READING

Η Έλλη και ο Ερμής μας ταξιδεύουν – Συνέντευ...

Η Έλλη και ο Ερμής μας ταξιδεύουν – Συνέντευξη Σοφία Αλεξίου

Η Σοφία Αλεξίου, μετά την επιτυχία του πρώτου ταξιδιωτικού οδηγού για παιδιά με την Έλλη και τον Ερμή, επιστρέφει με ένα ακόμη βιβλίο.

Ο πρώτος ταξιδιωτικός οδηγός για παιδιά επεκτείνεται και στη Βόρεια Ελλάδα. Μαζί μας θα έχουμε την Έλλη και τον Ερμή, δύο παιδιά που λατρεύουν τις διακοπές. Αφού μας μύησαν στις ομορφιές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των νησιών του Αργοσαρωνικού, τώρα μας μαθαίνουν όλα τα κατατόπια της Βορείου Ελλάδος.

Μετά την επιτυχία που γνώρισε o ταξιδιωτικός οδηγός “Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα“, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Αλεξίου επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο της σειράς, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Τι να περιμένει ο μικρός αναγνώστης (και οι γονείς του);

Μιλήσαμε με την Σοφία Αλεξίου και μάθαμε τα πάντα για το νέο της βιβλίο, αλλά και για τις Αθηνοπεριπέτειες.


H Έλλη και ο Ερμής, σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα. Ποια μέρη, συγκεκριμένα, θα επισκεφθούν και με ποιο κριτήριο τα επέλεξες;

Στο δεύτερο βιβλίο ταξιδεύουμε στη Μακεδονία και τη Θράκη, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τα μνημεία της, τους πολιτιστικούς και φυσικούς θησαυρούς της μα και στις παραδόσεις της! Με αφετηρία τον Όλυμπο ξεκινάει ένα οδοιπορικό που μας ξεναγεί στην Βεργίνα, στην Πέλλα, στη Νάουσα, στην Καστοριά, στο Δισπηλιό, στη Φλώρινα, στις Πρέσπες, στα Λουτρά Πόζαρ, στο Καϊμακτσαλάν, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην πόλη των Φιλίππων, στην Αμφίπολη, στη Θάσο, στην Ξάνθη, στο Πόρτο Λάγος, στα Άβδηρα, στον Έβρο, στο Σουφλί και στη Σαμοθράκη. Υπέροχα ταξίδια, με μοναδικής ομορφιάς τοπία και μέρη που θα γεμίσουν τα παιδιά με ωραίες αναμνήσεις. Ο στόχος, να γράψω στα παιδιά βιβλία γνώσεων για την Ελλάδα, για τα μέρη της, με γεωγραφική συνοχή, με αναφορές σε χάρτες, με εικόνες για να μπορούν να τα αναγνωρίζουν αν τα επισκεφτούν, σελίδες πλούσιες σε ιστορικά, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία. Ένα βιβλίο για να μάθουν ταξιδεύοντας, παίζοντας και φτιάχνοντας πολύχρωμες εικόνες στο μυαλό τους.

Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, οι μικροί αναγνώστες διασκεδάζουν αλλά και παίρνουν χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις. Η γραμμή είναι λεπτή, πώς κατάφερες να ξεπεράσεις τον σκόπελο του διδακτισμού;

Σαν φιλόλογος και μαμά, αυτό ήταν η πρόκληση σε αυτή την ταξιδιωτική σειρά βιβλίων. Χρειάστηκαν πολλές ώρες διαβάσματος και σύγκρισης πληροφοριών και πηγών για να καταλήξω ποιες είναι οι πληροφορίες που είναι ιδανικό να γνωρίζουν τα παιδιά ως προς την ιστορία, μυθολογία, λαογραφία μας, προσθέτοντας και πληροφορίες που θα τα διασκεδάσουν όπως  πού θα κάνεις ωραίο μπανάκι, σε ποιες πλατείες θα ξαποστάσεις για λιχουδιά, ποια Μουσεία θα σου αποκαλύψουν σπουδαία ευρήματα αλλά και ποια φυσικά τοπία δεν πρέπει να χάσεις στον δρόμο σου. Σε κάθε ταξίδι του βιβλίου υπάρχουν τα ζώα και τα φυτά που συναντά κανείς στη διαδρομή, σκέψεις για να τα φροντίσουμε από τον οικολόγο της παρέας τον Ντίνο, αρχαιολογικές ανακαλύψεις από την Έλλη και ιστορίες μυθολογίας από τον Ερμή. Με αυτό το όνειρο ξεκίνησε η συγγραφή τους και το όνειρο αυτό πέρα από τις λέξεις έγινε πραγματικότητα μέσα από την υπέροχη και τόσο λεπτομερή δουλειά της εικονογράφου Μάρως Αλεξάνδρου, μία ταλαντούχα εικονογράφος που αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και μεγάλη χαρά που βρέθηκε στον δρόμο μας με την Έλλη και τον Ερμή!

