READING

Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας με τα παιδιά...

Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας με τα παιδιά

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο πιο όμορφο σημείο της πόλης των Ιωαννίνων, μέσα στο Κάστρο, στο Ιτς Καλέ.

Μέσα στο Κάστρο, στο Ιτς Καλέ, δηλαδή στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης, το υπέροχο αυτό μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!

Πρόκειται για ένα ακόμη θεματικό Μουσείο του ΠΙΟΠ, το οποίο θέλει να γνωρίσει στον επισκέπτη την τεχνολογία της αργυροχοΐας, με έμφαση κυρίως στους τεχνίτες της Ηπείρου. Έτσι, οι νεότερες γενιές μαθαίνουν για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία, αλλά και για την εποχή που αυτή αναπτύχθηκε.

Τι θα δούμε στο Μουσείο

Μεταφερόμαστε λοιπόν στον 15ο αιώνα και στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και τον 20ο αιώνα, για να ανακαλύψουμε τις τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης των αργυρών αντικειμένων, τα εργαλεία του αργυροχόου, να βρεθούμε νοητά στο εργαστήριό του και να δούμε βήμα βήμα την δουλειά του.

Την ίδια ώρα μαθαίνουμε για τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής και πώς αυτά επηρέασαν την τέχνη της αργυροχοΐας. Αρκετές αναφορές γίνονται και στα χρόνια πριν τον 15ο αιώνα, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών συναντάται συχνά σε πολύ παλαιότερες περιόδους.

Η Ήπειρος φημίζεται για τα ασημικά της! Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την έκθεση οι αναφορές και στην σύγχρονη αργυροτεχνία. Στο Μουσείο θα δείτε δείγματα από την δουλειά αργυροχόων που μέχρι σήμερα διατηρούν τα εργαστήριά τους στην περιοχή.

Οι άνθρωποι του Μουσείου αξιοποιούν με εξαιρετικό τρόπο τη σύγχρονη τεχνολογία, κάνοντας την επίσκεψη εύκολη κι ευχάριστη ακόμη και για ένα μικρό παιδί. Τα κείμενα είναι απλά και κατανοητά, ενώ οι οθόνες αφής και οι ταινίες που προβάλλονται γίνονται απαραίτητο κομμάτι της βόλτας σας, καθώς θα ανακαλύπτετε όλα τα μυστικά της μοναδικής αυτής τέχνης. Στο χώρο του μουσείου είναι εγκατεστημένα και διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια. 

Στο δεύτερο επίπεδο της έκθεσης παρουσιάζεται η συλλογή έργων ηπειρώτικης αργυροχρυσοχοΐας από το 18ο έως τον 20ό αιώνα. Κοσμήματα, όπλα και πολεμική εξάρτυση, ασημικά του σπιτιού και προσωπικά είδη είναι μερικά από τα αντικείμενα της συλλογής. Προσέξτε απλά τις λεπτομέρειες και θα καταλάβετε πόσο μοναδική και δύσκολη δουλειά έχει γίνει από τον κάθε τεχνίτη.

Διαβάστε για την επίσκεψή μας σε δύο ακόμη Μουσείο του ΠΙΟΠ, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.


Δες κι αυτό! Βόλτα στο Ιτς Καλέ στο Κάστρο των Ιωαννίνων και Εκδρομή στο Νησάκι των Ιωαννίνων


Επιπλέον

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και άλλες πολιτιστικές δράσεις. Στον χώρο λειτουργεί πωλητήριο και το cafe του Μουσείου, εξαιρετικό για να απολαύσετε τον καφέ σας με ησυχία, ενώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν δίπλα σας με ασφάλεια.


Ακολούθησέ μας και στο instagram για περισσότερες προτάσεις!


Ώρες λειτουργίας – Εισιτήρια

1η Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου: 10:00 – 18:00
16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου: 10:00 – 17:00 

Κλειστό:
Κάθε Τρίτη
1η Ιανουαρίου
17 Ιανουαρίου (τοπική εορτή)
Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.)
Κυριακή του Πάσχα
1η Μαΐου
15 Αυγούστου
25-26 Δεκεμβρίου

Γενική είσοδος: 4 €
Μειωμένο εισιτήριο: 2 €
Ημέρες ελεύθερης εισόδου
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Για την ασφάλεια των επισκεπτών λόγω του Covid-19, η χρήση της μάσκας κατά την επίσκεψή σας στο Μουσείο είναι υποχρεωτική.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!