READING

Εκδρομή στην Αγία Λαύρα της Ηπείρου, στο Βουργαρέλ...

Εκδρομή στην Αγία Λαύρα της Ηπείρου, στο Βουργαρέλι!

Σε ένα ύψωμα πάνω από το Βουργαρέλι της Άρτας, σε μια μοναδική τοποθεσία, μέσα στην φύση και τα έλατα, ξεπροβάλει το πετρόκτιστο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Τραβώντας το μάνταλο μιας πόρτας που μοιάζει κλειστή ο επισκέπτης βρίσκεται σε έναν χώρο υποβλητικό.

Η Μονή, που κτίσθηκε το 1714 (ή κατά μία άλλη εκδοχή το 1690), θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Τζουμέρκων. Ο ναός και τα κελλιά σώζονται σε άριστη κατάσταση, ενώ τα σημερινά κελλιά είναι μεταγενέστερα.

Ο ναός είναι μια μονόκλιτη θολωτή βασιλική με οκταγωνικό τρούλο και καμαροσκέπαστο νάρθηκα. Είναι πλακοσκέπαστος με απλή τοιχοποιία, ενώ για την ενίσχυση της αντοχής των μακρών πλευρών του κτίστηκαν ογκώδη επικλινή αντερείσματα.

Ο ναός εσωτερικά είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες του 1714 που έγιναν από Καλαρρυτινούς ζωγράφους. Οι ίδιοι ζωγράφισαν πιθανότατα και τις φορητές εικόνες στο ξυλόγλυπτο τέμπλο που διακοσμείται με ανάγλυφες παραστάσεις πτηνών και φυτών.

Στα μέσα του 19ου αιώνα το μοναστήρι φαίνεται πως βρισκόταν σε μεγάλη ακμή και ασκούσε έντονη φιλανθρωπική δράση. Σύμφωνα με τις πηγές, χρηματοδοτούσε με μεγάλα ποσά τα σχολεία της περιοχής και βοηθούσε οικογένειες που είχαν ανάγκη.

Για την διαμονή σας στο Βουργαρέλι, σας προτείνουμε το υπέροχο, family friendly Ruista Tzoumerka Resort.

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι έχει χαρακτηριστεί ως η Αγία Λαύρα της Ηπείρου. Προεπαναστατικά φαίνεται πως αποτελούσε το καταφύγιο κλεφτών και αρματολών, ενώ, όπως αναφέρει τοπική παράδοση εκεί κηρύχθηκε η επανάσταση στην περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή, τον Μάιο του 1821 συγκεντρώθηκαν στο μοναστήρι οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και Ραδοβυζίων Γεώργιος Καραϊσκάκης, Γώγος Μπακόλας, Μήτρο Κουτελίδας, Ίσκος, Ράγγος, Κουτσονίκας και άλλοι με 200 παλικάρια τους, και ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης, υπό τις ευλογίες του ηγούμενου της μονής, Χριστόφορου.

Πίσω από τον αυλόγυρο της Μονής θα χαλαρώσετε σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, ανάμεσα στα πλατάνια και τα δροσερά νερά, που ρέουν άλλωστε άφθονα σε ολόκληρη την περιοχή.

Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στα Τζουμέρκα είναι η Κόκκινη Εκκλησιά. Μη παραλείψετε να την επισκεφθείτε !


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!