Μπορείτε να αγοράσετε τα βιβλία της Σοφίας Αλεξίου μέσα από το Κάθε μέρα γονείς, πατώντας στον τίτλο που σας ενδιαφέρει: Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα και Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Έπαιξε ρόλο η μητρότητα στην συγγραφή των δύο ταξιδιωτικών σου οδηγών;

Η μητρότητα ήταν μεγάλη έμπνευση για μένα. Απελευθερώνει δυνάμεις που μπορεί ποτέ να μην ήξερες πως είχες, να μπορείς να δημιουργήσεις ζωή; Πόσο ανεπανάληπτο συναίσθημα και μοναδικό, είναι αυτό. Οι γυναίκες θα έπρεπε να νιώθουμε απέραντα περήφανες και δυνατές για όλα αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε. Στην περίπτωσή μου, μετά από τη γέννηση της κόρης μου, όλες οι αγάπες μου ενώθηκαν μαζί με την μητρότητα για να δημιουργήσουν βιβλία στα οποία θα μιλούσα στην κόρη μου και στα παιδιά για όλα όσα νιώθω πως αξίζουν πραγματικά στη ζωή, για τα ταξίδια, τα βιβλία, τη φιλία, για όμορφα ηλιοβασιλέματα και θαύματα της φύσης, για την ιστορία που δίνει νόημα στη ζωή, για τις παραδόσεις που ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας, για αξίες που μπορούν να σε γεμίζουν με φως και ελπίδες.

Υπάρχει κάποιο ταξίδι σου που θα σου μείνει για πάντα αξέχαστο και αν ναι, γιατί;

Αξέχαστο θα μου μείνει πάντα το ταξίδι μου στη Χαλκιδική με τον μπαμπά μου οδηγό και τη μαμά μου σε ρόλο ξεναγού, σε ένα αυτοκίνητο με τα δύο αδέρφια μου, να μας δείχνουν μνημεία και τόπους, γεύσεις, εικόνες μυρωδιές, μύθους και ιστορίες. Το τελευταίο ξέγνοιαστο ταξίδι, πριν αρρωστήσει ο μπαμπάς αλλά και το πιο πλούσιο σε μνήμες και όμορφες εμπειρίες. Έχει καρφωθεί στη μνήμη μου και αυτές τις αναμνήσεις θέλησα να γράψω και στη Χαλκιδική της Έλλης και του Ερμή.

Πώς μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά τον ρόλο του ξεναγού στην επόμενη οικογενειακή εξόρμηση; Τι προετοιμασία απαιτείται για κάτι τέτοιο και τι έχουν να κερδίσουν από αυτό μικροί αλλά και μεγάλοι;

Ένα ταξίδι ξεκινά από την περίοδο της οργάνωσης, πολλές φορές από την προετοιμασία χορταίνεις τόσο πολύ σαν να έχεις πάει στα μέρη που ονειρεύεσαι. Πριν τα ταξίδια μας, οι χάρτες ανοίγανε και σημειώναμε τις στάσεις που θέλαμε να κάνουμε, κάνοντας έρευνα σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, βιβλία και περιοδικά, ιντερνετ τότε δεν υπήρχε και η μαμά μου ήταν ξεφτέρι στον προσανατολισμό. Έτσι μας άνοιγε την όρεξη να συμμετέχουμε, μας έλεγε ποια μέρη θα δούμε, τι είχε συμβεί στα μέρη αυτά, τοποθετώντας κάποια γεγονότα στο χάρτη και στον χρόνο. Μιλώντας μας για γεύσεις και λιχουδιές που θα δοκιμάσουμε εκεί, για φυσικά τοπία που θα μας μαγέψουν. Όλα χρειάζονται τη μαγεία τους ειδικά όταν μιλάς με τα παιδιά. Είναι πώς θα τους το παρουσιάσεις.

Αυτόν τον ενθουσιασμό και την έρευνα συνεχίζω και εγώ με την κόρη μου στα ταξιδάκια μας και τα βιβλία που έγραψα είναι για να δώσω άλλο ένα εργαλείο να συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία, να δουν τι θα συναντήσουν στα μέρη που θα επισκεφτούν, ποιο μουσείο, ποια παραλία δεν πρέπει να χάσουν, να μας μιλήσουν εκείνα για τα μέρη αυτά, να νιώσουν ικανά, πως ξέρουν, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και έτσι να μάθουν, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση μα και δεξιότητες πολύ σημαντικές που θα τα βοηθήσουν καθημερινά. Να νιώσουν ενεργά μέλη του ταξιδιού και όχι πως τα σέρνουμε από εδώ και από εκεί χωρίς να έχουν λόγο. Ξέρετε το όλα έτοιμα, δεν δίνει κίνητρα στα παιδιά να κινητοποιηθούν. Χρειάζονται την ενεργοποίηση αυτή, να δουν πως ένας αληθινός, υπέροχος κόσμος βρίσκεται και πέρα από τις οθόνες και δεν χρειάζεται για να τον ζήσουν στο μεγαλείο του, να κινηθούν ψηφιακά. Χρειάζεται να δουν τις επιλογές, τις δυνατότητες και πέρα από το διαδίκτυο. Τελευταία ζουν πολύ ψηφιακά τα παιδιά και τα μπερδεύει.

