Ζητούνται φορεσιές για αναποδιές

Με πρωτοβουλία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Genderhood, και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, το περιοδικό τaλκ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και το Lab 29A της Solidarity Now, απευθύνεται ανοιχτό κάλεσμα για συγκέντρωση αποκριάτικων ειδών, για την υποστήριξη project που προωθεί την ισότητα των φύλων.

Το Genderhood είναι μία οργάνωση για την «έκφραση των φύλων μας». Οι δράσεις του απευθύνονται σε παιδιά από 4 έως 9 ετών  και σχετίζονται με θέματα όπως τα έμφυλα στερεότυπα, η ισότητα των φύλων, οι ρόλοι εξουσίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέσα από την καμπάνια «Ζητούνται φορεσιές για αναποδιές», η οργάνωση επιδιώκει να κάνει ένα βήμα μπροστά, ώστε να πέσουν οι μάσκες και τα αποκριάτικα κουστούμια να εξυπηρετούν το λόγο για τον οποίο φτιάχτηκαν, δηλαδή την ανάδειξη της υπερβολής πέρα από τον κόσμο τον πραγματικό.

Τα έμφυλα στερεότυπα φαίνεται να κυριαρχούν στις ενδυματολογικές προτάσεις των καταστημάτων. Οι διάδρομοι έχουν ξεκάθαρο τμήμα με “αγορίστικες στολές” όπου ποζάρουν από υπερμυώδεις Spiderman ή Darth Vader, μέχρι οπλισμένοι αστυνομικοί ή στρατιωτικοί. Και αν κάνουμε μια βόλτα στις “κοριτσίστικες στολές” εύκολα θα δούμε ανάμεσα σε στρας και τούλια την  Έλσα από τo Frozen σε διάφορες εκδοχές και την Barbie πριγκίπισσα. Κι όταν πάμε λίγο πιο κάτω, που βρίσκονται οι στολές με τα επαγγέλματα, σίγουρα θα πάρει το μάτι μας μια “αγορίστικη” στολή γιατρού και μια “κοριτσίστικη” στολή νοσοκόμας. Λες και στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν άντρες νοσοκόμοι ή γυναίκες γιατροί!

Είναι ο συμβολισμός, όμως, της στολής – αυτού του παντοδύναμου συμβόλου της υπερβολής- ικανός να δείξει την κατεύθυνση προς της οποία πρέπει να υπερβάλουμε; Ένα αγόρι, για παράδειγμα, μπορεί να βρει ότι είναι ΟΚ να ασκεί βία σε «συμπολίτες» του («Πάνω στο παιχνίδι το έκανα, ρε μαμά»). Αντίστοιχα, ένα κορίτσι μπορεί να ονειρεύεται να τη σώσει ο πρίγκιπας, χτενίζοντας την κατάξανθη περούκα Ραπουνζέλ («Αφού στο GNTM πάντα έχουν λαμπερά μαλλιά, ε μπαμπά;»).

Η ομάδα του Genderhood προτείνει ότι καλό θα ήταν να παροτρύνονται τα παιδιά να δημιουργήσουν τη δική τους ξεχωριστή στολή. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε και το βιωματικό εργαστήρι «Ζητούνται φορεσιές για αναποδιές».

Βασισμένο στο παραμύθι της Λίνας Μουσιώνη «Ζητείται άλογο για αμαζόνα» (Μεταίχμιο, 2017), το εργαστήρι προσκαλεί τα παιδιά να μπουν στο ρόλο της ηρωίδας και του ήρωα. Με βιωματικές διαδραστικές δράσεις τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στα εργαστήριά μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, θα μπουν σε κλίμα αποκριάτικου πάρτι και ντυμένα με τις φορεσιές τους θα σχεδιάσουν μια καινούργια αμφίεση που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Σκοπός του εργαστηρίου είναι μέσα από τεχνικές δραματοποιημένης αφήγησης και δημιουργικού παιχνιδιού, τα παιδιά να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά τη φαντασία τους και να χωρέσουν σε κοστούμια που θα χωράνε τα θέλω τους.

Για να γίνει αυτό και τα παιδιά να μπορέσουν να φτιάξουν τη δική τους ιδανική στολή, το Genderhoos απευθύνεται πρώτα σε όλους εμάς που πιστεύουμε σε έναν κόσμο ισότητας και ίσων ευκαιριών. Πριν πάμε στα μεγάλα παιχνιδάδικα, ας μαζέψουμε όλες τις παλιές παιδικές στολές και αποκριάτικα αξεσουάρ που έχουν ξεμείνει στο πατάρι και ας τα δωρίσουμε στο Genderhood. Αυτοί θα κάνουν τα υπόλοιπα.

Σημεία συγκέντρωσης

Οι ενδιαφερόμενες/οι που πιστεύουν σε έναν κόσμο ισότητας και επιθυμούν να συνεισφέρουν ενεργά, μπορούν να παραδίδουν τα αποκριάτικα είδη στους παρακάτω χώρους μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου 2020.

Αθήνα

Πολυχώρος Μεταίχμιο – Ιπποκράτους 118, τηλ. 211 3003500

Ταλκ – Μαντζάρου 1-3, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6753180

Θεσσαλονίκη

Solidarity Now – Πτολεμαίων 29Α

Λάρισα

Γαλλικό Ινστιτούτο – Κούμα 28, τηλ. 2410 287508


Μη χάσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Φρόντισε να κάνεις την κάθε μέρα μοναδική, όπως εσύ την θέλεις. Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!