READING

Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι με βιβλία γνώσεων!...

Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι με βιβλία γνώσεων!

Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι μας με βιβλία γνώσεων για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά! Μαθαίνουμε για την μουσική, την πολιτική, την ιστορία, τον κόσμο και το σύμπαν… μαθαίνουμε σχεδόν για τα πάντα!


Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν) – Bill Bryson (Μεταίχμιο)

Για παιδιά 8+ ετών

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο

Εικονογράφηση: Daniel Long, Dawn Cooper, Jesus Sotes, Katie Ponder

Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς περάσαμε από το τίποτα στο κάτι; Πόσα κιλά είναι η Γη; Τι συμβαίνει στα σύνορα του σύμπαντος; Πόσα κύτταρα μπορούν να κρυφτούν πίσω από μια ανθρώπινη τρίχα; Πόσο χρονών είναι η Γη; Ήξερες ότι έχουμε στενή συγγένεια με τα φρούτα και τα λαχανικά;

Οι απαντήσεις σε αυτά και πολλά περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται σε αυτό το εκπληκτικό βιβλίο – επιστημονικό οδηγό για παιδιά, με την βοήθεια του οποίου θα ανακαλύψουμε τα μυστήρια του χρόνου, του χώρου και της ζωής στη Γη, μέσα από ένα ταξίδι από την απαρχή του κόσμου στο τώρα, περνώντας από (σχεδόν) τα πάντα στο ενδιάμεσο. Το μπεστ σέλερ Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν), διασκευάζεται για παιδιά, διατηρεί όμως το μοναδικό ύφος του Bryson. Θα το ξεχωρίσετε και για την πραγματικά μοναδική εικονογράφηση!


Η παγκόσμια πολιτική σε 100 λέξεις. Η συζήτηση ξεκινά, η γνώση νικά – Eleanor Levenson (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Για παιδιά 10+ ετών

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο

Εικονογράφηση: Paul Boston

Μετάφραση: Γιώργος Τσακνιάς

Πώς κυβερνώνται οι χώρες και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις; Ποιος έχει εξουσία και πώς την αποκτά; Πώς γίνονται οι μεγάλες αλλαγές; Τι ρόλο μπορείς να παίξεις εσύ σε όλα αυτά; Τι σημαίνει γραφειοκρατία, εθνικισμός, ακτιβιστής, δημοψήφισμα, καπιταλισμός, διαφθορά, παγκοσμιοποίηση, ομοσπονδία, πραξικόπημα;

Αυτές και πολλές ακόμη έννοιες που σχετίζονται με την πολιτική, 100 στο σύνολό τους, αναλύονται σε μια ΄έκδοση υψηλής αισθητικής, μέσα από τα σύντομα και περιεκτικά κείμενα της Levenson και την εξαιρετική εικονογράφηση του Boston. Στο μεγαλύτερο τμήμα του το βιβλίο πετυχαίνει τον στόχο του και δίνει άφθονα ερεθίσματα για συζήτηση και προβληματισμό.

Φαίνεται όμως πως κάποιες έννοιες φιλτράρονται μέσα από τις πολιτικές πεποιθήσεις της ίδιας της συγγραφέως. Δεν γίνεται για παράδειγμα να μην παρατηρήσεις τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο περιγράφει τι σημαίνει κομμουνισμός ή αναρχία, εστιάζοντας σε αρνητικά στοιχεία που αποδόθηκαν σε καθεστώτα, πρόσωπα και συμπεριφορές, που σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν ολόκληρες ιδεολογίες. Αυτή όμως θα μπορούσατε να πείτε είναι η δική μου ματιά, το δικό μου φίλτρο. Έτσι είναι!


Κλασική μουσική. Η ιστορία της σε εικόνες – Richard Bratby (Εκδόσεις Διάπλαση)

Για παιδιά 7+ ετών

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο

Εικονογράφηση: Nik Neves

Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης

Ένα εξαιρετικό βιβλίο με πολύ ωραία εικονογράφηση, γεμάτο ερεθίσματα και πληροφορίες, γραμμένες απλά και κατανοητά, για την ιστορία της δυτικής μουσικής από τον 11ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, από τη Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν μέχρι τον Στοκχάουζεν. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα μουσικά όργανα, πώς παίζονται, πώς συνδυάζονται, ανακαλύπτουν διάφορες όπερες και συμφωνίες και γνωρίζουν τους μεγαλύτερους συνθέτες.

Καθότι όμως πρόκειται για ένα σύγχρονο βιβλίο, που θέλει να προσεγγίσει τα παιδιά και μέσα από την τεχνολογία που τόσο αγαπούν, τους δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψουν 100 σύντομα μουσικά αποσπάσματα από τα έργα που παρουσιάζονται στο βιβλίο κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή ConBrio στο κινητό ή το τάμπλετ. Σκανάροντας το κάθε σαλόνι του βιβλίου θα εμφανιστούν κάποια ηχεία, τα πατάς και αφήνεσαι στην μαγεία της κλασικής μουσικής.


Διάβασε κι αυτό!

