READING

14 + 1 παιχνίδια για να παίξετε με τα παιδιά όταν ...

14 + 1 παιχνίδια για να παίξετε με τα παιδιά όταν είστε σε “κατάσταση αναμονής”

Το τελευταίο διάστημα το να βρίσκομαι σε κατάσταση αναμονής έξω από το σπίτι με τα δύο αγόρια με έχει δυσκολέψει αρκετά! Ο μικρός έχει πάντα απίστευτη ενέργεια και διάθεση να παλέψει, να αγκαλιαστεί με ορμή και φόρα, να τραβήξει, πάντα με παιχνιδιάρικη διάθεση και μια ένταση στην φωνή (ευγενικός τρόπος να περιγράψω τις τσιρίδες του Άλκη). Φυσικά χωρίς να σκέφτεται ποτέ τι ώρα είναι και πού ακριβώς βρισκόμαστε. Ένα αγαπημένο μας παιχνίδι, που το παίζουμε κάθε φορά που είμαστε εκτός σπιτιού και βαριόμαστε (στο κομμωτήριο, στο ιατρείο, στην τράπεζα, στο ταμείο του super market) είναι το παιχνίδι των συναισθημάτων. Πιάνει κάθε φορά και δεν καταλαβαίνουμε πότε πέρασε η ώρα. Σήμερα όμως σας έχω κι άλλες προτάσεις για περισσότερα waiting games και λιγότερη ένταση!

Τι έχω στην τσάντα μου;

Αυτό το παιχνίδι είναι και για μένα μια έκπληξη, καθώς στην τσάντα μου πλέον μπορείς να βρεις τα πάντα! Από την ατζέντα μου, το πορτοφόλι μου και τα κλειδιά μου, μέχρι αυτοκινητάκια, κάλτσες, ένα μισοφαγωμένο μήλο, μια πάνα (της ανιψιάς μου, αλλά ξέμεινε στην τσάντα μου), τα κλειδιά της αποθήκης, 2 και 3 μπουκάλια νερό, μπισκότα και φυσικά τρίμματα, τσιμπιδάκια, παραμύθια, τον Batman και πολλά άλλα όπως καταλαβαίνετε! Αυτή λοιπόν κι αν δεν είναι πρόκληση! Τα παιδιά αρχίζουν να μαντεύουν και αυτός που θα βρει τα πιο πολλά είναι ο νικητής.

Ψέμα ή αλήθεια;

Ο κάθε ένας θα πει μια πρόταση, ή μια ιστορία και οι υπόλοιποι θα πρέπει να μαντέψουν αν λέει ψέματα ή αλήθεια. Παιχνίδι με πολύ γέλιο, καθώς τα μικρά παιδιά θα πουν απίστευτα σουρεαλιστικές ιστορίες που για να τις θυμάστε θα πρέπει οπωσδήποτε να τις σημειώσετε κάπου!

Μη γελάσεις

Κάθεστε αντικριστά με το παιδί σας και κοιταζόσαστε κατάματα. Ο πρώτος που θα γελάσει έχει φυσικά χάσει.

Αυτοκινητάκια και άλλα αγαπημένα μικροπαιχνιδάκια

Και μη μου αρχίσετε “το δικό μου δεν παίζει με τέτοια γιατί είναι κορίτσι”! 4-5 αυτοκινητάκια, ειδικά αν είναι και οι ήρωες από την αγαπημένη τους ταινία Cars μπορούν να τους κρατήσουν συντροφιά. Θα κάτσουν δίπλα σας, στο πάτωμα και θα παίξουν πολύ όμορφα για όση ώρα χρειαστεί. Το πολύ πολύ να χρειαστεί να γίνετε ο Κεραυνός McQueen για λίγη ώρα!

Τα γράμματα

Σκεφτόμαστε λέξεις που αρχίζουν από ένα συγκεκριμένο γράμμα. Για να το δυσκολέψουμε και να το κάνουμε λιγάκι πιο ενδιαφέρον μπορούμε να ορίσουμε και μια κατηγορία, για παράδειγμα ζώα που αρχίζουν από “Α”.
 

Κορώνα ή γράμματα

Κλασικό και ίσως να το βαρεθείτε νωρίς, αλλά καλό είναι να μπει στην λίστα μας. Δεν χρειάζεται να δώσω οδηγίες – λεπτομέρειες σωστά;
 

Ο καθρέφτης

Κοιταχτείτε πρόσωπο με πρόσωπο, σαν να κοιταζόσασταν στον καθρέφτη, και προσπαθείστε να κινηθείτε με τον ίδιο τρόπο που κινείται ο άλλος, αλλά και να κάνετε τις ίδιες γκριμάτσες.
 

Γλωσσοδέτες

Όσους και να πουν τα παιδιά μου δεν τους βαριούνται ποτέ! “Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή. Γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;”. Προκαλέστε τα να το πουν όσο πιο γρήγορα μπορούνε! Τρελό γέλιο!!!
 

Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί

Άλλο ένα αγαπημένο, που κάνει τις διαδρομές με το λεωφορείο διασκεδαστικές για εμάς αλλά και τους υπόλοιπους επιβάτες.
 

Τι λείπει;

Βγάλτε από την τσάντα σας 5 πράγματα (ο αριθμός εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού), ζητήστε από το παιδί να τα δει προσεκτικά και μετά να γυρίσει την πλάτη του. Βγάλτε ένα από τα αντικείμενα από το τραπέζι και ζητήστε του να σας πει τι λείπει.
 

