“Θα βγω από τ’ αυγό” – Μια παράσταση για μωρά

Αναρωτιόμαστε συχνά ποια είναι η σωστή ηλικία να πάμε το παιδί μας στο θέατρο. Η δική μου απάντηση είναι να το πάμε από μικρή ηλικία, από βρέφος αν γίνεται. Θεωρώ πως όσο πιο νωρίς προσφέρουμε στο παιδί την εμπειρία μιας θεατρικής παράστασης, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη. Γιατί το θέατρο είναι μια βιωματική εμπειρία, ξυπνά όλες μας τις αισθήσεις, μας μαγεύει, ενίοτε μας απογοητεύει, αλλά σίγουρα ξυπνά συναισθήματα, αντιδράσεις και διεγείρει τη φαντασία του μικρού θεατή. Ευτυχώς πλέον κάποιες θεατρικές ομάδες επενδύουν σε αυτή την λογική κι έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε παραστάσεις, όπως το Θα βγω από τ’ αυγό, που επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο θέατρο Άβατον.

Η παράσταση διαρκεί 45 λεπτά. Στόχος των συντελεστών είναι να γίνουν μια ομάδα με το κοινό και να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και συνάμα μαγικό περιβάλλον για τα μωρά. Μέσα από μια διαδραστική εμπειρία, όπου κυριαρχούν τα οπτικά ερεθίσματα, τα σχήματα, οι ήχοι, η μουσική, τα χρώματα και η κίνηση, οι μικροί θεατές διασκεδάζουν, ενώ παρατηρούν, αλληλεπιδρούν κι αισθάνονται.

Οι άνθρωποι όμως που μπορούν να μας εξηγήσουν καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει στο θέατρο Άβατον, είναι οι συντελεστές της παράστασης. Για αυτό κι εμείς συναντηθήκαμε και μιλήσαμε με την Σάρα Τοσκάνο, πιστοποιημένη παιδαγωγό, δασκάλα χορού και απόφοιτη του Rotterdam Foundation For The Arts, η οποία παίζει στην παράσταση.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


  1. Πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσετε μια παράσταση για μωρά;

Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι συναρπαστικό. Όπως και σε μια παράσταση για ενήλικες έτσι και εδώ ξεκινήσαμε βρίσκοντας μια ιστορία που να μας εμπνέει. Μετά έπρεπε να προσαρμόσουμε την ιστορία ώστε να την πούμε χωρίς λέξεις αλλά μόνο με κινήσεις. Και μάλιστα κινήσεις που να γίνονται στο οπτικό επίπεδο και την απόσταση που μπορούν να δουν τα μωρά.  Εξερευνήσαμε πολλές εκφράσεις και γκριμάτσες, ψάξαμε για απλά αλλά όμορφα σκηνικά αντικείμενα που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον, αναλύσαμε τα χρώματα που ταιριάζουν καλύτερα στην ηλικία των μωρών, συνδυάσαμε στοιχεία, όπως η ζωντανή μουσική και ντύσαμε όλη την παράσταση με πολλή αγάπη.

  1. Έτυχε ποτέ κάποιο παιδί να φοβηθεί, να κλαίει απαρηγόρητο και αν ναι, πώς το χειριστήκατε;

Τα μωρά 4-18 μηνών δεν τρομάζουν ακόμα με άγνωστα πράγματα και καταστάσεις. Μετά τους 24 μήνες, όταν η φαντασία τους έχει εξελιχθεί αρχίζουν να εκδηλώνουν φόβους. Κάτι που μας βοηθάει πολύ είναι ότι ζητάμε από τους γονείς να καθίσουν τα μωρά στην αγκαλιά τους. Αυτό τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και έτσι μπορούν να ευχαριστηθούν την παράσταση.

