READING

Μια βόλτα στο ΝΟΗΣΙΣ στην Θεσσαλονίκη...

Μια βόλτα στο ΝΟΗΣΙΣ στην Θεσσαλονίκη

Είστε έτοιμοι να σηκώσετε ένα αυτοκίνητο; Να δημιουργήσετε ενέργεια; Να δείτε πώς γεννιέται ένας κυκλώνας και πώς δημιουργείται ένα κύκλωμα; Να παίξετε με μαγνήτες, γρανάζια και να λύσετε τον γόρδιο δεσμό; Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι στο διάστημα; Ξέρετε πόσο θα ζυγίζατε στον Κρόνο; Πώς γυρίστηκε η πρώτη κινηματογραφική ταινία; Θέλετε να μεταφερθείτε σε ένα στούντιο για να πείτε το δελτίο καιρού; Αυτά κι άλλα πολλά γίνονται στο Τεχνοπάρκο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Νόησις στη Θεσσαλονίκη.

Το Νόησις ιδρύθηκε το 2001 και αποτελεί μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μερικά λεπτά έξω από την πόλη, στην περιοχή Θέρμη, με πανοραμική θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε το Μουσείο Τεχνολογίας (Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, Τεχνοπάρκο, Εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας), το Κοσμοθέατρο, το Ψηφιακό Πλανητάριο, τον Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας, συνεδριακό κέντρο, χώρους περιοδικών εκθέσεων, βιβλιοθήκη, πωλητήριο, αναψυκτήριο κ.α.

Στην πρώτη μας επίσκεψη θέλαμε να περιηγηθούμε στο Τεχνοπάρκο, έναν χώρο που θεωρώ πως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους. Το κύριο χαρακτηριστικό του Τεχνοπάρκου είναι η διάδραση. Οι επισκέπτες συμμετέχουν ενεργά, γίνονται οι πρωταγωνιστές και φυσικά μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Αυτό είναι που κάνει και την επίσκεψη των παιδιών τόσο απολαυστική: επιστημονικές αρχές, φυσικά φαινόμενα και έννοιες άγνωστες και δύσκολες για τους περισσότερους, γίνονται κατανοητά και προσφέρουν ικανοποίηση και διασκέδαση, δίνοντας μάλιστα το κίνητρο στους μικρούς επισκέπτες να θέλουν να μάθουν ακόμη περισσότερα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του Frank Oppenheimer, εμπνευστή της δημιουργίας τέτοιων εκθέσεων.

Η έκθεση αποτελεί μόνιμο τμήμα των δραστηριοτήτων του Μουσείου. Σε μία έκταση 450m2 , το Τεχνοπάρκο περιλαμβάνει 40 διαδραστικά εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.α.

Δεν θέλω να σας περιγράψω τα εκθέματα. Ήδη από την εισαγωγή θα καταλάβατε πως αυτά που θα δείτε και τα παιχνίδια που θα παίξετε εγγυώνται μια υπέροχη μέρα παρέα με τα παιδιά. Θέλω όμως να σας περιγράψω την αίσθηση που έχεις όση ώρα βρίσκεσαι εκεί. Για μένα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να καταλάβω όσα ως παιδί αντιπαθούσα στο σχολείο. Τα θεωρούσα δύσκολα και ακατανόητα, φαίνεται όμως πως κανένας δεν μου τα είχε εξηγήσει σωστά. Για τα παιδιά ήταν σαν μια πρόκληση, να περάσουν από το ένα αντικείμενο στο άλλο, να διαβάσουν, να αγγίξουν, να αισθανθούν, να κατανοήσουν, να γελάσουν, να απολαύσουν όλα όσα καθημερινά συμβαίνουν στην ζωή μας, που όμως δεν ξέρουμε πώς λέγονται και πώς εξηγούνται επιστημονικά. 

Το Τεχνοπάρκο στο Νόησις είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι πραγματικά τυχεροί που το έχουν στην πόλη τους. Τα διαδραστικά εκθέματα κινητοποιούν τη διάθεση για γνώση, ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την τεχνολογία, μυούν τον επισκέπτη στη λογική και στις μεθόδους της επιστημονικής σκέψης και μετατρέπουν την κατανόηση βασικών επιστημονικών νόμων και φαινομένων, κυριολεκτικά σε παιχνίδι.

Αξίζει να το επισκεφθείτε!


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Αν και δεν ήταν στον αρχικό μας προγραμματισμό να επισκεφθούμε το Εκθετήριο Αυτοκινήτων, βγαίνοντας έριξα μια κλεφτή ματιά και δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Σαν να ταξιδεύεις σε μια άλλη εποχή, σαν να ξεπήδησαν από κλασικές, ασπρόμαυρες ταινίες, τα αυτοκίνητα αυτής της έκθεσης είναι πραγματικά υπέροχα!

Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με την ιστορία, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον σχεδιασμό των οχημάτων. Θα γνωρίσετε τις διαφορετικές μηχανολογικές τάσεις, τις εξελίξεις στον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό, αλλά και θα κατανοήσετε με ποιο τρόπο οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές μεταβολές επηρέασαν την εξέλιξη του αυτοκινήτου.

Συνδυάζοντας την σύγχρονη αντίληψη με την παράδοση, 30 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες από τη συλλογή του Μουσείου, παρουσιάζονται σε 5 κύριες θεματικές ενότητες. Θα δείτε αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης και ακόμη κι αν δεν έχετε ιδέα από αυτό το σπορ, σίγουρα θα θαυμάσετε την ομορφιά και την κομψότητα μιας άλλης εποχής.

Στην ιστοσελίδα του Νόησις θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την επίσκεψή σας, καθώς και το πρόγραμμα των προβολών. Εμείς σίγουρα θα το επισκεφθούμε ξανά, καθώς δεν είχαμε καθόλου χρόνο να δούμε την τρίτη έκθεση Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, ούτε κάποια από τις προβολές.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!