READING

Η Επανάσταση του 1821 στη βιβλιοθήκη των παιδιών...

Η Επανάσταση του 1821 στη βιβλιοθήκη των παιδιών

Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Συγκέντρωσα λοιπόν για εσάς σε μια ανάρτηση τα βιβλία που έχουν βρει μια θέση στην βιβλιοθήκη μας κι αναφέρονται σε αυτή την περίοδο και τους πρωταγωνιστές της. Εδώ θα βρείτε βιβλία για μικρά παιδιά, αλλά και για εφήβους. (Η ανάρτηση θα ανανεώνεται, με καινούριους τίτλους βιβλίων.)

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Μικρές Ελληνικές Ιστορίες – Γιολάντα Χατζή (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας

Κυκλοφορούν οι τίτλοι (πατήστε πάνω στον κάθε τίτλο για να αγοράσετε το βιβλίο): Μπουμπουλίνα, Αθανάσιος Διάκος, Ρήγας Φεραίος, Κλέφτες και Αρματολοί, Σουλιώτες και Αλή πασάς, Η Φιλική Εταιρεία.

Τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής και οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης, παρουσιάζονται σε αυτή τη σειρά βιβλίων με απλό τρόπο και με πολύχρωμη, ευχάριστη εικονογράφηση. Έτσι οι πληροφορίες γίνονται εύκολα κατανοητές και καθόλου τρομακτικές για τα πολύ μικρά παιδιά.


Η πρώτη μου ιστορία – Φίλιππος Μανδηλαράς (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Κυκλοφορούν οι τίτλοι (πατήστε πάνω στον κάθε τίτλο για να αγοράσετε το βιβλίο): Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Κανάρης, Μαντώ Μαυρογένους και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα,

Για παιδιά 6+ ετών

1821 Επανάσταση – Σοφία Ζαραμπούκα (Εκδόσεις Πατάκη)

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο.

“Στα τοπία της πατρίδας μας σταματώ, κοιτάζω και αναγνωρίζω τα μέρη που δόθηκαν οι μάχες και γράφτηκε η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Απλοί άνθρωποι, που ζούνε στα βουνά, στα χωριά, στα νησιά αυτού του τόπου, και άλλοι, ξενιτεμένοι, διανοούμενοι, έμποροι, στρατιωτικοί, όλοι, αιώνες τώρα, συνδέονται και αγωνίζονται, γιατί άλλο δεν έχουν στον νου τους παρά «ελευθερία και γλώσσα». Ξεχνάμε ότι μόνο 200 χρόνια μάς χωρίζουν από την επανάσταση του 1821. Ίσως γιατί προερχόμαστε από έναν πολιτισμό που μας κάνει να αισθανόμαστε ελεύθεροι ακόμα και όταν είμαστε πολιορκημένοι.”

Η Σοφία Ζαραμπούκα, με το μοναδικό της ύφος, έχει αφηγηθεί κι έχει χρωματίσει υπέροχες ιστορίες για παιδιά. Έτσι και με αυτό το βιβλίο ζωντανεύει τα γεγονότα και τα πρόσωπα της ελληνικής επανάστασης, που οδήγησαν στο Σύνταγμα του 1843. Η συγγραφέας, χωρίς εθνικές κορώνες και φλυαρία, αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα χωρίς να μας κουράζει κι επιτρέπει στον αναγνώστη να συναντηθεί ελεύθερα με την γνώση. Πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικής αισθητικής, που θυμίζει πίνακες ζωγραφικής. Η δημιουργός παίζει με την παρατηρητικότητά μας και μας προκαλεί να αναζητήσουμε και να γνωρίσουμε το ελληνικό τοπίο, τις μάχες κι τους πρωταγωνιστές της περιόδου, μέσα από χρώματα, μοτίβα και καλοδουλεμένες λεπτομέρειες. Σπάνιο βιβλίο γνώσεων, από αυτά που δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη σας.


Για να ζούμε ελεύθεροι – Ελένη Σβορώνου (Μεταίχμιο)

Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο.