  1. Οι γονείς τι περιμένουν από εσάς;

Οι γονείς περιμένουν να δουν τη μαγεία του θεάτρου. Αυτός ήταν εξ’ αρχής και ο στόχος μας. Να δημιουργήσουμε την πρώτη καθαρά θεατρική εμπειρία για γονείς και μωρά. Φτιάξαμε μια παράσταση με απλή ιστορία, διαφορετικά συναισθήματα, ζωντανή μουσική, θεατρικά φώτα και κουστούμια και λάβαμε υπόψιν τα στάδια ανάπτυξης των μωρών. Οι γονείς ξέρουν ότι φέρνουν τα μωρά τους σε μια θεατρική παράσταση που θα μοιραστούν μαζί ως οικογένεια και όχι σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι στο οποίο θα αφήσουν τα μωρά τους για λίγη ώρα. Αυτό που πάντα όμως ξαφνιάζει τους γονείς είναι ότι τα μωρά τους παρακολουθούν ήσυχα όλη την παράσταση.

  1. Γιατί επιλέξατε ειδικά αυτές τις μικρές ηλικίες;

Θέλαμε να δουλέψουμε με το μικρότερο ηλικιακό κοινό που υπάρχει γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας γονιός με το μωρό του. Ορίσαμε τους 4 μήνες ως κατώτατο όριο γιατί είναι η ηλικία που συνήθως το μωρό μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του και να παρακολουθήσει αντικείμενα που κινούνται. Και βάλαμε τους 18 μήνες ως ανώτατο όρο γιατί μετά από αυτή την ηλικία τα μωρά θέλουν να πάρουν ενεργά μέρος σε αυτό που γίνεται.

  1. Τα μωρά ανταποκρίνονται περισσότερο στα οπτικά ή στα ακουστικά ερεθίσματα; Τι έχετε παρατηρήσει μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια που παίζεται η παράσταση;

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και ανταποκρίνεται διαφορετικά στα ερεθίσματα. Στην παράστασή μας τα οπτικά και τα ακουστικά ερεθίσματα πάνε μαζί και συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Για να κρατήσουμε την προσοχή των μωρών χρησιμοποιούμε ό,τι μπορούμε. Η παράσταση είναι ένα υπερθέαμα. Έχει μουσική, ηχητικά εφέ, μάσκες, φούσκες, μεγάλα υφάσματα, γκριμάτσες. Νομίζω ότι το σύνολο είναι αυτό που κερδίζει τα μωρά.

  1. Η κόρη σας έχει παρακολουθήσει την παράσταση; Ποιες οι αντιδράσεις της ειδικά, επειδή η μαμά της συμμετέχει σ’ αυτή;

Η κόρη μου ήταν το πρώτο κοινό. Το πειραματόζωο, με την καλή έννοια. Ήταν μαζί μου στις πρόβες και στη δημιουργία της παράστασης. Και ήταν και για την πρώτη χρονιά που θήλαζα δίπλα μου και σε όλες τις παραστάσεις. Μου άρεσε πολύ που την είχα κοντά μου. Ήταν ένα μεγάλο προνόμιο της δουλειάς να μπορώ να μην την αποχωρίζομαι, να πηγαίνω κοντά της στην παράσταση και να μου χαμογελάει. Τώρα που είναι 2 χρονών έρχεται λιγότερο, αλλά τα βράδια όταν θέλω να την κοιμίσω πάντα της λέω την ιστορία του Λευτέρη από το «Θα βγω απ΄το αυγό».


Ταυτότητα Παράστασης
“Θα βγω από τ’ αυγό”, εμπνευσμένο από το παραμύθι “Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι” της Μαρίνας Πλεμμένου
Ιδέα-Σκηνοθεσία: Ομάδα Anumati
Μουσική: Δάφνη Φαραζή
Σκηνικά-Κουστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτογραφίες-Αφίσα: Νίκος Καρανικόλας
Παίζουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Έλενα Ζάχου, Σάρα Τοσκάνο
Διάρκεια: 45 λεπτά

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 10:30, 12:00 και 13:30
Εισιτήρια: 15 ευρώ (1 γονιός και μωρό), 20 ευρώ (2 γονείς και μωρό)
Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3 Γκάζι, μετρό Κεραμεικός
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-3412689, www.theatroavaton.gr


Δείτε το trailer της παράστασης


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!