Ο Γιάννης Σαρακατσάνης παρουσιάζει φέτος την παράσταση Ταξιδιώτες στο χρόνο, στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Η ομάδα που πέρυσι μας χάρισε τις «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο», επιστρέφει και με πολύ χιούμορ, αλλά και άφθονη τροφή για σκέψη και συζήτηση, μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μας αφηγείται 3 ιστορίες.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Σε ρόλο αφηγητή και με τη βοήθεια του βιβλίου της ιστορίας (της απόλυτης χρονομηχανής), αλλά και του γνωστού μας ανθρώπου των Σπηλαίων, ο Γιάννης Σαρακατσάνης μας ταξιδεύει στη Γαλλία στα τέλη του 18ου αιώνα, στο Σάλεμ του 1692 και στα τέλη του 15ου αιώνα, όπου συναντάμε τον Χριστόφορο Κολόμβο.
Μέσα από τις ιστορίες του γνωρίζουμε καταρχήν την Μαρία Αντουανέτα, τη μεγαλομανή βασίλισσα που δεν προσπάθησε ποτέ να καταλάβει και να βοηθήσει τον λαό της Γαλλίας την εποχή που λιμοκτονούσε. Αποτέλεσμα ήταν φυσικά η Γαλλική Επανάσταση και η πτώση της βασίλισσας.
Επόμενος σταθμός η Μασαχουσέτη. Η νεαρή Μπέτι Χάρις αναζητά την προσοχή του πατέρα της και αποφασίζει να πει ένα αθώο ψέμα. Όμως, η πουριτανική κοινωνία του Σάλεμ, αγνοώντας την έρευνα, τις αποδείξεις και κάθε λογική, αφήνεται στα χέρια της εκκλησίας και ξεκινά ένα κυνήγι μαγισσών, που φυσικά θα οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους στο θάνατο. Ίσως η λιγότερο γνωστή ιστορία από τις τρεις, είναι και το πιο δυνατό κομμάτι της παράστασης!
Τελευταία στάση στον 15ο αιώνα, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τυχαία την Αμερική. Στόχος του ήταν να φτάσει στις Ινδίες. Οι υπολογισμοί του όμως ήταν λάθος κι έτσι, χωρίς καν να το γνωρίζει, βρέθηκε σε μια καινούρια ήπειρο. Το τραγικό της ιστορίας είναι, πως μέχρι και τον θάνατό του δεν αποδέχτηκε ποτέ το λάθος του.
Οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, το δυνατό κείμενο και η σκηνοθετική ματιά του Σαρακατσάνη κάνουν τους “Ταξιδιώτες στο χρόνο” να ξεχωρίζουν. Όλα τα παραπάνω στοιχεία δένουν άψογα με τα λιτά σκηνικά, τις βιντεοπροβολές, τα εντυπωσιακά κοστούμια, τη μουσική και το τραγούδι και συνθέτουν μια απολαυστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, που δεν πρέπει να χάσετε.
Γελάσαμε, διασκεδάσαμε και φύγαμε από το θέατρο γεμάτοι ερεθίσματα, σκέψεις και προβληματισμούς. Μέχρι σήμερα συζητάμε για όσα είδαμε, κάναμε επιπλέον έρευνα για τις ιστορίες που μας αφηγήθηκαν και σχολιάσαμε πόσο απαραίτητο είναι τελικά να γνωρίζουμε τι έγινε πριν από εμάς.
Μη την χάσετε!
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.
Μιλήσαμε με τον ηθοποιό Σταύρο Γιαννουλάδη, που υποδύεται τον Χριστόφορο Κολόμβο. Διαβάστε τι μας είπε:
“Στη φετινή παράσταση Ταξιδιώτες στο Χρόνο, βουτάμε στην δίνη της ιστορίας κι ερχόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Γεγονότα που μας δείχνουν πως καμιά φορά το να αδιαφορούμε για την αλήθεια μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις, ή ότι ένα μικρό ψεματάκι μπορεί να μας οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες καταστάσεις. Ο Χριστόφορος Κολόμβος, που υποδύομαι στην παράσταση, επέμεινε τόσο πολύ στην αλήθεια που τον βόλευε, παράβλεψε όλες τις προειδοποιήσεις που δέχθηκε, και τελικά ανακάλυψε μια ολόκληρη νέα ήπειρο χωρίς ο ίδιος να το μάθει ποτέ. Η εμμονή του και το πείσμα του στην αλήθεια που είχε φτιάξει, τον εμπόδισε να δει την πραγματικότητα ακόμη κι όταν φτάσανε στην νέα ήπειρο.
Το πως διαχειριζόμαστε την αλήθεια, είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους μεγάλους. Κάποιες φορές επιλέγουμε την αλήθεια που μας βολεύει, άλλες φορές βάζουμε έναν τοίχο γύρω μας και αδιαφορούμε για την αλήθεια κι άλλες φορές οδηγούμαστε στα ψέματα, που αυτά φέρνουν καινούργια ψέματα και στο τέλος τα ψέματα μοιάζουν να είναι η μοναδική αλήθεια. Φυσικά δεν είναι εύκολο να διαχωρίσουμε την αλήθεια ούτε μέσα μας, ούτε γύρω μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, να δούμε τα λάθη του παρελθόντος, και να προσπαθήσουμε αυτήν τη φορά να μην τα επαναλάβουμε.
Το παιδικό θέατρο είναι ένας φορέας ελπίδας. Γιατί απευθύνεται στους ανθρώπους που θα αλλάξουν τον κόσμο στα χρόνια που έρχονται. Κάθε παράσταση, θα πρέπει να είναι μια πόρτα που την ανοίγεις και μέσα βρίσκεις χιλιάδες ερωτήματα που οδηγούν σε καινούργια ερωτήματα, σε κόσμους ανεξερεύνητους απ’ όπου φεύγεις γεμάτος γνώσεις και ερεθίσματα για τη ζωή.”
Τα αγόρια πέρυσι είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από τον Γιάννη Σαρακατσάνη. Διαβάστε τι μας είπε.
NO COMMENT