Πρόσεξε μη πεις “ναι” ή “όχι”

Ο ένας ρωτάει και ο άλλος απαντάει. Προσοχή μόνο μη πείτε “ναι” ή “όχι” γιατί θα χάσετε.
 

Ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού

Ανοίξτε ένα από τα περιοδικά που θα βρείτε στο ιατρείο για παράδειγμα, ή αν κουβαλάτε κανένα στην τσάντα σας, βρείτε ένα αντικείμενο στις σελίδες του και ζητήστε από το παιδί να το ανακαλύψει ξεφυλλίζοντας το περιοδικό. Αν δεν θέλετε να πείτε τι ακριβώς είναι δώστε μια περιγραφή και διάφορα στοιχεία που μπορεί να το βοηθήσουν.
 

Η αλυσίδα των λέξεων και των ήχων

Σκεφτείτε ένα θέμα όπως για παράδειγμα τα ζώα. Ο πρώτος που θα ξεκινήσει θα πει το όνομα ενός ζώου, ο δεύτερος θα πει ένα ακόμη όνομα συν το προηγούμενο και πάει λέγοντας. Στόχος είναι να φτιάξετε μια αλυσίδα και να θυμηθείτε όσο περισσότερες λέξεις μπορείτε. Αντίστοιχα μπορείτε να κάνετε το ίδιο κάνοντας και διάφορους ήχους, που βγαίνουν από το στόμα ή απλά χτυπώντας παλαμάκια.

Ζωγραφική

Στο εστιατόριο, σε ένα ιατρείο, στην τράπεζα, όπου κι αν βρίσκεστε η ζωγραφική μπορεί να κρατήσει το παιδί απασχολημένο για αρκετή ώρα. Ειδικά αν έχετε να του δώσετε έναν διαφορετικό καμβά πάνω στον οποίο μπορεί να απλώσει μια πανδαισία χρωμάτων.

 

Εσείς πώς σκοτώνετε τον χρόνο στην αναμονή; Παίζετε παιχνίδια;


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

 1. Μάγδα μου κι εμείς πάνω κάτω τα ίδια παιχνίδια παίζουμε. Να προσθέσω το παιχνίδι που φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες -παραμύθια (λέει κάποιος μια πρόταση και οι υπόλοιποι τη συνεχίζουμε με τη σειρά μας), το παιχνίδι των γιατί (κάνουμε μια ερώτηση και μετά δίνει ο καθένας τη δική του απάντηση, στο τέλος λέμε τη σωστη, πολυ γέλιο..) και το παιχνίδι των λέξεων με διπλή έννοια (πιάνο -πιάνω, βάζο-βάζω, κτλ). Φιλιααα

 2. Πολύ ωραία όλα τα παιχνίδια σας! Πολλά παίζουμε και εμείς! Αλλά θα έπρεπε οι οικογένειες να έχουν προτεραιοτητα, ειδικά με μικρά παιδιά!

 3. Είναι πολύ συχνές αυτές οι περιπτώσεις που περιμένεις κάπου και τα παιδιά γκρινιάζουν γιατί κουράζονται. Πολύ χρήσιμα όλα τα παιχνίδια ακόμη και για τις ώρες του ταξιδιού, πχ στο καράβι, τώρα το καλοκαίρι.

 4. Έτσι είναι Μάγδα μου… μεγαλώνουμε και συνεχίζουμε να παίζουμε… για το μόνο που αναρωτιέμαι, είναι όταν μεγαλώσουν αν θα έχουν την υπομονή να περιμένουν, ή θα πρέπει να έχουν πάντα κάτι για να κάνουν, ή κάποιον για να πρήζουν?

 5. Γιάννα Κατσουγκράκη

  16 Μαΐου

  Εμείς πάλι παίζουμε χαλασμένο τηλέφωνο και το "Βλέπω κάτι που αρχίζει από…" Δε τα βαριούνται ποτέ!!! Εγώ μπορεί, αυτά όχι!

 6. Χρησιμότατα τα παιχνίδια!!!!!!!!! όταν πρέπει κάπου αν περιμένεις με τα παιδιά χρειάζονται τέτοια παιχνίδια!!
  Το αγαπημένο μας παιχνίδι είναι να λέμε ζώα από α, από β, από γ κτλ κτλ!!

 7. Τέλεια παιχνίδια! Δοκιμάστε και τον παντογνώστη.Ρωτάμε κάτι και δίνουμε τρεις επιλογές. Το παιδί πρέπει να διαλέξει τη σωστή απάντηση.
  Καλή διασκέδαση!!!

 8. Σήμερα το ανακάλυψα αυτό το άρθρο, Μάγδα μου, ενόψει ταξιδίου και είναι υπερχρήσιμο!!!

  Φιλιά,

  Βάσω η μαμά πρωτάρα

 9. Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου Μάγδα μου! Πολλά και αγαπημένα παιχνίδια μαζί για να μην βαριόμαστε!

 10. Υπέροχες ιδέες!!! Ευχαριστούμε 🙂

 11. Maria Naka

  27 Ιανουαρίου

  Αχ αυτη η αναμονη με τα παιδια ειναι μαρτυριο. Θα δοκιμασω σιγουρα καποιες απο αυτες μπας και δω καμια ασπρη μερα

 12. MARIA

  4 Αυγούστου

  Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη γονείς που το παλεύουν με τους παραδοσιακούς τρόπους…γιατί όπου πάω κι όπου βρεθώ, η εύκολη λύση είναι ένα κινητό αποχαύνωσης!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!