Τα βιβλία σου όμως έχουν γίνει αφορμή και για τις Αθηνοπεριπετειες, μια σειρά εκπαιδευτικών περιπάτων στην ευρύτερης περιοχή του Κέντρου. Ποιες στάσεις περιλαμβάνουν και ποιος ο σκοπός τους;

Με οδηγό τα βιβλία μου, σχεδίασα διαδρομές στην πόλη για να εξερευνήσουμε με τα παιδιά μνημεία που συχνά προσπερνάς και δεν γνωρίζεις καν την ύπαρξη και την ιστορία τους. Σε συνεργασία με ξεναγούς πραγματοποιούμε εκπαιδευτικούς περιπάτους στην περιοχή της Ακρόπολης, της Πνύκας, του Καλλιμάρμαρου, του Ζάππειου, του Εθνικού Κήπου και του Αλίμου. Στις εκδρομούλες αυτές, εναρμονίζονται η εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι και η επαφή με τη φύση. Η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια και ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης με δώρα για τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες που μας τα προσφέρουν οι χορηγοί μας.

Στόχος μας σε όλες τις δράσεις είναι να νιώσουν τα παιδιά πως “ιστορία” δε σημαίνει να αποστηθίζεις ημερομηνίες και γεγονότα αλλά να είσαι εκεί έξω και να εξερευνάς, να ανακαλύπτεις και να απαντάς σε καίρια και κρυμμένα ερωτήματα. Βασικό μέλημα των “περιπετειών” είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους αυτό που τα ενδιαφέρει και να μάθουν την τέχνη της μάθησης. Ζητούμενο του προγράμματος είναι η επαφή με τον χώρο, η οποία μέσω της διαδικασίας της εξερεύνησης και κατανόησής του, καλλιεργεί τη γνώση έτσι όπως θα έπρεπε πάντοτε να προσφέρεται, διαδραστικά και ανακαλυπτικά. Να καλλιεργηθούν οι ικανότητες των παιδιών για παρατήρηση, υπόθεση, γενίκευση και να εφοδιαστούν με τρόπους εξερεύνησης του τοπίου σε μελλοντικές τους επισκέψεις σε τόπους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τα βιβλία και τις δράσεις  Athinoperipeteies – Sofia Alexiou. Οι Αθηνοπεριπέτειες πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στο κοινό, κάθε Σάββατο για παιδικά πάρτι και καθημερινές σε σχολεία ως σχολικές εκδρομές.

Υπήρξε κάποια αντίδραση μικρού εξερευνητή που σε αιφνιδίασε ευχάριστα;

Σε όλες τις ξεναγήσεις μας αιφνιδιάζομαι από τα παιδιά και δεν το λέω έτσι. Όταν κάνεις κάτι σαν κι αυτό που επιχειρώ να κάνω, να κάνεις τα παιδιά να αγαπήσουν την ιστορία, τις παραδόσεις, τα μνημεία, τη φύση, τομείς που διδάσκονται άγαρμπα στα σχολεία και τα παιδιά τα συνδέουν με κάτι βαρετό, σαν βλέπεις τα παιδιά ενθουσιασμένα να απαντούν σε ερωτήσεις, να τρέχουν για να βρουν τη φυλακή του Σωκράτη, να θέλουν πάρα πολύ να μοιραστούν τις γνώσεις τους, να ξεχνούν κινητά και να αγαπούν τη μάθηση, τότε αιφνιδιάζεσαι τόσο ευχάριστα και γεμίζει η ψυχή πραγματικά. Λες ναι, αυτό είναι το νόημα, και όσο βλέπω τα παιδιά να αγαπούν τις Αθηνοπεριπέτειες και τους γονείς να μας ευχαριστούν με αγάπη, παίρνω δύναμη να ονειρευτώ και άλλες διαδρομές σε όλη την Ελλάδα.


Ευχαριστούμε πολύ τη Σοφία Αλεξίου για τη συνέντευξη.

Περισσότερες συνεντεύξεις στο Κάθε μέρα γονείς

Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά, σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Τα έσοδα από τις αγορές σας βοηθούν στη συντήρηση του blog. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!