READING

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον “Ουρανό” ...

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον “Ουρανό” από τις εκδόσεις ΚΑΠΟΝ

Από την αρχαιότητα μέχρι της μέρες μας ο ουρανός ασκεί μια ιδιαίτερη έλξη σε μικρούς και μεγάλους. Μια έλξη που κινητοποιεί την ενδελεχή παρατήρησή του και την ανάγκη να τον γνωρίσουμε σε όλες τις διαστάσεις του, που ενεργοποιεί την έρευνα και τη δράση για την κατάκτησή του, που, ακόμη, γονιμοποιεί τη φαντασία, την τέχνη και τη δημιουργία.

Το βιβλίο Ουρανός των Juliette Einhorn και Hélène Druvert που μας συστήνουν οι εκδόσεις Καπόν (Μετάφραση: Καρίνα Λάμψα) είναι μια εξαιρετικά πετυχημένη σύνθεση των πολλαπλών θεμάτων που άπτονται του ουρανού. Από τη μυθολογία και τις διαφορετικές ερμηνείες για τα ουράνια που δοκίμασαν οι αρχαίοι λαοί, μέχρι τα επιστημονικά δεδομένα για την ατμόσφαιρα της γης, τα πλάσματα του ουρανού, τα ουράνια σώματα και τα καιρικά φαινόμενα, όλα βρίσκουν τη θέση τους σε ένα ξεχωριστό βιβλίο γνώσεων.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Στις σελίδες του εναλλάσσονται σε οργανωμένες αυτοτελείς ενότητες πλήθος πληροφοριών για τις αρχαίες δοξασίες, αλλά και για τη γέννηση της αστρολογίας, για τα στρώματα της ατμόσφαιρας, από την τροπόσφαιρα ως την εξώσφαιρα, για τα έντομα και τα πουλιά, για τα σύννεφα και τα διαφορετικά είδη τους, για τους ανέμους, το χιόνι, τις καταιγίδες και το ουράνιο τόξο, για την γοητευτική περιπέτεια της κατάκτησης των αιθέρων, από το “μονγκολφιέρ” του 1783 μέχρι το Airbus A380 και το Flyboard Air του Φράνκι Ζαπάτα (2016), για τη σελήνη, τα αστέρια και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.          

Η δημιουργός του Ουρανούη βραβευμένη Γαλλίδα εικονογράφος Hélène Druvert, σημειώνει εισαγωγικά πως εμπνεύστηκε το βιβλίο κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020, αφιερώνοντάς το σε όλους αυτούς που, εκείνη, την περίοδο, δεν είχαν παρά ένα κομματάκι ουρανού για να αποδράσουν…

Η δουλειά της Druvert είναι πραγματικά μοναδική, τόσο στην εικονογράφηση όσο – κυρίως – και στην τεχνική του paper cut, που της επιτρέπει να δημιουργεί εκπληκτικές σελίδες και αναπτύγματα, να προκαλεί εκπλήξεις, να απλώνει σε πολλαπλά επίπεδα την εικονογράφησή της.

Ο συνδυασμός της δημιουργίας της με το καλοδουλεμένο, έξυπνα εκλαϊκευμένο και με τα ποιητικά πετάγματα κείμενο της Einhorn, συνθέτουν ένα υπέροχο βιβλίο γνώσεων για μικρούς και μεγάλους. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται έναν ενήλικα να τους το διαβάζει, καθώς απορροφούνται από το εικαστικό σύμπαν της Druvert. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι ανακαλύπτουν στοιχεία που επεκτείνουν τις γνώσεις τους και γεννούν νέα ερωτήματα, προετοιμάζοντας για νέα αναγνώσματα και μάθηση. Αλλά και οι μεγάλοι μπορούν να αφεθούν στην απόλαυση της ανάγνωσης και του σύνθετου εικαστικού κόσμου του βιβλίου, αναβιώνοντας γνώσεις και αποκτώντας νέες. Γιατί, κακά τα ψέματα, πόσοι γνωρίζουμε ή θυμόμαστε από τα μαθητικά μας χρόνια τη θερμόσφαιρα ή την μεσόσφαιρα, την αποδημητική πεταλούδα Αχεροντία Ατροπό ή την γαλαζοπαπαδίτσα, τα σύννεφα θυσανοσωρείτες ή τα υψιστρώματα, την ιπτάμενη μηαχανή Eole του Κλεμάν Αντέρ ή το γυροπλάνο-εργαστήριο του 1935;

Ο Ουρανός είναι ένα βιβλίο-δώρο για μάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ένα δώρο που μας πρόσφεραν οι εκδόσεις Καπόν, γνωστές για τα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας βιβλία τους κυρίως στον χώρο της τέχνης και της αρχαιολογίας. Το άνοιγμά τους στο χώρο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, που ξεκίνησε δυναμικά πριν από λίγα χρόνια, συνεχίζεται με διαλεχτά και πολύ φροντισμένα βιβλία, που πλουτίζουν τη ματιά μας και την εικόνα μας για τον κόσμο.              


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!