“Μαμά θέλω σεβασμό και κατανόηση…”

Όλα ξεκίνησαν από το πρωί…Αυτός ήθελε να παίξει super ήρωες με την θεία του, η θεία έπρεπε να πάει για ψώνια, ο αδερφός του βαριόταν, εγώ είχα δουλειές, η γιαγιά ζεσταινόταν…

Άρης: Βαριέμαι μαμά! Δεν έχω τι να κάνω… Θα μείνω μέσα στο σπίτι… Βαριέμαι…

Σερνόταν, γκρίνιαζε όταν δεν έβρισκε τα παιχνίδια του, μουρμούριζε… Και εγώ άρχισα το ψαλτήρι! “Βρε είμαστε στο χωριό! Βγείτε έξω να παίξετε. Μέσα στο σπίτι καθόμαστε και στην Αθήνα. Βγείτε έξω να απολαύσετε τον ήλιο, την αυλή. Εγώ δεν θα μείνω μέσα πάντως. Θα πάω κάτω στον κήπο να κάτσω να πιω τον καφέ μου.

Κατεβήκαμε τελικά όλοι μαζί, αλλά όπως θα έπρεπε να το περιμένω η ένταση δεν έφυγε έτσι εύκολα. Με την πρώτη ευκαιρία ο Άρης ξεκίνησε καυγά με τον αδερφό του, άρχισε να κλαίει, φώναζε… Η γιαγιά του προσπάθησε να μπει στην μέση και να βάλει μια τάξη λέγοντάς τους τι θα έπρεπε να κάνουν. Ούτε αυτό, φυσικά, έπιασε. Όπως ήταν αναμενόμενο με το που ρώτησα τι συμβαίνει, ο επόμενος στόχος ήμουν εγώ αλλά και οι μητρικές μου ικανότητες.

Άρης: Θα βρω άλλη μαμά, να ξέρεις! Καλύτερη από εσένα!!! Χίλιες φορές καλύτερη!!!

Πήρα μια βαθιά ανάσα και έκατσα στην θέση μου λέγοντάς του πως όταν θα ηρεμήσει και θα είναι έτοιμος να μου μιλήσει εγώ θα είμαι εκεί, με όλη μου την προσοχή στραμμένη σε αυτόν. Δεν θα τελείωνε όμως έτσι απλά! Με ακολούθησε και συνέχισε να μου λέει πως τα έχω κάνει χάλια…

Άρης: Μαμά θέλω σεβασμό και κατανόηση! Τι δεν καταλαβαίνεις; Η μόνη που μου δείχνει σεβασμό και κατανόηση είναι η Λολίτα (την γάτα μας εννοεί). Κανείς άλλος! Και εσύ δεν είσαι πλέον η καλύτερη, είσαι η χειρότερη και εγώ θα φύγω μακριά σου!!!!!

Εκεί κάπου άρχισα να κουράζομαι.

Μαμά: Άρη, τι θέλεις να κάνω; Πραγματικά τώρα; Δεν σε καταλαβαίνω (αυτό ήταν και το πρόβλημα όμως, δεν μπορούσα να καταλάβω το παιδί μου). Γιατί το κάνεις τώρα όλο αυτό; Δεν χόρτασες καυγά; Φτάνει τώρα. Εγώ είμαι η μαμά σου, τι να κάνουμε; Για πες μου; Τι θέλεις να κάνω;
Άρης: Θέλω να με αφήσεις ήσυχο, να βρω μόνος μου την ησυχία μου. Να μην ανακατεύεστε όταν είμαι έτσι. Να με αφήσετε να βρω την ησυχία μου και να μην με μαλώνεις. Να μην με κάνεις να κλαίω με τα λόγια σου ενώ εγώ είμαι έτσι και θέλω να μείνω μόνος μου.

Ας μην πω πολλά… Νομίζω πως το παιδί τα είπε όλα μόνο του. Εγώ δεν μπορούσα να το ακούσω…

Αφού πραγματικά τον άφησα για ελάχιστα λεπτά μόνο του, ήρθε και μου ζήτησε συγνώμη που μου είπε πως δεν θα βρει άλλη μαμά. “Είσαι η καλύτερη και δεν θα ήθελα να έχω άλλη μαμά”. Άρχισε να χαμογελάει, να παίζει με τον αδερφό του, να μου στέλνει φιλάκια, να κάνει όλα όσα κάνει κάθε μέρα και με κακομαθαίνει τόσο που καμιά φορά, όταν η μέρα ξεκινά στραβά, όπως θα μπορούσε να συμβεί στον κάθε ένα από εμάς, δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει πάθει αυτό το παιδί που είναι τόσο ήρεμο, τόσο συζητήσιμο, τόσο ώριμο, γεμάτο συναισθήματα, σεβασμό και κατανόηση για όλους.

