READING

#SupportArtWorkers Η κρίση στον πολιτισμό είναι γι...

#SupportArtWorkers Η κρίση στον πολιτισμό είναι για άλλη μια φορά εδώ

O Ηλία Καρελλάς παρουσίασε φέτος στο θέατρο Κάππα την εξαιρετική παράσταση Συρανό ντε Μπερζεράκ. Σήμερα μας γράφει την άποψή για την κρίση που βιώνει ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του για μια ακόμη φορά.


Γράφει ο Ηλίας Καρελλάς, Σκιοπαίκτης – Σκηνοθέτης

Η κρίση για άλλη μια φορά στον πολιτισμό είναι εδώ. Συνηθισμένα όμως τα βουνά από τα χιόνια. Στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με το θέατρο σκιών και το θέατρο για παιδιά, ποτέ και τίποτα δεν ήταν εύκολο. Το θέατρο είναι δουλειά. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε πάνω στη σκηνή. Υπάρχουν  συντελεστές, υπάρχουν άνθρωποι ,υπάρχουν εργαζόμενοι. Μια αόρατη αλυσίδα πολλών ανθρώπων.

Οι δυσκολίες στο θέατρο υπήρχαν και πριν την παρούσα κατάσταση. Σήμερα το μέλλον ξεδιπλώνεται μπροστά μας αβέβαιο με ένα συνδυασμό οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Πέραν όμως απ όλα αυτά,  η αγάπη μου, το μεράκι μου, η συνείδηση μου δεν με αφήνει να σταματήσω. Η τέχνη δεν είναι το χόμπι μου, είναι η δουλειά μου. Όμως όποιες κι αν είναι οι επιπτώσεις στους καλλιτέχνες αυτή την περίοδο, ας αναλογιστούμε τις επιπτώσεις στο κοινό. Σε κάθε δυσκολία το θέατρο και όλες οι τέχνες έδιναν το παρόν.

Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για το νέο κορονοϊό υπάρχει ένα σπουδαίο φάρμακο που λέγεται τέχνη. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήμασταν χωρίς αυτό. Όταν η κοινωνία επανέλθει, μαζί της πρέπει να επανέλθει και η τέχνη. Η αγωνία μου δεν είναι μόνο πότε και με ποιόν τρόπο θα αρχίσουν ξανά οι παραστάσεις μου, αλλά την επόμενη μέρα το θέατρο για παιδιά και νέους στο οποίο εργάζομαι, να έχει ένα δυναμικό παρόν στη σκηνή. Ένα παρόν με ζωντανό και πολυπληθές κοινό όπως το γνωρίζουμε από την αρχαιότητα.

Το θέατρο για παιδιά, είναι μια εμπειρία που τη ζεις , που γεννιέται και πεθαίνει στη σκηνή, που αφουγκράζεται τον παλμό, το γέλιο, τη συγκίνηση του κοινού εκείνη τη μαγική στιγμή και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από την οθόνη του υπολογιστή.

Ο Ηλίας Καρελλάς ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο σκιών το 1996. Από το 2002 δημιουργεί πρωτοποριακές παραστάσεις όπου συνυπάρχουν επί σκηνής ο ηθοποιός, η σκιά, η κούκλα, η μάσκα, τα πολυμέσα και η ζωντανή μουσική. Έχει δημιουργήσει παραστάσεις για παιδιά, εντός (θέατρο σκιών) και εκτός σχολείου, αλλά και παραστάσεις για ενήλικο κοινό. Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και το Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2012 διοργάνωσε το καινοτόμο φεστιβάλ KARAGIOZIS MUSIC PROJECT στο θέατρο Τριανόν. Για τις παραστάσεις του έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις όλης της χώρας.  Διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάρια για το θέατρο σκιών για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Διαθέτει μια σπάνια συλλογή από φιγούρες και σκηνικά του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου σκιών. Κατά καιρούς συμμετέχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο- cd «Άκουσε Καραγκιόζη με τον Ηλία Καρελλά» από τις εκδόσεις Susaeta.


Μη χάσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Φρόντισε να κάνεις την κάθε μέρα μοναδική, όπως εσύ την θέλεις. Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!