Παιδί και ασφάλεια στο διαδίκτυο

Μια μικρή αναζήτηση στην Google είναι αρκετή για να μας πείσει πως το θέμα παιδί και ασφάλεια στο διαδίκτυο απασχολεί αρκετούς από εμάς. Οι ερωτήσεις είναι πολλές και οι απαντήσεις μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι άγνωστες. Ακόμη κι αν γνωρίζεις τις απεριόριστες δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου για γνώση και ψυχαγωγία, δεν γίνεται να μην ανησυχήσεις για το ποια είναι η σωστή ηλικία για ένα παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, ποιος είναι ο επιτρεπτός χρόνος online, πώς διασφαλίζεις την ασφαλή πλοήγηση, πώς καθοδηγείς και προστατεύεις τα παιδιά σου από ακατάλληλο περιεχόμενο κ.α.

Η απόφαση για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά το internet είναι σίγουρα διαφορετική για την κάθε οικογένεια. Σήμερα στα σπίτια μας θα βρει κανείς τουλάχιστον 2 έξυπνα κινητά, σταθερό υπολογιστή, πιθανότατα ένα laptop ή ένα tablet και μια smart TV, όλες συσκευές που προσφέρουν άμεση σύνδεση στο internet, το οποίο εμείς καταρχήν οι γονείς χρησιμοποιούμε μπροστά στα παιδιά. Λογικό λοιπόν είναι από πολύ νωρίς ένα παιδί να θελήσει να μάθει περισσότερα για το διαδίκτυο, να μας ζητήσει να παίξει κάποιο παιχνίδι ή να κατεβάσει ένα application που το έχει ένας/μια φίλος/φίλη του. Η πίεση γίνεται πιο έντονη στο δημοτικό, όταν η πλειοψηφία των παιδιών, τουλάχιστον στο δικό μας σχολικό περιβάλλον, έχει πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές.Φυσικά, καθώς μπαίνει και το μάθημα της πληροφορικής στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά καλούνται να κάνουν έρευνα στο internet και να το αξιοποιήσουν, όπως εμείς αντίστοιχα πριν αρκετά χρόνια θα ανοίγαμε μια εγκυκλοπαίδεια.

Μαζί με την πίεση των παιδιών όμως, έρχεται και το άγχος και η ανασφάλεια. Σαφώς η εξοικείωση του γονέα με το μέσο, βοηθά στο να μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια αιτήματα με ψυχραιμία. Θεωρώ πως όσο πιο πολύ καταλαβαίνουμε τις δυνατότητες του διαδικτύου, είμαστε ενήμεροι και δεν φτάνουμε στα άκρα, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να καθοδηγήσουμε το παιδί μας ώστε να αξιοποιήσει σωστά ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία που η σύγχρονη εποχή προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους. Η ολική απαγόρευση σίγουρα δεν είναι η λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως αν εσείς πιστεύετε ότι τα παιδιά μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, πρέπει να υποχωρήσετε επηρεασμένοι από τις εξωτερικές πιέσεις.


10 ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Η ποσοτική τηλεφωνική έρευνα «Internet και Ασφαλής Χρήση από τα Παιδιά – Οι απόψεις των Γονέων», που διενεργήθηκε από την MRB Hellas, για λογαριασμό της COSMOTE, σχεδιάστηκε με στόχο να καταγράψει τις απόψεις των γονέων (παιδιών ηλικίας 5 έως 18 ετών) ως προς τη χρήση του Internet από τα παιδιά τους.

Φαίνεται ότι σε ποσοστό 74%, οι γονείς στην Ελλάδα θεωρούν ότι το Internet έχει περισσότερα οφέλη από κινδύνους, ωστόσο το 55% ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με κύριους λόγους ανησυχίας να είναι η «υπερβολική ενασχόληση με το Internet» (78%), η «έκθεση σε επιβλαβές/ακατάλληλο περιεχόμενο» (71%), η κλοπή προσωπικών δεδομένων (69%) και η «σεξουαλική παρενόχληση» (68%).