Όταν θέλω να διαβάσω κάτι για το 1821, θα ανοίξω ένα εξωσχολικό βιβλίο, που έχει και περισσότερο ενδιαφέρον. Να, σαν αυτό εδώ.“, μου είπε ο γιος μου ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου. Η πρώτη, πιο ουσιαστική επαφή των παιδιών με τα γεγονότα και τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821 γίνεται συνήθως στην ΣT΄δημοτικού. Φαίνεται όμως πως δυστυχώς, το σχολικό βιβλίο θα κουράσει τα περισσότερα παιδιά με ονόματα, ημερομηνίες και μια σειρά από γεγονότα, που πιθανότατα δεν θα θυμούνται μετά από μερικούς μήνες.

Το βιβλίο Για να ζούμε ελεύθεροι κοιτάζει πέρα από όλα όσα θα κουράσουν και μας εξηγεί (γράφω “μας” γιατί κι εσύ θα κατανοήσεις πάρα πολλά από όσα έμαθες, ή δεν έμαθες, στα σχολικά βιβλία) πώς ξεκίνησαν όλα, πώς κερδίσαμε την ελευθερία, τι σημαίνει επανάσταση, πώς ζούσαν οι Έλληνες ως υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τι έκαναν οι ξένοι και ποιοι ήταν αυτοί οι ξένοι… κι άλλα πολλά, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα. Μου έλειπε αυτή η ματιά! Πραγματικά γραμμένη με απλά λόγια, πραγματικά να απευθύνεται σε παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί Ιστορία, πραγματικά να δίνει απαντήσεις με νηφαλιότητα, χωρίς εθνικές κορώνες και συνθήματα. Για το τέλος άφησα την εικονογράφηση του Κούρτογλου, ένα εξαιρετικό εικαστικό ταξίδι, λιτό αλλά γεμάτο χρώματα και κίνηση.

Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη σας!

Για παιδιά 7+ ετών

21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821 (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο.

“Το 1821 «μίλησε» σε δημιουργούς, συγγραφείς και εικονογράφους, και τους άγγιξε: οι συγγραφείς έγραψαν φανταστικές ιστορίες με φόντο την Επανάσταση του 1821 και οι καλλιτέχνες τις εικονογράφησαν. Στο βιβλίο μας δεν κάνουμε μάθημα Ιστορίας. Νιώθουμε την Ιστορία διαβάζοντας τα λογοτεχνικά γραπτά άξιων συγγραφέων! Και τη βλέπουμε, την Ιστορία, στις εικόνες που μας περπατούν σε μία πινακοθήκη μικρών έργων τέχνης από αγαπημένους εικονογράφους. Διακόσια χρόνια πέρασαν από την Επανάσταση του 1821. Όμως οι ιδέες και οι αξίες της βρίσκονται δίπλα μας, σε κάθε βήμα!”

Συντελεστές Επιμέλεια τόμου: Μαρίζα Ντεκάστρο – Ελένη Σβορώνου, Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη, Κυριάκος Αθανασιάδης, Μιράντα Βατικιώτη, Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Κατσαμά, Άννα Κοντολέων, Θοδωρής Κούκιας, Πολυχρόνης Κουτσάκης, Λίλη Λαμπρέλλη, Λίνα Λυχναρά, Φίλιππος Μανδηλαράς, Μαρίζα Ντεκάστρο, Αλέξια Οθωναίου, Μαρία Παπαγιάννη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Πατσαρός, Εύη Πίνη, Ελένη Σβορώνου, Πάνος Τσερόλας, Πάνος Χριστοδούλου, Εικονογράφοι: Δημήτρης Αναστασίου, Ευαγγελία Γουτιάνου, Βασίλης Γρίβας, Γιώργος Δημητρίου, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Μάρω Κατσίκα, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Χρήστος Κούρτογλου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Στέλιος Λιβανός, Little polkadot., Άνα Μάτεγιτς, Πέτρος Μπουλούμπασης, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πέτρου, Axιλλέας Ραζής, Βασίλης Σελιμάς, Ντανιέλα Σταματιάδη, Zafouko Yamamoto, Φίλιππος Φωτιάδης, Κατερίνα Χαδουλού, Χρύσω Χαραλάμπους.

* Οι συγγραφείς αυτού του έργου εκχωρούν τις αμοιβές τους στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα από τα πιο αξιόλογα και καλαίσθητα βιβλία που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο για το 1821. Το αποτέλεσμα δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο! Πρόκειται για μια φρέσκια, νηφάλια, σύγχρονη ματιά που δεν αναμασά ήδη γνωστά ιστορικά γεγονότα. Χωρίς εθνικές κορώνες, περιττές ημερομηνίες και διδακτισμό, το βιβλίο αυτό ντύνει λογοτεχνικά και εικαστικά την κοινωνία και τους ανθρώπους της εποχής. Δεν χαρίζεται στο “ένδοξο παρελθόν”, δεν κρύβει τα λάθη και τις σκοτεινές στιγμές, ενώ την ίδια ώρα αναδεικνύει τις ιδέες οι οποίες γέννησαν ένα ελεύθερο κράτος.

