READING

Μικρές συνεντεύξεις από μικρούς ανθρώπους – ...

Μικρές συνεντεύξεις από μικρούς ανθρώπους – Αντώνης Παπαθεοδουλου

Όλα ξεκίνησαν όταν τα παιδιά μου έμαθαν πως έχω σπουδάσει δημοσιογραφία. Τώρα θέλουν κι αυτοί να γίνουν μικροί δημοσιογράφοι. Μου ζήτησαν λοιπόν να συμμετέχουν στο blog, παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους που εκτιμούν, που έχουν δημιουργήσει κάτι που τους αρέσει, που τους έχουν αγγίξει, ακόμη και από ανθρώπους που κάνουν ένα επάγγελμα ασυνήθιστο. Σήμερα λοιπόν, εγκαινιάζεται μια νέα ενότητα στο Κάθε μέρα γονείς! Ελπίζω να την απολαύσετε. Πρώτος μας καλεσμένος, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, από τον αγαπημένο μας Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Λοιπόν, με ποιον θέλετε να κάνετε την πρώτη σας συνέντευξη;“.

Μα φυσικά με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου μαμά!”, μου είπαν με ένα στόμα, μια φωνή.

Τι ρωτάω κι εγώ; Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου είναι ο αγαπημένος τους συγγραφέας. “Οι καλοί και οι κακοί Ιππότες” ήταν η πρώτη παρουσίαση βιβλίου που παρακολούθησε ο Άρης. Ακόμη έχουμε τον Ιππότη από αλουμινόχαρτο που έφτιαξαν εκείνη τη μέρα στον ΙΑΝΟ. Ο Γιάννος το χταπόδι είναι ακόμη στολισμένος στη βιβλιοθήκη τους. Πολλές φορές στα παιχνίδια τους φοράνε το ρολόι που σχεδίασε η Μυρτώ Δεληβοριά. Η έκδοση κάθε καινούριου βιβλίου του Αντώνη αναμένεται με απίστευτη αγωνία και δεν σας κρύβω ότι αγχώνονται πως θα τελειώσουν τα βιβλία του Βερν που μπορεί να διασκευάσει ο Παπαθεοδούλου και μετά δεν θα έχουν τι να διαβάσουν!

Δεν σας κουράζω περισσότερο.  Απολαύστε τους!


Πόσες φορές διάβασες τα βιβλία του Βερν για να μπορέσεις να τα γράψεις με τον δικό σου τρόπο;

Πολλές το καθένα. Και τις διασκευές. Και τις μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες. Όμως η πιο σημαντική ανάγνωση είναι αυτή που έκανα μικρός. Γιατί από εκείνη την πρώτη ανάγνωση δεν θυμόμουν τα πάντα, αλλά μόνο όσα μου έκαναν εντύπωση, όσα με μάγεψαν όταν ήμουν παιδί. Αυτά και μόνο προσπάθησα να κρατήσω στις διασκευές αυτές… να φτιάξω μόνο με αυτά αν είναι δυνατόν, ξανά την ιστορία.

Εσύ είσαι ο αγαπημένος μας συγγραφέας. Έχουμε διαβάσει όλα σου τα βιβλία. Εσένα ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;

Πολύ μεγάλη μου τιμή και με κατακόκκινα μάγουλα σάς ευχαριστώ. Όταν διαβάζεις πολύ είναι αναπόφευκτο να έχεις πολλούς αγαπημένους συγγραφείς. Από αρχαίους όπως ο Αριστοφάνης, μέχρι λιγότερο αρχαίους όπως ο Edward Lear, μέχρι πολύ πρόσφατους όπως ο Gianni Rodari και ο René Goscinny, μέχρι σύγχρονους πιο μεγάλους από εσένα όπως ο Tomi Ungerer, σύγχρονους σχεδόν συνομήλικους όπως ο Φίλιππος Μανδηλαράς ή και μικρότερους από εσένα όπως ο Benji Davies. Ήδη σας είπα πολλούς. Αλλά έχω κι άλλους αμέτρητους. Όταν με υποχρεώνουν να πω μόνο έναν, τότε από τα βιβλία για μεγάλους λέω τον Χρήστο Βακαλόπουλο και από τα βιβλία για μικρούς τον Αλέξη Κυριτσόπουλο.

Ξέρεις πόσο τυχερός είσαι που κάνεις κάτι που σου αρέσει και πληρώνεσαι για αυτό; Γιατί πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν από την δουλειά που κάνουν.

Ξέρω πόσο τυχερός είναι όποιος μπορεί να κάνει αυτό που του αρέσει και να πληρώνεται. Αλλά σε δημοσιογράφους παιδιά ειδικά πρέπει να λέμε μόνο την αλήθεια! Δεν ζω από αυτό. Δουλεύω σε μια διαφημιστική εταιρεία, βρίσκω ιδέες και γράφω σενάρια για διαφημίσεις. Αυτή είναι η -όχι ίσως η πιο αγαπημένη αλλά η λίγο πιο κανονική- δουλειά μου. Τα ελληνικά είναι μια σπουδαία και πανέμορφη γλώσσα που όμως τη μιλούμε πολύ λίγοι. Κι από αυτούς τους λίγους ακόμη πιο λίγοι διαβάζουν. Και για αυτούς που διαβάζουν υπάρχουν πολλά πολλά βιβλία για να διαλέξουν. Κι έτσι είναι πολύ δύσκολο κάποιος που γράφει βιβλία εδώ, να κερδίζει τόσα χρήματα ώστε να ζει μόνο από αυτό.