To 50% των ερωτηθέντων γονέων, πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορεί να συμβουλεύει πιο αποτελεσματικά τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του Internet, ενώ σε ποσοστό 58% οι γονείς δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν κάποιας μορφής γονικό έλεγχο, με έναν από τους βασικούς λόγους να είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Το 64% των γονιών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση του Internet από τα παιδιά, διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στο ηλικιακό γκρουπ 12-18 ετών, η χρήση είναι καθολική, ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%. Σχεδόν καθολική είναι και η χρήση του Internet από τους γονείς (98%), γεγονός που αναδεικνύει τη σχέση που υπάρχει στη χρήση του Internet μεταξύ παιδιών και γονιών. Το 51% των παιδιών διαθέτουν το δικό τους Smartphone, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε 80% στις ηλικίες 12 έως 14 ετών και 92% στις ηλικίες 15 έως 18 ετών.

Επιπλέον:

Το 75% των γονέων και το 36% των παιδιών διαθέτει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητες πρόσβασης στο Internet.

Μπορούμε να πούμε ότι οι γονείς χωρίζονται σε 3 ομάδες: οι «Ανήσυχοι» (50% του δείγματος), οι «Σκεπτικοί» (32% του δείγματος) και οι «Ήρεμοι» (18% του δείγματος).

Το 15% των ερωτώμενων δήλωσε ότι το παιδί τους είχε κάποια δυσάρεστη εμπειρία από την χρήση του Internet και των Social Media.

Οι μέθοδοι γονικού ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γονείς χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στον φυσικό έλεγχο του ίδιου του γονέα, μέσω της παρακολούθησης του ιστορικού των κινήσεων αλλά και τη φυσική παρουσία του γονιού όση ώρα είναι το παιδί στο διαδίκτυο και στη χρήση διάφορων εφαρμογών που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και την ορθή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.


Πρόσφατα παρευρέθηκα σε μια εκδήλωση της εταιρίας COSMOTE σχετικά με το νέο πρόγραμμα COSMOTE Family. Πρόκειται για μία σειρά από υπηρεσίες, δράσεις και εργαλεία, που έχουν στόχο να στηρίξουν την οικογένεια και την προσπάθεια των γονιών να προσφέρουν στα παιδιά τους τις απεριόριστες δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Μπορεί τα δικά μου παιδιά να μην χρησιμοποιούν ακόμη το διαδίκτυο μόνοι τους, αλλά η ενημέρωση όπως σας είπα είναι για μένα το Α και το Ω.

Τι μου άρεσε λοιπόν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Καταρχήν, το νέο portal e-parenting, όπου οι γονείς μπορούν να αναζητούν άρθρα για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης από εξειδικευμένους φορείς και να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις και εφαρμογές. Σημείο αναφοράς αποτελούν οι εξειδικευμένες και επίκαιρες πληροφορίες των έγκριτων φορέων με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρία: το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) & την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

εφαρμογή γονικού ελέγχου COSMOTE Family Safety, δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερώνονται για τα sites και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, αποκλείοντας εκείνα που θεωρούν ακατάλληλα.

Μας δίνει την δυνατότητα να θέτουμε όρια στον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο Internet, σε όποια συσκευή κι αν είναι συνδεδεμένα (μπορεί να εγκατασταθεί σε έως 5 συσκευές) και να ορίζουμε τα MB που θα καταναλώσουν τα παιδιά στη διάρκεια του μήνα, εκπαιδεύοντάς τα στην ορθολογική χρήση του Internet.

Γνωρίζεις την τοποθεσία που βρίσκεται το παιδί σου, ανά πάσα στιγμή.

Για το τέλος άφησα ένα στοιχείο πολύ σημαντικό. Η εφαρμογή μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε αν το παιδί μας έχει δεχθεί λεκτική βία (cyber bullying), καθώς αναγνωρίζει λέξεις που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, ακόμη κι αν είναι γραμμένες στα greeklish, χωρίς όμως να παραβιάζεται η προσωπική αλληλογραφία του παιδιού (Δεν θα μας άρεσε να διαβάσουν οι γονείς μας το ημερολόγιό μας. Τότε γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να ψαχουλέψουμε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του παιδιού μας;).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της COSMOTE.


Οι απόψεις που διατυπώνονται στο παραπάνω κείμενο προκύπτουν από τον τρόπο που έχουμε αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα ως οικογένεια. Όλες οι προτάσεις σε αυτήν την ιστοσελίδα προκύπτουν από την συνεργασία μου με εταιρίες, τις οποίες εμπιστεύομαι και προτείνω ανεπιφύλακτα, καθώς χρησιμοποιώ τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!