Αυτό το βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Αν θέλουμε να μάθουν τα παιδιά ιστορία, αυτός είναι ο τρόπος!

Για παιδιά 8+ ετών

Οι ΜΕΓΑΛΟΙ… μικροί. Οι αγωνιστές του 1821 – Αγγελική Δαρλάση (Μεταίχμιο)

Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο.

Τι συμβαίνει όταν ο Θοδωρής κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό, όπου κρύβεται με την οικογένειά του, για να πουλήσει ξύλα στην Τριπολιτσά, κι εκείνο λερώνει με λάσπες έναν Τούρκο; Όταν η Λασκαρίνα κλέβει μια βάρκα και ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα; Όταν ο Γιώργης χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει; Όταν ο Κωνσταντής παίρνει μια δύσκολη απόφαση κρυφά από τη μητέρα του; Ή όταν η Μαντώ κρύβεται σε μια ντουλάπα για να κρυφακούσει μια πολιτική συζήτηση;

Η Αγγελική Δαρλάση, εμπνευσμένη από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, γράφει ένα βιβλίο που ξεχωρίζει. Εδώ δεν γνωρίζουμε τους ήρωες, γνωρίζουμε τους ανθρώπους και μάλιστα όταν ήταν παιδιά. Η συγγραφέας συναντά τον 12χρονο Θοδωρή, την Λασκαρίνα που γεννήθηκε στη φυλακή, τον Γιώργη, τον Κωνσταντή και την Μαντώ και μας αφηγείται μια ιστορία που έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και την πορεία της ζωής τους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, λιτό αλλά πλούσιο, δουλεμένο λέξη προς λέξη, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα. Απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον ψάχνει αυτή την διαφορετική ματιά στο 1821.

Εδώ θα βρείτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό

Για παιδιά 10+ ετών

24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821. Μακρυγιάννης & Ζωγράφος. Ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης – Μαρίζα Ντεκάστρο (Εκδόσεις Καπόν)

Επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Ασημακοπούλου, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο.

Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται 24 εικόνες που αφηγούνται γεγονότα της Επανάστασης, από την έναρξή της το 1821 μέχρι την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1830. Είναι οι εικόνες που φιλοτέχνησε ο λαϊκός ζωγράφος και αγωνιστής της Επανάστασης Δημήτριος Ζωγράφος με την καθοδήγηση του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, για να μην ξεχαστούν όσα συνέβησαν εκείνα τα ταραγμένα χρόνια του αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Αδιαμφισβήτητα αυτό είναι ένα βιβλίο που θα ξεχωρίσετε, μέσα στα πολλά βιβλία που εκδόθηκαν και θα εκδοθούν το 2021 για το 1821. Πέρα από το εικαστικό κομμάτι του βιβλίου, μια μικρή έκθεση έργων του Ζωγράφου στα χέρια των παιδιών, η Μαρίζα Ντεκάστρο σκηνοθετεί 24 φανταστικούς διαλόγους με παιδιά και νέους για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα ιστορικά γεγονότα. Χωρίς διδακτισμό, βασιζόμενη στη φυσική περιέργεια και την παρατηρητικότητα των παιδιών, η Ντεκάστρο αξιοποιεί τον πλούτο των έργων, τις λεπτομέρειες, τα πρόσωπα, τις μάχες, τα τοπία, την ματιά του ζωγράφου, για να μας οδηγήσει να ανακαλύψουμε τα μικρά και τα μεγάλα στοιχεία που συνθέτουν την κοινωνία, τις στιγμές, τους ανθρώπους και το ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης του 1821.

Μακάρι βιβλία σαν κι αυτό να βρουν την θέση τους και σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη. Ίσως έτσι μάθουμε στα παιδιά να συζητούν για την Ιστορία.

Βρες περισσότερες προτάσεις βιβλίων για παιδιά!


Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά, σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Τα έσοδα από τις αγορές σας βοηθούν στη συντήρηση του blog. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!