Αυτό είναι λίγο δυσάρεστο –και σίγουρα πρέπει οι δημιουργοί να φροντίσουμε να αλλάζει σιγά σιγά- έχει όμως και την ευχάριστη πλευρά του, τουλάχιστον είσαι σίγουρος ότι αυτοί που γράφουν εδώ, αν μη τι άλλο, το πρώτο τους κίνητρο είναι μια μεγάλη αγάπη για τα βιβλία και τη γλώσσα τους.

Γιατί συνεργάζεσαι συνέχεια με την Ίριδα; Εσύ το διαλέγεις αυτό; Είστε φίλοι;

Είμαστε πολύ φίλοι. Όπως και πολλοί άλλοι εικονογράφοι που συνεργάζομαι έχω την τύχη να είναι και αγαπημένοι μου φίλοι. Είναι δύσκολο να εξηγήσω τι ξεχωριστό έχει η Ίριδα για μένα. Είναι πολύ προσωπικό. Αν με ρωτούσατε ποιος από τους εικονογράφους που αγαπάς είναι ο καλύτερος; Ποιου τα σχέδια είναι πιο ωραία; Πιο τέλεια; Πιο έκπληξη; Πιο δημιουργικά; Πιο αριστουργήματα; Πιο ξεχωριστά; Πιο πρωτότυπα… δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω εύκολα ανάμεσα στους σπουδαίους εικονογράφους που αγαπώ και θαυμάζω.

Αν με ρωτούσες όμως συγκεκριμένα “Αντώνη, ας υποθέσουμε ότι έχει εφευρεθεί το μηχάνημα που σε κάνει ταλαντούχο ζωγράφο και μπορείς κι εσύ να ζωγραφίζεις, το μόνο που χρειάζεται είναι να καθίσεις στην ειδική καρέκλα, να φορέσεις αυτό το κράνος και αυτό το μηχανικό χέρι και να διαλέξεις από το πληκτρολόγιο το στιλ που θα ήθελες να έχει το καινούργιο σου ταλέντο,  πώς θα ήθελες δηλαδή εσύ ο ίδιος να ζωγραφίζεις αν ποτέ μπορούσες να ζωγραφίσεις” τότε νομίζω πως, χωρίς πολύ σκέψη, θα πάταγα το κουμπί που γράφει “Ίρις Σαμαρτζή”.

Έχεις παιδάκια; Ο δικός τους αγαπημένος συγγραφέας ποιος είναι;

Έχω δύο αγόρια και διαβάζουν τόσα πολλά που αλλάζουν αγαπημένους συγγραφείς συνεχώς. Ο μεγάλος μου γιος τώρα διαβάζει μετά μανίας Γιώργο Παναγιωτάκη και ο μικρός θέλει κάθε βράδυ να διαβάζουμε ένα εικονογραφημένο του Stephan Lomp. Ευτυχώς στο ποιος είναι ο αγαπημένος τους μπαμπάς δεν αλλάζουν εύκολα γνώμη και αυτό είναι το μόνο που με ενδιαφέρει.


Αντώνη ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μας έκανες κι ένα ακόμη μεγαλύτερο ευχαριστώ για την χαρά που τους έδωσες! Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις.


Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε κινούμενο σχέδιο και εργάζεται στη διαφήμιση. Από το 1999 γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά. 

Το βιβλίο του “Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές” (εικ. Ίρις Σαμαρτζή) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2012 και με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το βιβλίο του ”Η Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο” (εικ. Μυρτώ Δεληβοριά) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2011 και το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του Περιοδικού Διαβάζω. Το 1ο βιβλίο της σειράς “Καράβια” που δημιούργησε με την Μαρία Αγγελίδου απέσπασε το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY). To βιβλίο του «Οχ χταπόδι, λάθος πόδι» (εικ. Πέτρος Μπουλούμπασης) απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλών Public 2016 και το “Ένα Τελευταίο Γράμμα” που δημιούργησε με την Ίριδα Σαμαρτζή, απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016.

Βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου (2011, 2012, 2013, 2014, 2016), έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, πορτογαλικά, γαλικιανά, βασκικά, καταλανικά, κινέζικα, σουηδικά, κορεάτικα και ιαπωνικά κι έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και το κουκλοθέατρο.

Περισσότερα για τον ίδιο και τα βιβλία του στο www.antonispapatheodoulou.com


Πατήστε στους τίτλους των βιβλίων για να διαβάσετε τις εντυπώσεις μας για μερικά μόνο από τα βιβλία του Αντώνη Παπαθεοδούλου:

5 Εβδομάδες με το αερόστατο

Δινώσαυρος

Ένα τελευταίο γράμμα

Τικ-τακ. Ρολόγια, ώρα για μάθημα.

Ροβήρος ο κατακτητής

Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι!

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Από τη Γη στη Σελήνη


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

 1. zina

  17 Ιανουαρίου

  υπεροχη κατηγορια!!! ειναι ενδιαφέρον πολύ τι ερωτήσεις σκέφτονται τα παιδια και με την ευκαιρία αυτή γνωρίζουμε και περισσότερο τους ανθρώπους πίσω από τα βιβλία, την τεχνη κτλ.
  Ανυπομονώ για την επόμενη συνέντευξη!

  • Magda Zindrou

   17 Ιανουαρίου

   Ευχαριστώ Ζήνα! Νομίζω πως όλοι μας το απολαύσαμε πάρα πολύ. Όσο για την επόμενη συνέντευξη; Την έχουμε ήδη κλείσει!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!