαλύφθηκαν πολλούς αιώνες αργότερα, χάρη στην αρχαιολογική έρευνα.    

Το συγκεκριμένο ανακτορικό συγκρότημα, της Πύλου, θεωρείται ότι χτίστηκε από τον ιδρυτή της δυναστείας των Nηλειδών, τον Nηλέα, τον πατέρα του Nέστορα, στις αρχές του 13ου αι. π.X. και καταστράφηκε ολοσχερώς γύρω στο 1200 π.X. από πυρκαγιά. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλα μυκηναϊκά ανάκτορα, δεν περιβλήθηκε ποτέ από προστατευτικά τείχη.

Ήρθε στο φως πριν από 80 περίπου χρόνια και η κατάσταση της διατήρησής του μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ήταν οργανωμένοι οι χώροι του.

Αποτελείται από τέσσερα βασικά κτίσματα, που το καθένα χωρίζεται σε μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων, 105 συνολικά.

Το κεντρικό κτίριο φαίνεται πως ήταν η βασιλική κατοικία, όπου σημαντικότερο διαμέρισμα είναι, ασφαλώς, η λεγόμενη «αίθουσα του θρόνου», με την κυκλική της εστία.

Εύκολα εντοπίζει ο επισκέπτης και το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα (μια μορφή μπανιέρας), τη σκάλα που οδηγούσε στον πάνω όροφο του συγκροτήματος, καθώς και τις αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία.

Όπως φαίνεται και από τη διαρρύθμιση του χώρου, το ανάκτορο ήταν η έδρα-κατοικία του βασιλιά του μονάρχη και ταυτόχρονα το διοικητικό και οικονομικό κέντρο μιας ευρύτερης αγροτικής περιοχής.

Ένα, άλλωστε, από τα σημαντικότερα ανασκαφικά ευρήματα του ανακτόρου είναι οι περισσότερες από 1.200 πήλινες πινακίδες με κείμενα της Γραμμικής B’ γραφής. Από τη μελέτη τους επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής γραφής Β΄από τον Michael Ventris, που απέδειξε πως οι Μυκηναίοι μιλούσαν την ελληνική γλώσσα, ενώ προέκυψαν πολλές πληροφορίες για διαχειριστικά και άλλα θέματα σχετικά με την κατανομή των φόρων, τη βιοτεχνική δραστηριότητα, το εμπόριο των προϊόντων και τις δαπάνες για τον οπλισμό. Οι πινακίδες αυτές δε θα έφταναν μέχρι τις μέρες μας αν δεν είχαν γίνει ανθεκτικότερες, καθώς «ψήθηκαν»  από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το ανάκτορο!

Δεν ήταν όμως μόνο διοικητικό και οικονομικό κέντρο το ανάκτορο του Νέστορα. Εκεί φαίνεται πως διοργανώνονταν και πολυπληθείς γιορτές! Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν οι 2.854 κύλικες, τα πιο γνωστά κρασοπότηρα της εποχής, που βρέθηκαν σε ένα μόνο δωμάτιο του ανακτόρου, ενώ δεκάδες άλλες βρέθηκαν στις αυλές.

Τα ευρήματα αυτά, όπως και δεκάδες άλλα κεραμικά, οι ενεπίγραφες πινακίδες, τα θραύσματα των τοιχογραφιών που κοσμούσαν τις σημαντικότερες αίθουσες, τα κοσμήματα, χάλκινα, ελεφαντοστέινα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, που βρέθηκαν στο ανάκτορο και στους τάφους γύρω από αυτό, βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

O πλούτος των κινητών ευρημάτων, καθώς και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών αποδεικνύουν τη μεγαλοπρέπεια και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του ανακτόρου.

Ο επισκέπτης διευκολύνεται να κατανοήσει το χώρο και τη λειτουργία του με τις προσεγμένες ενημερωτικές πινακίδες και το συμπληρωματικό εποπτικό υλικό, αλλά και με το ψηφιακό και άλλο υλικό που φιλοξενείται στο ενημερωτικό περίπτερο που υπάρχει στο χώρο.


Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Πριν την επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε με την αρμόδια υπηρεσία στο τηλέφωνο +30 27630 31437, για να επιβεβαιώσετε πως είναι ανοικτός κι επισκέψιμος.


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!