READING

10 κανόνες για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο δια...

10 κανόνες για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο – 10 κανόνες για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο.

Κάθε χρόνο, η δεύτερη Τρίτη του Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στη διαδικτυακή ασφάλεια και έχει λάβει τον τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο». Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας γιορτάζει τη σημαντική αυτή αφορμή για την ευαισθητοποίηση σε σχέση με το διαδίκτυο και τους λανθάνοντες κινδύνους του, ενημερώνει γονείς και παιδιά για αυτούς και παράλληλα παρέχει πρακτικές συμβουλές για ασφαλέστερη πλοήγηση.

Ο δικός μας ρόλος στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον είναι πάρα πολύ σημαντικός και οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κινούνται με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο.

10 βασικοί κανόνες που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας

  • Δεν μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες, δικές μας ή των φίλων μας. Προσωπικές πληροφορίες είναι το ονοματεπώνυμο μας, η διεύθυνση και το τηλέφωνό μας και σε ποιο σχολείο πάμε.
  • Προσέχουμε με ποιους μιλάμε online. Δεν μπαίνουμε σε chat rooms με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Αν εμφανιστεί κάποιος που δεν γνωρίζουμε, ακόμη κι αν “φαίνεται” φιλικός, ή μας λέει πως είναι άτομο στην ηλικία μας, διακόπτουμε την επικοινωνία.
  • Αφού δεν μιλάμε με αγνώστους, δεν κανονίζουμε και να τους συναντήσουμε. Ούτε τους στέλνουμε τις φωτογραφίες μας όταν το ζητήσουν.
  • Μιλάμε στους γονείς μας για οτιδήποτε έχει συμβεί στο ψηφιακό περιβάλλον το οποίο μας φέρνει σε αμηχανία, ή μας κάνει να νιώθουμε άβολα.
  • Οι κωδικοί μας πρέπει να είναι “ισχυροί“. Δεν είναι σίγουρα αριθμοί όπως 1234, 1111, ούτε φυσικά τα γενέθλιά μας, η χρονιά που διανύουμε. Εφαρμόστε τη χρήση διπλής επαλήθευσης, για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Δεν μοιραζόμαστε τους κωδικούς μας με κανέναν, εκτός από τους γονείς μας. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να σεβόμαστε κι εμείς τις προσωπικές συζητήσεις τους παιδιού μας και να μην “κατασκοπεύουμε”, ειδικά όταν δεν υπάρχει κάποιος πάρα πολύ σοβαρός λόγος.
  • Χρησιμοποιούμε ασφαλείς σελίδες (αυτές που έχουν “https://”) και κατεβάζουμε εφαρμογές που έχουν καλά reviews, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών μας.
  • Ο ιός μπορεί να κρύβεται σε μηνύματα και συνδέσμους. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι για να μας εξαπατήσουν, θα κάνουν τα πάντα. Απλά μην ανοίγεται ύποπτα μηνύματα.
  • Ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, θα μείνει εκεί για πάντα. Σκέψου λοιπόν καλά τι θα δημοσιεύσεις.
  • Θα φέρεσαι σε όλους με ευγένεια. Μην κρύβεσαι πίσω από πληκτρολόγια κι εκφοβίζεις ανθρώπους, ούτε να απαντάς σε κακόβουλα μηνύματα.

Και μια συμβουλή για εσάς

Βήμα πρώτο και σημαντικό: αποδεχθείτε πως η χρήση του διαδικτύου είναι βασικό κομμάτι της ζωής των σημερινών παιδιών. Πετάξτε τις ενοχές, μη συγκρίνετε τη δική σας αντίστοιχη ηλικία με των παιδιών σας, βάλτε τους κανόνες και τα όρια που ταιριάζουν στην οικογένειά σας. Μιλήστε ανοιχτά με τα παιδιά, χωρίς να τα φοβερίζετε. Σεβαστείτε το χώρο τους, εμπιστευθείτε τα -εσείς τα μεγαλώσατε άλλωστε κάνοντας το καλύτερο που μπορούσατε για αυτά-, ρωτήστε τα για τα ενδιαφέροντά τους, μάθετε ποια παιχνίδια τους αρέσουν, με ποιους φίλους παίζουν διαδικτυακά κ.α. Είναι καλύτερο να νιώθουν ασφάλεια με εσάς, ώστε αν γίνει η “στραβή” να ξέρουν πως θα είστε δίπλα τους, παρά να προσπαθήσουν να σας το κρύψουν.

Διαβάστε κι αυτά


Ακολούθησε το Κάθε μέρα γονείς στο Instagram και στο TikTok


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!