Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη είναι ίσως το πιο γνωστό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στη χώρα μας. Βρίσκεται στο χωριό Μπιζάνι στα Γιάννενα και είναι σίγουρα ένα από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στην περιοχή.
Θα δείτε περισσότερα από 30 ιστορικά θέματα και περίπου 150 κέρινα ομοιώματα, όλα δουλειά ενός ανθρώπου, του Παύλου Βρέλλη. Ο γλύπτης μέσα από το έργο του παρουσιάζει σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, όπως την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την ανατίναξη στο Κούγκι, το στρατηγείο του ’40, την μάχη της Κρήτης κ.α. Ο επισκέπτης βλέπει επίσης δεκάδες κέρινα ομοιώματα, σε φυσικό μέγεθος, σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής όπως τον Κολοκοτρώνη, τον Κανάρη, τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Κατσαντώνη κ.α.

Δείτε επίσης!
Καρύταινα: από τους Γάλλους ιππότες μέχρι το πεντοχίλιαρο!
Μέρη που μπορείς να επισκεφθείς στην Ήπειρο

Από το 1995 το Μουσείο λειτουργεί στο Μπιζάνι, σε ένα κτήριο φτιαγμένο στα πρότυπα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του τόπου. Εκεί ο Βρέλλης εργάστηκε ακατάπαυστα και κατάφερε να δημιουργήσει εκθεσιακούς χώρους που αναπαριστούν την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής στην οποία αναφέρεται το κάθε έργο.

Αν έχετε μικρά παιδιά, θα σας πρότεινα, πριν επισκεφθείτε το Μουσείο, να δείτε τα έργα στην ιστοσελίδα του Μουσείου, καθώς ορισμένα από τα γλυπτά μπορεί να φανούν τρομακτικά σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Ποιος ήταν ο Παύλος Βρέλλης
Ο Παύλος Βρέλλης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1923. Το 1945 μπήκε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και το 1949 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεχώριζε για την παρατηρητικότητά του και την αγάπη του για την τέχνη. Έφτιαχνε προτομές, ασχολήθηκε με την χαρακτική, με τον πηλό, έφτιαχνε σκίτσα και ζωγράφιζε, συμμετείχε ως αθλητής στο άλμα επί κοντώ, έγραφε ποιήματα και παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και ορθοφωνίας. Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν η γλυπτική.
Το 1954 αποφοιτά από τη Σχολή του, αλλά δε σταματά εκεί. Με υποτροφία, παρακολουθεί μαθήματα Τέχνης & Τεχνικής της Χαλκογλυπτικής στη Φλωρεντία και Ψηφοθεσίας στη Ραβέννα. Εργάστηκε για τη συντήρηση τμημάτων του Μουσείου Ακροπόλεως από τον Ιερό Βράχο. Αργότερα δούλεψε στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Τζάνειο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πειραιά, όπου δίδαξε επί χρόνια με επιτυχία.

Το 1962 παντρεύεται κι επιστρέφει στην Ήπειρο. Συνεχίζει να παίρνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις γλυπτικής στην Ελλάδα και περιοδεύει στην Ήπειρο για να δώσει διαλέξεις και για να μελετήσει από κοντά την Ηπειρώτικη Λαϊκή Τέχνη. Εργάζεται σαν καθηγητής Τεχνικών και προετοιμάζει τους μελλοντικούς υποψήφιους Αρχιτεκτονικής. Ιδρύει μάλιστα και την δική του σχολή. Για 7 χρόνια αποσπάται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκειμένου να παραδώσει μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης.
Το 1983 αγόρασε ένα χώρο 17 στρεμμάτων στο χωριό Μπιζάνι. Εκεί έφτιαξε, με προσωπική εργασία και κόπο, το Μουσείο που στεγάζει την δουλειά του και το όραμά του μέχρι σήμερα. Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη άνοιξε τις πύλες του στις 31 Ιουλίου 1995 και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες.
Ο Παύλος Βρέλλης έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 2010.
Μέσα στο Μουσείο δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση. Οι φωτογραφίες των έργων που δημοσιεύουμε είναι από την σελίδα του Μουσείου στο Facebook.
NO COMMENT