READING

Το Θέατρο Νέου Κόσμου παρουσιάζει 3 παραστάσεις γι...

Το Θέατρο Νέου Κόσμου παρουσιάζει 3 παραστάσεις για παιδιά

Το Θέατρο Νέου Κόσμου έχει ετοιμάσει για τους μικρούς του φίλους ένα πλούσιο πρόγραμμα για την φετινή θεατρική σεζόν. “Ταξιδιώτες στο χρόνο“, “Ελένη” και “Πινόκιο“, είναι οι τρεις παραστάσεις για παιδιά από 4 ετών.

Ταξιδιώτες στο χρόνο

Η ομάδα που παρουσίασε πέρυσι τις Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο επιστρέφει φέτος και κάνει πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3 Αθήνα), με μια ολοκαίνουργια, ευφάνταστη παράσταση για παιδιά! Οι Ταξιδιώτες στο Χρόνο έχουν περιηγηθεί σε όλη την ανθρώπινη ιστορία! Έχουν παραβρεθεί στα μεγαλύτερα γεγονότα που έχει ζήσει η ανθρωπότητα και σας περιμένουν για να ταξιδέψετε μαζί τους. Ελάτε λοιπόν σε ένα ταξίδι χιλιετιών, από την εποχή των δεινοσαύρων και τις ρωμαϊκές αρένες, μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικής και την κατάκτηση της Σελήνης!

Η παγκόσμια Ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά σε μικρούς και μεγάλους με μουσική, τραγούδια και χορό, με διάδραση, εντυπωσιακές βιντεοπροβολές και, πάνω απ’ όλα, με πάρα πολύ χιούμορ. Θυμόμαστε τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα, τα αντικρίζουμε όμως με μια νέα ματιά.

Γιατί η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται! Και όποιος τη γνωρίζει καλά θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το μέλλον καλύτερα!

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Σάββατο (15:00) και Κυριακή (11:30 & 15:00) και διαρκεί 100 λεπτά με διάλειμμα. Το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (Μειωμένο/ Ανέργων)

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Βίντεο: Μάριος Γαμπιεράκης, Χρυσούλα Κοροβέση
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη

ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη – Η αλήθεια μέσα στις πλάνες

Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ), η σκηνοθέτρια και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζει το 3o μέρος της «Τριλογίας της Πραγματικότητας»: το έργο του Ευριπίδη Ελένη / η αλήθεια μέσα στις πλάνες (1ο μέρος: Αντιγόνη / το δικαίωμα να έχω γνώμη του Σοφοκλή, 2ο μέρος: Νεφέλες / η εκπαίδευση που έχω, η εκπαίδευση που θέλω του Αριστοφάνη).

Η παράσταση εμπνέεται από το έργο Ελένη και την καινοτομία του Ευριπίδη να φτιάξει ένα υβρίδιο μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας, υποθέτοντας ότι η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία και κατέληξε στην Αίγυπτο. Βασισμένοι λοιπόν σε αυτό το υποθετικό «Αν», τοποθετούμε την Ελένη και τον Μενέλαο σε ρόλους παικτών ενός παιχνιδιού διαφυγής.

Μέσα από τη λύση των γρίφων του, οι παίκτες θα ταυτιστούν με τους ήρωες του Ευριπίδη, θα έρθουν αντιμέτωποι και αυτοί με τα «μεγάλα» ηθικά διλήμματα της αρχαίας τραγωδίας και ερωτήματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά και τα προνόμια των ηρώων τους, αλλά και της συνθήκης που βρίσκονται.

Η Ελένη του Ευριπίδη αποτελεί μια καίρια επιλογή, μιας και αποτελεί τμήμα της διδακτέας ύλης της Γ’ Γυμνασίου, και μπορεί  να συμπληρώσει τις γνώσεις και τους προβληματισμούς των μαθητών γύρω από τον βασικό πυρήνα της θεματικής του έργου.

Συντελεστές της παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Μουσική Σύνθεση: Αγγελική Γρηγοροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίρις Κατσούλα

Θεατροπαιδαγωγικό υλικό: Ηρώ Ποταμούση

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελικη Γρηγοροπούλου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Νατάσα Σφενδυλάκη,  Βασίλης Ψυλλάς

Συνεργαζόμενος  φορέας: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.

Τις καθημερινές θα παίζεται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αυλές σχολείων και άλλων κοινωφελών οργανισμών, σε ανοιχτούς χώρους και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και συνοδεύεται από θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για τους θεατές.

Πινόκιο

Για 17η χρονιά το Θέατρο Νέου Κόσμου συνεχίζει τη δράση «Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά», με την κινητή μονάδα θεάτρου, που, παρά τις δυσκολίες, έχει δώσει περισσότερες από 2000 δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία και όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών.

Αυτό το πρόγραμμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται από επαγγελματικό θέατρο ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια, σε σταθερή και καθημερινή βάση. Η ιδέα είναι να μπορούν να απολαύσουν την χαρά του θεάτρου παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα, ή βιώνουν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για ψυχαγωγία.

Για φέτος έχουν επιλέξει τον Πινόκιο, το παραμύθι του Κάλο Κολόντι, για τις αξίες που πρεσβεύει, την ειλικρίνεια, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια, το θάρρος, την όρεξη για ζωή και περιπέτεια. Αλλά κυρίως επειδή είναι μια ιστορία γνωστή σε κάθε παιδί, απ’ όποια χώρα κι όποιον τόπο κι αν έρχεται. Έτσι η παράσταση μπορεί να επικοινωνήσει με κάθε μικρό θεατή ξεπερνώντας το εμπόδιο της γλώσσας, αφού στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και τη δύναμη της δράσης, της εικόνας, της μουσικής.

Η παράσταση παίζεται καθημερινά σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δομές αλληλεγγύης και σχολεία, ενώ θα παρουσιαστεί και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για λίγες παραστάσεις (Κυριακή 4, 11, 18 & 25 Νοεμβρίου, 12:00) με (προαιρετικό) εισιτήριο 5 ευρώ.

Συντελεστές της παράστασης

Διασκευή: Άντρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου

Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Ενορχήστρωση: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Μακρής, Παύλος Παυλίδης, Ηλέκτρα Σαρρή


Μη χάσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Φρόντισε να κάνεις την κάθε μέρα μοναδική, όπως εσύ την θέλεις. Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!