READING

Το KinderDocs επιστρέφει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ...

Το KinderDocs επιστρέφει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για 3η χρονιά

Το KinderDocs επιστρέφει για 3η χρονιά από τον Οκτώβριο 2018 στο Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης!

Αναλυτικά

Φέτος ένα συναρπαστικό πρόγραμμα μας ταξιδεύει στο μέλλον. Πρεμιέρα με όλες τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και τη σημασία τους για την ανθρωπότητα (More Human than Human). Ταξίδι στον μαγικό κόσμο των δωδεκάχρονων κοριτσιών: πώς βλέπουν τον κόσμο, τι σκέφτονται, πώς νιώθουν, τι θέλουν από τα αγόρια, πώς θα αλλάξουν τον πλανήτη; (A Field Guide to Being a 12 year old girl), για όσους είναι, ήταν ή θα γίνουν 12. Η οικογένεια σήμερα είναι όπως ήταν πριν 50 χρόνια; Έξτρα μαμάδες, δότες μπαμπάδες, αδέρφια από άλλο γάμο και μονογονεϊκές οικογένειες, μια αντισυμβατική ματιά με αισιοδοξία και χιούμορ (My Happy Complicated Family).

Μάθημα αστρονομίας: Μαθαίνουμε για το σύμπαν παρέα με μια αστροφυσικό που παραδίδει το μάθημά της στη φύση, μέσα στα χιόνια στις Ελβετικές Άλπεις; (Children of the Universe).  Υπάρχει ένα σχολείο στην Γερμανία που δεν έχει διευθυντή, οι μαθητές πληρώνουν τους καθηγητές και φτιάχνουν το πρόγραμμα. Είναι ένα σχολείο «δεύτερης ευκαιρίας», μοναδικό στο είδος του, κι εμείς θα «φοιτήσουμε» εκεί για έναν ολόκληρο χρόνο (Berlin Rebel High School). Ούτε να διανοηθεί ότι πάει σχολείο η μικρή Μπαμούνου, που στα 8 της είναι αχθοφόρος στις αγορές της Γκάνας και το μόνο της όνειρo είναι να γυρίσει σπίτι (Kayayo The Living Shopping Baskets). Ο Μπαντούρα στη Γεωργία ονειρεύεται να πάει στην Αμερική και από εκεί στο φεγγάρι. Μεταξύ προβάτων και τυροκομίας φτιάχνει ένα διαστημόπλοιο (Apollo Javakheti).

Πολύ διαφορετική εφηβεία περνάει μια παρέα εφήβων από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (All Τhis Panic), που την παρακολουθούμε τρία ολόκληρα χρόνια, από τα 15 έως τα 18, όπως και δύο αδέλφια από την Ολλανδία που αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο και να συναντήσουν εκεί συνομηλίκους τους (Hello Salaam). Από τη Λέσβο στην Κίνα, όπου καταλήγει το πλαστικό της Δύσης, θα δούμε πώς ζει μια εντεκάχρονη Κινεζούλα μέσα στην «ανακύκλωση» του δικού μας κόσμου (Plastic China). Ενός κόσμου που συχνά ορίζεται μέσα από τη σχέση του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κινητό (The Girl of 672K και My Dearest F#cking Phone), αλλά ευτυχώς και μέσα από τη δημιουργία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, τις καθημερινές για τα σχολεία και το σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια. Το φεστιβάλ, που έχει γίνει πια θεσμός, διαρκεί φέτος έως και τον Μάιο 2019 και απευθύνεται όπως πάντα σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και σε όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Στο φετινό πρόγραμμα, 15 ντοκιμαντέρ από 9 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου μας καλούν να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους.  Στην επιλογή του προγράμματος 2018/19 συμμετείχε κριτική επιτροπή από έξι νέους 12-14 ετών. Κάθε προβολή συνοδεύεται από συζήτηση ή/και δράση με στόχο τη δημιουργία των νέων σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία), διαθέτει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association.  Τον Νοέμβριο 2018, το  KinderDocs θα αναλάβει το παιδικό και νεανικό πρόγραμμα του Festival dei Popoli, ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το 1959 στη Φλωρεντία.

Πρεμιέρα

More Human than Human, Tommy Pallotta & Femke Wolting, USA, 79′, 2018, 12+

πρεμιέρα για την Ελλάδα

Θέμα: Τεχνητή νοημοσύνη: το μέλλον είναι ήδη εδώ

Δείτε το τρέιλερ

Μουσείο Μπενάκη/ Πειραιώς 138, Κυριακή 21 Οκτωβρίου, ώρα 12:00

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Σάββατο 20 Οκτωβρίου, ώρα 12:00

Ποιες είναι οι προσδοκίες από την τεχνητή νοημοσύνη και οι συνέπειές της για τον σημερινό κόσμο;  Σε ποιους τομείς χρησιμοποιείται ήδη και πως αυτό επηρεάζει τη ζωή μας, τις δουλειές και τις σχέσεις μας; Σε αυτή τη μεγάλου μήκους ταινία που ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Hot Docs Film Fest 2018  στο Τορόντο και που κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα, οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν όλες τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα και επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ, που θα πάρει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Υπάρχει άραγε κίνδυνος το δημιούργημα του ανθρώπου, πολύ ικανότερο από τον ίδιο, διασυνδεδεμένο, αποκτώντας ίσως και αυτοσυνείδηση, να ξεπεράσει το ανθρώπινο είδος;

Η ταινία προβάλλεται στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους και είναι κατάλληλη για όλη την οικογένεια παιδιά και νέους ηλικίας 12+.

Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένος στην Αθήνα ο  Γεώργιος Βούρος, Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Προσκεκλημένοι στη Θεσσαλονίκη οι Ιωάννης Βλαχάβας, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης, Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Αθανάσιος Τσακίρης, συνεργαζόμενος ερευνητής, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΙΠΤΗΛ.

2η ΠΡΟΒΟΛΗ  ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

A Field Guide to Being a 12-year-old Girl, Tilda Cobham-Hervey, Αυστραλία, 2017, 20′, ηλικίες 11+

πρεμιέρα για την Ελλάδα

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα

Μy Happy Complicated Family, Tessa Louise Pope, 17ʹ, 2017, Ολλανδία, ηλικίες 11+

Θέμα: Οι μαγικές συνάψεις στο μυαλό ενός εφήβου

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Σάββατο 20 Οκτωβρίου, ώρα 14:30

Το 12 γίνεται είναι μαγικός αριθμός. Δώδεκα δωδεκάχρονες παρουσιάζουν με αυτοπεποίθηση ποιές είναι, τι σκέφτονται, πώς νιώθουν, τι θέλουν να αλλάξουν στον κόσμο. Για όσους είναι δώδεκα, θα γίνουν δώδεκα ή υπήρξαν δώδεκα. (A Field Guide to Being a 12-year-old Girl). Η ταινία κέρδισε το βραβείο νεανικού κοινού στην Berlinale 2018.

Η σύγχρονη οικογένεια μέσα από μια αντισυμβατική ματιά με αισιοδοξία και χιούμορ. Οι έφηβες Ίζα, Ντύλαν και Ιζαμπέλ μιλάνε για την εμπειρία τους: τα πήγαινε έλα, τις έξτρα μαμάδες και μητριές, τους πατεράδες δότες, τα αδέρφια από άλλο γάμο. Επίσημη επιλογή του νεανικού τμήματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ-IDFA 2017. (Μy Happy Complicated Family)

Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένες οι Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια & Πρόεδρος Επιτροπής Φύλου & Ισότητας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δόμνα-Μίκα Κακανά, Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες:

Για κρατήσεις σχολείων/πληροφορίες στην Αθήνα επικοινωνήστε με το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Τ. 210 3671067-9 (Δευτ-Πεμ 10.00-14.00)

Για κρατήσεις σχολείων/πληροφορίες στη Θεσσαλονίκη επικοινωνήστε με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τ: 2310 240002, (Πέμπτη-Σάββατο 9.00-17.00, Κυριακή 11.00-15.00)

Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο και πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά πηγές και ιδέες για το μάθημά του.

Μπορεί να αξιοποιηθεί  στο πλαίσιο: α) του αναλυτικού προγράμματος της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, β) καινοτόμων προγραμμάτων (περιβαλλοντικών, αγωγής υγείας, πολιτιστικών), γ) της θεματικής εβδομάδας (Γυμνάσιο), δ) δημιουργικών και ερευνητικών εργασιών (Λύκειο), ε) μαθητικών εξορμήσεων. Κάθε ταινία διαθέτει προτεινόμενη ηλικιακή σήμανση (ηλικία από +).

Στις ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία, το πρόγραμμα πλαισιώνεται από συζήτηση ή/και δράσεις με αφορμή τις ταινίες, με ειδικούς προσκεκλημένους. Για παράλληλες δράσεις συμπληρωματικά προς τις προβολές, διατίθεται το KinderDocs Toolkit, ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των παιδιών πριν και μετά κάθε προβολή.

Για να διοργανώσετε το δικό σας KinderDocs επικοινωνήστε: info@kinderdocs.com

Τιμή εισιτηρίου: €3 (παιδιά) €6 (ενήλικες)

Διάρκεια εκδήλωσης: 90ʹ -120ʹ (μαζί με τη συζήτηση ή δράση)

Όλες οι ταινίες KinderDocs προβάλλονται με ελληνικούς υποτίτλους.

Προπώληση εισιτηρίων για την Αθήνα:

  • Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού: Κουμπάρη 1, Κολωνάκι (Τετ&Παρ 10:00-18:00, Πεμ & Σαβ 10:00-24:00, Κυρ 10:00-16:00)
  • Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, Πεμ & Κυρ 10:00-18:00, Παρ & Σαβ 10:00-22:00

Μη χάσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Φρόντισε να κάνεις την κάθε μέρα μοναδική, όπως εσύ την θέλεις. Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!