Η παράσταση “Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο” συνεχίζεται μέχρι το τέλος Μαρτίου στο Θέατρο Γκλόρια και το Κάθε μέρα γονείς είναι χορηγός επικοινωνίας. Είναι μια από τις παραστάσεις που ξεχωρίσαμε φέτος για πολλούς λόγους (μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό review πατώντας εδώ). Γι’ αυτό και οι μικροί μου δημοσιογράφοι αποφάσισαν να πάρουν συνέντευξη από τον άνθρωπο που σκηνοθέτησε, έγραψε και παίζει στην παράσταση, τον Γιάννη Σαρακατσάνη. Απολαύστε τους!
Γιατί διαλέξατε να κάνετε μια παράσταση με θέμα τους εφευρέτες και πώς αποφασίσατε ποιους θα διαλέξετε;
Αγαπώ πολύ την επιστήμη και παραλίγο να γίνω μαθηματικός. Τελικά όμως, με κέρδισε το θέατρο και έτσι φέτος είχα την ευκαιρία να τα συνδυάσω. Θέλησα λοιπόν, να κάνω μια παράσταση που να δείχνει το μαγικό κόσμο της επιστήμης και με αυτόν να μαγέψουμε τους θεατές και να τους κάνουμε να την αγαπήσουν. Οι εφευρέτες είναι ιδανικοί γιατί έφεραν σημαντικές αλλαγές στον κόσμο και έτσι μοιάζουν λίγο με υπερήρωες. Η επιλογή των εφευρετών ήταν πολύ δύσκολη. Εμείς επιλέξαμε τελικά τους εφευρέτες όχι μόνο με άξονα τη σημασία των εφευρέσεών τους αλλά και με τη σημασία των ιστοριών τους. Η κάθε ιστορία που δείχνουμε στην παράσταση δείχνει και ένα από τα συστατικά της επιστημονικής σκέψης.
Εγώ στεναχωρήθηκα που δεν μας είπατε την ιστορία του εφευρέτη του τηλεσκοπίου.
Ζητώ συγγνώμη… Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούμε το τηλεσκόπιο σαν αφορμή για να πούμε τελικά την ιστορία του Γαλιλαίου, την οποία θεωρούμε πολύ σημαντική. Το τηλεσκόπιο ήταν το εργαλείο με το οποίο ο Γαλιλαίος αντιλήφθηκε μια αλήθεια για την οποία ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος ακόμα. Στη συνέχεια επέμεινε σε αυτήν την αλήθεια μέχρι τέλους και έτσι κατέληξε να χάσει την ελευθερία του. Με αυτόν τον τρόπο όμως βοήθησε την επιστήμη. Μπορεί να χάθηκε η συγκεκριμένη μάχη αλλά, χάρις στη θυσία του Γαλιλαίου, ο δογματισμός δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα.
Γιατί δεν δείξατε και την γυναίκα εφευρέτρια, την Κιουρί;
Βάλαμε ένα «τεχνολογικό» όριο στην παράσταση. Μέχρι τον Μπελ και τον Έντισον, μέχρι το τηλέφωνο και τον ηλεκτρικό λαμπτήρα δηλαδή, η τεχνολογία και οι εφευρέσεις είναι αρκετά κατανοητές. Από το 1900 περίπου και μετά όμως οι εφευρέσεις γίνονται πιο σύνθετες. Η Μαρί Κιουρί όμως, είναι μια σπουδαία επιστήμονας και η ιστορία της είναι τόσο πλούσια που θα μπορούσε να αποτελέσει παράσταση από μόνη της. Δεσμευόμαστε λοιπόν να την παρουσιάσουμε σε κάποια μελλοντική παράσταση.
Η μαμά μας έχει πει πως στο θέατρο δεν πρέπει να τρώμε φαγητό. Μας λέει πως δεν είναι σωστό για τους ηθοποιούς και την δουλειά τους. Υπήρχαν όμως παιδάκια που μιλούσαν δυνατά κι έτρωγαν. Εσείς τα βλέπετε αυτά από την σκηνή και πως νιώθετε για αυτό;
Εμείς από τη σκηνή τα βλέπουμε και τα ακούμε όλα, και τα σακουλάκια με τα τσιπς και τις συνομιλίες μεταξύ των παιδιών. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν δυστυχώς τα παιδιά είναι ότι με την φασαρία που κάνουν χαλάνε την ίδια την παράσταση που ήρθαν να δουν. Ενώ αν έκαναν ησυχία θα πέρναγαν πολύ καλύτερα.
Θέατρο για μεγάλους ανθρώπους κάνουν οι ηθοποιοί αυτής της παράστασης; Ποιο από τα δύο προτιμάτε περισσότερο;
Όλοι μας κάνουμε και παιδικό θέατρο αλλά και για μεγάλους. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αλλά εμένα μου αρέσουν και τα δύο. Σίγουρα, στο θέατρο για μεγάλους, μπορούμε να κάνουμε παραστάσεις με βαθύτερα νοήματα και σύγχρονο προβληματισμό, αλλά η χαρά του να παίζεις σε παιδιά δεν συγκρίνεται. Τα παιδιά είναι γενναιόδωροι θεατές και όταν η παράσταση τους αρέσει το δείχνουν πολύ, κάνοντας εμάς τους ηθοποιούς να γεμίζουμε ενέργεια.
Μπορείτε να διαβάσετε την πρώτη συνέντευξη των μικρών μου δημοσιογράφων με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, πατώντας εδώ.
Δείτε το βίντεο της παράστασης
Κάθε Σάββατο στις 15:00 και κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00 στο Θέατρο Γκλόρια (Ιπποκράτους 7, Αθήνα)
Χορηγός επικοινωνίας
NO COMMENT