READING

Δημητσάνα: στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης με τα ...

Δημητσάνα: στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης με τα παιδιά

Το Μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας είναι ένα μουσείο αλλιώτικο από τα άλλα! Μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά, στη Δημητσάνα της Αρκαδίας, κοντά στον Λούσιο ποταμό, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς έχει αποκαταστήσει μια σειρά από παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς.

Έτσι, φτιάχτηκε ένα εξαιρετικό υπαίθριο μουσείο που παρουσιάζει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εξετάζει, με τρόπο άμεσο και βιωματικό, τις κύριες προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν τη δύναμη του νερού για την παραγωγή διάφορων προϊόντων, καθώς και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε περασμένες εποχές.

Ο τόπος δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού στην ευρύτερη περιοχή του Λούσιου ποταμού έχουν εντοπιστεί από τους ερευνητές περισσότερες από εκατό υδροκίνητες εγκαταστάσεις!

Το μουσείο Υδροκίνησης αποτελείται στην πραγματικότητα από μια συστάδα κτισμάτων, με διαφορετική χρήση το καθένα, που αναστηλώθηκαν με τρόπο ώστε να μην αλλοιώνεται η αυθεντική τους μορφή. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί των εργαστηρίων, στο εσωτερικό τους, αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους λειτουργία, όπως και οι υπαίθριες εγκαταστάσεις, που μαζί με τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο και το πανταχού παρόν τρεχούμενο νερό, συναποτελούν το ξεχωριστό αυτό μουσείο.

Το πρώτο κτίριο στεγάζει τη νεροτριβή, τον απλό μηχανισμό όπου το νερό έπεφτε σε ένα κάδο με μεγάλη δύναμη και χρησίμευε για να πλένουν οι γυναίκες τις φλοκάτες και τα χαλιά τους. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και ο αλευρόμυλος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ρίξουν σπόρους καλαμποκιού ή σταριού και να παρακολουθήσουν τον καρπό να αλέθεται από τις μυλόπετρες, να γίνεται αλεύρι και να πέφτει στην αλευροδόχη.

Το διπλανό μικρό δωμάτιο, με το τζάκι, ήταν η κατοικία του μυλωνά με την οικογένειά του.

Έξω από τον μύλο βρίσκεται το ρακοκάζανο, μια υπαίθρια κατασκευή για την παραγωγή τσίπουρου. Εκεί γινόταν η απόσταξη των στέμφυλων ή τσίπουρων, του προϊόντος δηλαδή που απομένει μετά το πάτημα των σταφυλιών και την απομάκρυνση του μούστου.  

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: ανακαλύψτε ένα ακόμη μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά.

Περνώντας από γραφικά γεφυράκια φτάνουμε βυρσοδεψείο, που χωρίζεται σε δύο ζώνες για τα αντίστοιχα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. Επεξηγηματικά κείμενα, προσεγμένες αναπαραστάσεις και σαφές εποπτικό υλικό, κάνουν εύκολα κατανοητή όλη την διαδικασία επεξεργασίας των δερμάτων, με την απαραίτητη σταθερά χρήση του νερού.

Φυσικά πρέπει να επισκεφθείς και την Δημητσάνα. Διάβασε εδώ την υπέροχη παρουσίαση που ετοίμασε η φίλη μου Ζήνα από το ΕυΖην Creations.

Στη συνέχεια της πορείας φτάνουμε σε μια φυσική δεξαμενή νερού που οδηγεί στον μπαρουτόμυλο.

Μια ενδιαφέρουσα οπτικοακουστική παρουσίαση μας εισάγει στο κλίμα, ενώ ο υπεύθυνος του μουσείου θέτει σε λειτουργία τον πραγματικό μπαρουτόμυλο, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη! Πρόκειται για έναν μπαρουτόμυλο με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το μπαρούτι, μάλιστα, είναι και ένα από το πιο ισχυρά στοιχεία της ταυτότητας της περιοχής, καθώς είναι το προϊόν που έφερε φήμη και πλούτο στον τόπο, κατά την περίοδο της ακμής του. Στη διάρκεια της επανάστασης του 1821, ήταν η Δημητσάνα και οι ονομαστοί της μπαρουτόμυλοι που τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό.

Η επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας είναι μια αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Τροφοδοτεί τη μάθηση μέσα από την εμπειρία, ανακινεί σκέψεις και συναισθήματα, γεννά νέα ερωτήματα.   

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως το μουσείο αυτό προσελκύει περισσότερους από 45.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ έχει τιμηθεί με το Europa Nostra Award 1999.

Στο χώρο θα βρείτε καφέ, πωλητήριο και αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων – δραστηριοτήτων για παιδιά.


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!