Μήπως τελικά αυτό είναι και το πρόβλημά μου; Έχω κολλήσει την ταμπέλα του καλού παιδιού στον γιο μου και όταν έρχεται η ώρα να γίνει ένας από εμάς, ξαφνιάζομαι, απορώ και θυμώνω μαζί του γιατί είναι άνθρωπος… Μήπως εγώ και οι προσδοκίες μου είμαστε το πρόβλημα τελικά;

Όλα τελείωσαν με ένα συγνώμη και δύο μπολάκια παγωτό…

Άρης: Άλκη, συγνώμη που σου πέταξα τα παιχνίδια, που σου έκλεινα το λάστιχο, που σε στεναχώρησα. Συγνώμη αδερφούλη…
Άλκης: Δεν πειράζει Άρη. Φάε παγωτό και θα πάμε να το ξαναπαίξουμε το παιχνίδι μας από την αρχή!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

 1. Νομιζω οτι εχετε δυο πραγματικα υπεροχα παιδια!! Να τα χαιρεστε Μαγδα μου!!

  • Magda Zindrou

   16 Αυγούστου

   Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Ελπίδα μου! Καμιά φορά το ξεχνάμε, αν και έχουν έναν μοναδικό τρόπο να μας το θυμίζουν.

 2. Crazy Tourists

  16 Αυγούστου

  Το σκέφτομαι κι εγω συχνά. Η κόρη μου είναι το πιο βολικό και συνεργάσιμο παιδί του κόσμου. Όταν όμως είναι στραβωμένη και δεν καταλαβαίνω γιατί χάνω την ψυχραιμία μου. Λες και δεν εχει δικαίωμα στη γκρίνια

  • Magda Zindrou

   16 Αυγούστου

   Σαν να ξεχνάμε το πολύ απλό: τα παιδιά είναι εξίσου άνθρωποι όπως οι ενήλικες. Αν μετρήσουμε τις μέρες που εμείς είμαστε στραβωμένοι ίσως και να τα κερδίζουμε!

 3. des tzav

  17 Αυγούστου

  Το παιδί κατάλαβε και είπε αυτό που εμείς αδυνατουμε να καταλάβουμε : Όταν έχουμε τις στραβές μας θέλουμε να μας αφήνουν στην ησυχία μας!

  • Magda Zindrou

   18 Αυγούστου

   Ακριβώς! Μόνο που δεν μου είπε, πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις αυτό μαμά;

 4. konstantina makripidi

  20 Οκτωβρίου

  Αχ τι γλυκά παιδάκια.Να τα χαίρεσαι!!!Ώρες ώρες αδυνατούμε να ακούσουμε τα παιδιά μας και να τα καταλάβουμε,αυτές οι προσδοκίες μας και οι ταμπέλες δε μας αφήνουν να δούμε με τα μάτια της ψυχής.Ας κάνουμε όμως όλοι μια προσπάθεια προς το μέρος των παιδιών να τα καταλάβουμε για να νιώσουν και αυτά την αποδοχή μας και έτσι να έρθουμε πιο κοντά.

  • Magda Zindrou

   22 Οκτωβρίου

   Είναι πολύ σημαντικό αλλά και δύσκολο να βγάλεις από μέσα σου κάθε προσδοκία και απλά να δεχθείς αυτό που είναι το παιδί. Δεχόμαστε τόσες πιέσεις από την κοινωνίας γύρω μας που έχουμε χάσει την ουσία. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο Κωνσταντίνα!

 5. emama christina

  21 Οκτωβρίου

  Πόσες φορές μου έχουν περάσει αυτές οι σκέψεις από το μυαλό! Μόνο που το βάρος των προσδοκιών μας το καταλαβαίνουμε ακριβώς εκείνη τη στιγμή…που είναι πια αργά. Αχ!

  • Magda Zindrou

   22 Οκτωβρίου

   Θέλει δουλειά Χριστίνα και μεγάλη προσπάθεια να μην αισθανόμαστε ενοχή και απλά να μένουμε σε αυτό. Έτσι μας μεγάλωσαν, τι πιο φυσιολογικό να κάνουμε το ίδιο; Όσο αναγνωρίζουμε το λάθος, τόσο θα βελτιωνόμαστε! Φιλάκια καλή μου!!!!

 6. YiannaM Panou

  3 Νοεμβρίου

  Πόσο δίκιο έχεις ακόμη μια φορά….

  • Magda Zindrou

   5 Νοεμβρίου

   Σε ευχαριστώ Γιάννα μου! Ας γίνουν τα λάθη μας τροφή για σκέψη.

 7. effie effie

  4 Νοεμβρίου

  Εγώ καταλαβαίνω ότι έχεις δύο υπέροχα και φυσιολογικά παιδιά… και όλα είναι στο πρόγραμμα για να μαθαίνουμε και να καταλαβαίνουμε..καλημέρα…

  • Magda Zindrou

   5 Νοεμβρίου

   Καλημέρα! Φυσικά και είναι όλα στο πρόγραμμα. Και όπως έγραψα και στην Γιάννα παραπάνω αυτά είναι η τροφή του μυαλού μας. Απαραίτητη!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!