READING

Μικρές συνεντεύξεις από μικρούς ανθρώπους – ...

Μικρές συνεντεύξεις από μικρούς ανθρώπους – Ευτυχία Γιαννάκη

Υπάρχει ένα μέρος που λέγεται Πίτσι Πίτσου. Είναι ένα νησί και είναι το πιο ασφαλές, αλλά και το πιο μυστήριο νησί στον κόσμο. Για αυτό το υπέροχο μέρος, μίλησε στον Άρη και τον Άλκη η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη, και την ευχαριστούμε πάρα πολύ. Η Ευτυχία Γιαννάκη, μέσα από τα βιβλία της Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο και Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου, μας γνώρισε άλλωστε το Πίτσι Πίτσου και τους κατοίκους του, τους Πιτσιμπουίνους, αλλά και τον Μικρό Μπλε, τον μοναδικό ντετέκτιβ του νησιού. Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ίκαρος.


Άλκης: Λέτε πως το Πίτσι Πίτσου είναι το καλύτερο μέρος. Μα πώς γίνεται να είναι το καλύτερο, με τόσα μυστήρια και μυστηριώδεις εξαφανίσεις;

Γεια σας, Άλκη και Άρη. Τα ονόματά σας αρχίζουν από δύο Α κι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο σκέφτεται ο Μικρός Μπλε. Στα μυστήρια δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Στο θέμα μας, λοιπόν, το Πίτσι Πίτσου είναι ένα φανταστικό νησί γεμάτο μυστήρια, όμως ταυτόχρονα είναι και το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο. Κι αυτό γιατί στο νησί με τις λίμνες, τους καταρράκτες, το ηφαίστειο, την έρημο, τους πάγους και τις παραλίες με τις τεράστιες αμμουδιές το μυστήριο είναι περιπέτεια, είναι εξερεύνηση και ερωτήσεις που ψάχνουν απαντήσεις. Το μυστήριο δεν είναι κάτι που φοβούνται οι Πιτσιμπουίνοι, αντίθετα θα έλεγα πως τους διασκεδάζει, αφού σύντομα καταλαβαίνουν πως το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουν τα κατάλληλα βήματα για να βρουν τη λύση και να ζήσουν την περιπέτεια.

Άρης: Γιατί ονομάσατε το νησί Πίτσι Πίτσου και τον πρωταγωνιστή Μικρό Μπλε και δεν τους δώσατε κανονικά ονόματα;

Μα, είναι κανονικά ονόματα. Αν το ψάξεις λίγο θα δεις πως ο Μικρός Μπλε έχει πάρει το όνομά του από ένα πραγματικό είδος πιγκουίνου, το οποίο μάλιστα κινδυνεύει και με εξαφάνιση στον πραγματικό κόσμο μας. Το ίδιο συμβαίνει με την Αντελί, τον Μακαρόνη, τη Μυστήρια Τζεντού, τον Κιτρινομάτη, τον Παππούα και τους άλλους ήρωες. Τα περισσότερα ονόματά τους είναι εμπνευσμένα από πραγματικούς πιγκουίνους. Όσο για το όνομα του νησιού, αυτό είναι ένα μυστήριο που μένει να το απαντήσει κανείς όχι μόνο ψάχνοντας στον χάρτη. Για να φτάσει στο νησί δεν αρκεί μια καλή πυξίδα, θα χρειαστεί να λύσει αρκετά μυστήρια από βιβλίο, σε βιβλίο και όταν τα λύσει όλα θα δει ότι το Πίτσι Πίτσου είναι απολύτως αληθινό μέσα του. Μόνο οι καλοί ντετέκτιβ φτάνουν εκεί.

Άλκης: Έχουμε σκεφτεί κι εμείς ιστορίες μυστηρίου για παιδιά. Εμείς όμως είμαστε μικροί. Είναι εύκολο ένας μεγάλος να γράφει μυστηριώδεις ιστορίες για παιδιά; Γιατί καμιά φορά οι μεγάλοι δεν νιώθουν, ούτε σκέφτονται όπως τα παιδιά.

Δεν θα πω ψέμματα, το ξέρετε κι εσείς που σκέφτεστε τις δικές σας ιστορίες ότι δεν είναι εύκολο. Μην ξεχνάς όμως ότι και οι μεγάλοι κάποτε υπήρξαν παιδιά και με κάποια προσπάθεια μπορεί να ξαναγίνονται παιδιά ή να θυμούνται τα παλιά. Παίζοντας ή φτιάχνοντας ιστορίες μαζί σας για παράδειγμα πολλές φορές θα τους δείτε να γελάνε σαν παιδιά. Αυτές οι ιστορίες των Πιτσιμπουίνων ήταν ιστορίες που μου έλεγε η μητέρα μου όταν ήμουν στην ηλικία σας. Κάπως τις θυμήθηκα και είπα να τις μεταφέρω κι εγώ σε άλλα παιδιά. Έτσι κάθισα και τις έγραψα και η φίλη μου η Σοφία τις εικονογράφησε για να έχετε μια καλύτερη εικόνα αυτού του φανταστικού νησιού και των κατοίκων του.

Άρης: Ποιο από τα δύο βιβλία αγαπάτε πιο πολύ; Γιατί εμείς δεν μπορούμε να αποφασίσουμε. Στον Άλκη αρέσει το πρώτο και σε μένα το δεύτερο.

Κι εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω. Το ένα πάντως δεν θα υπήρχε χωρίς το άλλο, αυτό έχει σημασία. Τα βλέπω κάπως σαν αδέρφια, όπως είστε εσείς οι δυο μεταξύ σας.

Άρης και Άλκης: Νομίζουμε πως θα υπάρξει και συνέχεια, έτσι δεν είναι; Θα μας αποκαλύψετε κάτι από την επόμενη ιστορία;

Ναι, σωστά το προβλέψατε, θα υπάρξει συνέχεια. Μου φαίνεται πως ήδη έχετε αποκτήσει τη διαίσθηση ενός καλού ντετέκτιβ. Η επόμενη ιστορία θα βγει κοντά στο καλοκαίρι, όταν θα πλησιάζουν οι διακοπές σας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα εκτυλίσσεται γύρω από το πιο μεγάλο μυστήριο που μπορεί να συμβεί στη ζωή των Πιτσιμπουίνων! Σταματώ όμως εδώ, γιατί ο Μικρός Μπλε δεν με αφήνει να λέω πολλά πολλά. Ένας ντετέκτιβ ξέρει πάντα πότε πρέπει να μιλήσει και να αποκαλύψει στοιχεία, ένας συγγραφέας συνήθως μιλάει λίγο παραπάνω από έναν ντετέκτιβ.

Σας ευχαριστώ παιδιά και περιμένω να σας γνωρίσω από κοντά σε κάποια παρουσίασή μας!

Μπορείτε να διαβάσετε και τις προηγούμενες συνεντεύξεις των μικρών δημοσιογράφων με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, τον Γιάννη Σαρακατσάνη και τον Γίργκεν Μπανσέρους.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!