Παιδί και ασφάλεια στο διαδίκτυο

Μια μικρή αναζήτηση στην Google είναι αρκετή για να μας πείσει πως το θέμα παιδί και ασφάλεια στο διαδίκτυο απασχολεί αρκετούς από εμάς. Οι ερωτήσεις είναι πολλές και οι απαντήσεις μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι άγνωστες. Ακόμη κι αν γνωρίζεις τις απεριόριστες δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου για γνώση και ψυχαγωγία, δεν γίνεται να μην ανησυχήσεις για το ποια είναι η σωστή ηλικία για ένα παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, ποιος είναι ο επιτρεπτός χρόνος online, πώς διασφαλίζεις την ασφαλή πλοήγηση, πώς καθοδηγείς και προστατεύεις τα παιδιά σου από ακατάλληλο περιεχόμενο κ.α.

Η απόφαση για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά το internet είναι σίγουρα διαφορετική για την κάθε οικογένεια. Σήμερα στα σπίτια μας θα βρει κανείς τουλάχιστον 2 έξυπνα κινητά, σταθερό υπολογιστή, πιθανότατα ένα laptop ή ένα tablet και μια smart TV, όλες συσκευές που προσφέρουν άμεση σύνδεση στο internet, το οποίο εμείς καταρχήν οι γονείς χρησιμοποιούμε μπροστά στα παιδιά. Λογικό λοιπόν είναι από πολύ νωρίς ένα παιδί να θελήσει να μάθει περισσότερα για το διαδίκτυο, να μας ζητήσει να παίξει κάποιο παιχνίδι ή να κατεβάσει ένα application που το έχει ένας/μια φίλος/φίλη του. Η πίεση γίνεται πιο έντονη στο δημοτικό, όταν η πλειοψηφία των παιδιών, τουλάχιστον στο δικό μας σχολικό περιβάλλον, έχει πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές.Φυσικά, καθώς μπαίνει και το μάθημα της πληροφορικής στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά καλούνται να κάνουν έρευνα στο internet και να το αξιοποιήσουν, όπως εμείς αντίστοιχα πριν αρκετά χρόνια θα ανοίγαμε μια εγκυκλοπαίδεια.

Μαζί με την πίεση των παιδιών όμως, έρχεται και το άγχος και η ανασφάλεια. Σαφώς η εξοικείωση του γονέα με το μέσο, βοηθά στο να μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια αιτήματα με ψυχραιμία. Θεωρώ πως όσο πιο πολύ καταλαβαίνουμε τις δυνατότητες του διαδικτύου, είμαστε ενήμεροι και δεν φτάνουμε στα άκρα, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να καθοδηγήσουμε το παιδί μας ώστε να αξιοποιήσει σωστά ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία που η σύγχρονη εποχή προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους. Η ολική απαγόρευση σίγουρα δεν είναι η λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως αν εσείς πιστεύετε ότι τα παιδιά μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, πρέπει να υποχωρήσετε επηρεασμένοι από τις εξωτερικές πιέσεις.


10 ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Η ποσοτική τηλεφωνική έρευνα «Internet και Ασφαλής Χρήση από τα Παιδιά – Οι απόψεις των Γονέων», που διενεργήθηκε από την MRB Hellas, για λογαριασμό της COSMOTE, σχεδιάστηκε με στόχο να καταγράψει τις απόψεις των γονέων (παιδιών ηλικίας 5 έως 18 ετών) ως προς τη χρήση του Internet από τα παιδιά τους.

Φαίνεται ότι σε ποσοστό 74%, οι γονείς στην Ελλάδα θεωρούν ότι το Internet έχει περισσότερα οφέλη από κινδύνους, ωστόσο το 55% ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με κύριους λόγους ανησυχίας να είναι η «υπερβολική ενασχόληση με το Internet» (78%), η «έκθεση σε επιβλαβές/ακατάλληλο περιεχόμενο» (71%), η κλοπή προσωπικών δεδομένων (69%) και η «σεξουαλική παρενόχληση» (68%).

To 50% των ερωτηθέντων γονέων, πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορεί να συμβουλεύει πιο αποτελεσματικά τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του Internet, ενώ σε ποσοστό 58% οι γονείς δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν κάποιας μορφής γονικό έλεγχο, με έναν από τους βασικούς λόγους να είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Το 64% των γονιών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση του Internet από τα παιδιά, διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στο ηλικιακό γκρουπ 12-18 ετών, η χρήση είναι καθολική, ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%. Σχεδόν καθολική είναι και η χρήση του Internet από τους γονείς (98%), γεγονός που αναδεικνύει τη σχέση που υπάρχει στη χρήση του Internet μεταξύ παιδιών και γονιών. Το 51% των παιδιών διαθέτουν το δικό τους Smartphone, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε 80% στις ηλικίες 12 έως 14 ετών και 92% στις ηλικίες 15 έως 18 ετών.

Επιπλέον:

Το 75% των γονέων και το 36% των παιδιών διαθέτει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητες πρόσβασης στο Internet.

Μπορούμε να πούμε ότι οι γονείς χωρίζονται σε 3 ομάδες: οι «Ανήσυχοι» (50% του δείγματος), οι «Σκεπτικοί» (32% του δείγματος) και οι «Ήρεμοι» (18% του δείγματος).

Το 15% των ερωτώμενων δήλωσε ότι το παιδί τους είχε κάποια δυσάρεστη εμπειρία από την χρήση του Internet και των Social Media.

Οι μέθοδοι γονικού ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γονείς χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στον φυσικό έλεγχο του ίδιου του γονέα, μέσω της παρακολούθησης του ιστορικού των κινήσεων αλλά και τη φυσική παρουσία του γονιού όση ώρα είναι το παιδί στο διαδίκτυο και στη χρήση διάφορων εφαρμογών που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και την ορθή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.



Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!