Πολλά απρόοπτα μπορεί να συμβούν σε ένα ταξίδι με παιδιά κι ένα από αυτά δυστυχώς είναι ο σεισμός. Τι κάνουμε λοιπόν σε περίπτωση σεισμού;
Όπως συμβαίνει με αρκετές απρόβλεπτες και πολλές φορές τρομακτικές καταστάσεις, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι ενημερωμένος για τις οδηγίες που δίνουν οι επίσημοι οργανισμοί. Μη ξεχνάς ότι κάποια πράγματα θεωρούνται απαραίτητα και πρέπει να τα έχεις μαζί σου σε κάθε ταξίδι και φυσικά προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Όταν ταξιδεύεις με παιδιά, το άγχος θα είναι σίγουρα μεγαλύτερο. Όταν όμως τα παιδιά είναι σε ηλικία που καταλαβαίνουν και ακολουθούν οδηγίες, η συζήτηση και η ενημέρωση είναι απαραίτητη.
Οι γενικοί κανόνες
Μένουμε ψύχραιμοι. Ο πανικός θα φέρει τρόμο και ο τρόμος ούτε καθησυχάζει, ούτε ηρεμεί. Μπορεί να φοβόμαστε και είναι απολύτως λογικό, αλλά μιλάμε στα παιδιά με ηρεμία και εξηγούμε τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια. Η αγκαλιά μας είναι το καλύτερο ηρεμιστικό όταν ένα παιδί φοβάται.
Ανάλογα με το πού θα βρίσκεστε πρέπει να τηρήσετε συγκεκριμένες οδηγίες
Τι κάνω αν είμαι στο δρόμο
Πηγαίνουμε σε ανοιχτούς χώρους, μακριά από κτήρια, μπαλκόνια, τζαμαρίες, πινακίδες, κολώνες, δέντρα, καλώδια και γενικώς αποφεύγουμε σημεία όπου υπάρχουν στοιχεία και αντικείμενα που μπορεί να πέσουν πάνω μας. Καθόμαστε μαζί με το παιδί χαμηλά και προστατεύουμε το κεφάλι μας, μέχρι να τελειώσει ο σεισμός.
Τι κάνω αν είμαι στο ξενοδοχείο
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι προσπαθούν μέσα στον πανικό τους να φύγουν τρέχοντας από το ξενοδοχείο. Οι σκάλες και το ασανσέρ είναι επικίνδυνα σημεία κατά τη διάρκεια του σεισμού. Μείνετε μέσα, γονατίστε κάτω από ένα έπιπλο, όπως ένα τραπέζι, ή σταθείτε δίπλα από έναν εσωτερικό τοίχο, προστατεύστε το κεφάλι και τον αυχένα σας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα μαξιλάρι) και μείνετε μακριά από τα παράθυρα ή τους καθρέφτες αν υπάρχον.
Τα παπούτσια μας πρέπει να βρίσκονται σε σημείο το οποίο προσεγγίζεται εύκολα. Μετά τον σεισμό βγαίνουμε ΠΑΝΤΑ με τα παπούτσια, άσχετα αν φοράμε πιτζάμα ή άλλο ρούχο. Είναι σημαντικό να έχουμε ασφαλή τα πόδια μας για την περίπτωση που θα πρέπει να περπατήσουμε επάνω σε σπασμένα τζάμια, πεσμένους σοβάδες κλπ.
Τι κάνω αν είμαι στο Μουσείο ή σε ένα μνημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Μπαίνοντας, καλό είναι να παίρνουμε τους χάρτες του χώρου που δίνουν στα εκδοτήρια εισιτηρίων και να εντοπίζουμε τις εξόδους κινδύνου. Μένουμε μακριά από αντικείμενα που μπορεί να πέσουν, όπως κολόνες και γλυπτά, δεν στεκόμαστε δίπλα σε βιτρίνες και βιτρό. Και σε αυτή τη περίπτωση ψάχνουμε μια σταθερή και γερή κατασκευή για να σταθούμε δίπλα ή κάτω από αυτή, προστατεύοντας το κεφάλι μας. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας. Δεν τρέχουμε μέσα στον πανικό για να βγούμε στον εξωτερικό χώρο, ούτε σπρώχνουμε, αποφεύγουμε το συνωστισμό, δεν χρησιμοποιούμε ασανσέρ και περιμένουμε τις οδηγίες του προσωπικού που θα μας οδηγήσουν στις προβλεπόμενες εξόδους, βάση των οδηγιών εκκένωσης.
Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν αν βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο ή στο αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ: «Κατά τη διάρκεια του σεισμού, το κτήριο λειτουργεί ως προστασία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να τραυματιστεί κάποιος στην προσπάθεια να φύγει.».
Τι κάνω αν είμαι στο αυτοκίνητο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Μένουμε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει ο σεισμός. Παρκάρουμε σε σημείο όπου δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει κάτι πάνω μας, όπως γέφυρες ή σήραγγες, και προστατεύουμε το κεφάλι μας. Αν βρίσκεστε σε κλειστό, υπόγειο χώρο στάθμευσης, πρέπει να βγείτε αμέσως, τηρώντας όσο γίνεται τους κανόνες για την ασφάλειά σας. Στην περίπτωση που βρισκόμαστε στο μετρό, δεν φεύγουμε από το συρμό, μένουμε χαμηλά, καλύπτουμε το κεφάλι μας και ακολουθούμε τις οδηγίες εκκένωσης. Μιλάμε στα παιδιά με ηρεμία, αποδεχόμενοι τον φόβο, που σίγουρα όλοι νιώθουν σε μια τέτοια περίπτωση.
Μετά το σεισμό
- Ελέγξτε για τυχόν τραυματισμούς.
- Μάθετε τις επίσημες οδηγίες των τοπικών αρχών και των αρμόδιων φορέων.
- Προσέξτε τους μετασεισμούς, γιατί κάποια κτήρια μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, αν υπάρχουν για παράδειγμα φθορές.
- Μη χρησιμοποιείτε το ασανσέρ.
Τι να πούμε στα παιδιά
- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, μιλήστε στα παιδιά με ειλικρίνεια και μην αφήσετε τον φόβο να κυριεύσει τη λογική σας.
- Τα παιδιά από το σχολείο ακόμη έχουν κάνει ασκήσεις για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Θυμίστε τους τα 3 βασικά βήματα: σκύβω, καλύπτομαι, περιμένω.
- Αν είναι πολύ μικρά και χρειάζονται κάποιο παιχνίδι να τα καθησυχάσει, καλό είναι να το έχετε πάντα μαζί σας και να τους το δώσετε σε μια τέτοια περίπτωση.
- Η δική σας ήρεμη φωνή και στάση, η αγκαλιά σας κι ένα χαμόγελο, θα βοηθήσει να διατηρήσουν τα παιδιά την ψυχραιμία τους και να συνεργαστούν.
Extra tip
Μετά από ένα μεγάλο σεισμό μπορεί για αρκετή ώρα να μην λειτουργούν οι τηλεπικοινωνίες. Σε περίπτωση που είμαστε χωρισμένοι από την παρέα μας, αλλά και με τα παιδιά μας, θα πρέπει κάθε φορά να ορίζουμε ένα σημείο συνάντησης, συνήθως σε ανοιχτό μέρος, όπως μια πλατεία. Στο σημείο συνάντησης πηγαίνουμε ασχέτως από την ώρα που αρχικά έχουμε ορίσει.
Τέτοιο σημείο συνάντησης πρέπει να ορίζεται και στη μόνιμη κατοικία μας, καθώς εμείς μπορεί να είμαστε στη δουλειά και τα παιδιά στο σπίτι ή στο σχολείο. Μπορείτε να συμβουλευτείτε την πλατφόρμα mySafetyPlan (για την Ελλάδα) στην οποία αποτυπώνεται ο ψηφιακός χάρτης με ασφαλείς χώρους σε περίπτωση σεισμού για όλους τους δήμους.
Τι πρέπει να έχουμε σε κάθε ταξίδι
- Μικρό φαρμακείο στην τσάντα μας
- Μπουκάλι με νερό
- Σνακ
- Μικρό φακό σε εύκολα προσβάσιμο μέρος
- Τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα (π.χ. διαβατήριο)
- Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης
Περισσότερες πληροφορίες – Επίσημοι φορείς ενημέρωσης
- ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – Ελλάδα)
- Πολιτική Προστασία – Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
- Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.)
- Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
- UNICEF
- UNDRR (ΟΗΕ – Γραφείο για τη Μείωση Κινδύνου Καταστροφών)
Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για τα ταξίδια με παιδιά
NO COMMENT