Ένα καλοκαίρι γεμάτο βιβλία (για παιδιά από 6 έως 10+ ετών)


Η ιστορία της μουσικής για παιδιά – Mary Richards & David Schweitzer (Εκδόσεις Καπόν)

Για παιδιά 7+ ετών

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο

Εικονογράφηση: Rose Blake

Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης

Τι είναι μουσική; Πώς γράφεται και διασώζεται; Ποια ήταν τα πρώτα μουσικά όργανα; Τι μουσική γεννήθηκε σε διαφορετικές εποχές και γωνιές του πλανήτη; Πώς η μουσική μας γεννά συναισθήματα; Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο για να γνωρίσουμε τους διάσημους συνθέτες, μουσικούς και ερμηνευτές που δημιούργησαν τη μουσική που αγαπάμε, από τα αρχαία χρόνια μέχρι την εποχή των υπολογιστών. Με το βιβλίο οδηγό θα γνωρίσουμε βασικές έννοιες της μουσικής και θα ανακαλύψουμε πώς αυτή μπορεί να ενθουσιάσει, να εμπνεύσει και να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Μπορείς να χωρέσεις την ιστορία της μουσικής μέσα σε 100 περίπου σελίδες; Δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα (γι’ αυτό και του συγχωρούμε τις ηχηρές απουσίες κάποιων σημαντικών μουσικών προσωπικοτήτων). Πρόκειται όμως για ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο, δομημένο με τρόπο που θα βοηθήσει τα παιδιά να το διαβάσουν πολύ εύκολα και με εικονογράφηση που σε κερδίζει από τις πρώτες σελίδες.


Νυχτερινός ουρανός – Rola Shaw (Διόπτρα)

Για παιδιά 4+ ετών

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο

Εικονογράφηση: Lara Hawthorne

Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης

Στο διάβα των αιώνων, από τους αρχαίους Αιγύπτιους που έχτιζαν τις πυραμίδες έως τους πρώτους ναυτικούς της Πολυνησίας που διέσχιζαν τον Ειρηνικό Ωκεανό και τους αστροναύτες που ταξιδεύουν στο διάστημα, ο νυχτερινός ουρανός έχει υπάρξει οδηγός και πηγή έμπνευσης σε όλο τον κόσμο. Κρύβει μυστήρια και ομορφιά, ιστορίες, γνώση, μύθους και δοξασίες, υπήρξε οδηγός για αρχαίους ταξιδιώτες και για τους επιστήμονες του σήμερα. Τώρα είναι η σειρά σας να κοιτάξετε τον ουρανό και να ανακαλύψετε τα μυστήρια που κρύβει. Και αυτό το βιβλίο σίγουρα θα σας βοηθήσει!

Αν θέλετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν μια πρώτη γνωριμία με την αστρονομία, αυτό το βιβλίο είναι ένα καλό ξεκίνημα. Η εντυπωσιακή εικονογράφηση σίγουρα θα τους κεντρίσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον.


Ο κόσμος σε χάρτες – Raquel Martin (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Για παιδιά 7+ ετών

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο

Κείμενα: Susana Esteban, Irene Noguer

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου

Αγαπώ τα βιβλία που σε ταξιδεύουν, που σου ανοίγουν ένα τεράστιο παράθυρο στον κόσμο, την γνώση, τον πολιτισμό και την ιστορία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το συγκεκριμένο βιβλίο. Μέσα από απλά και σύντομα κείμενα τα παιδιά μαθαίνουν μια πληθώρα πληροφοριών με την βοήθεια του παγκόσμιου χάρτη. Ευκαιρία να γνωρίσουμε πού αναπτύσσονται διάφορα είδη φυτών και πού ζουν πολλά και εντυπωσιακά είδη ζώων, να μάθουμε ποιες γλώσσες μιλούν παιδιά από άλλες χώρες, ποια είναι τα πιο ψηλά βουνά και τα πιο μακριά ποτάμια.

Διασκεδαστικό, πολύχρωμο, γεμάτο ατελείωτες ιστορίες. Όως ακριβώς ο υπέροχος κόσμος μας! Το διαβάζεις κι ονειρεύεσαι να ταξιδέψεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


Για να ζούμε ενωμένοι – Ελένη Σβορώνου (Μεταίχμιο)

Για παιδιά 8+ ετών

Μπορείτε εδώ να αγοράσετε το βιβλίο

Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου

Η Επανάσταση του 1821 και η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 αποτέλεσαν δύο σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας μας. Ενδιαμέσως όμως τι συνέβη; Ποια ήταν η πορεία της ελληνικής κοινωνίας; Πώς από τον θρίαμβο της ίδρυσης του ελεύθερου ελληνικού κράτους φτάσαμε σε μια μεγάλη καταστροφή;

Η Μεγάλη Ιδέα και οι περιπέτειές της. Τα 100 χρόνια που διαμόρφωσαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος. 100 χρόνια που θυμίζουν… ποδοσφαιρικό αγώνα. Ξεκινώντας με αυτό τον πραγματικά ευρηματικό χαρακτηρισμό, που δεν μπορεί παρά να κεντρίσει εξαρχής το ενδιαφέρον του αναγνώστη, η Ελένη Σβορώνου γράφει ένα εξαιρετικό βιβλίο, ντυμένο με την μοναδική εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου. Το κείμενο ρέει με ρυθμό και χιούμορ, σέβεται απόλυτα τα ιστορικά γεγονότα και κρατά αποστάσεις από εθνικές κορώνες και χαρακτηρισμούς. Αξίζει να το διαβάσετε!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!