READING

Κορωνοϊός Covid-19. Όχι στον πανικό. Ναι στην ενημ...

Κορωνοϊός Covid-19. Όχι στον πανικό. Ναι στην ενημέρωση.

Μετράμε πλέον 99 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 26 Μαρτίου, εκτός αν η κατάσταση δεν επιτρέπει το άνοιγμά τους και παραταθεί εκ νέου η αναστολή λειτουργίας τους. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα μέτρα της κυβέρνησης για την διευκόλυνση των γονέων το διάστημα που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Τι θα γίνει με τις άδειες;

Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, την οποία μπορεί να πάρει ένας από τους δύο γονείς (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα καταγράφονται ως άδεια ειδικού σκοπού και μία ως κανονική άδεια.

Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του. Στις περιπτώσεις όμως που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό μόνο το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.

Για τους εργαζόμενους τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο, ή εργασία εξ’ αποστάσεως, όπου αυτό είναι εφικτό.

Δεν δικαιούνται και οι δύο γονείς ταυτόχρονα την άδεια ειδικού σκοπού.

Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

Κλειστά θα παραμείνουν για 14 μέρες όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας: βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ΚΑΠΗ. Δεν θα πραγματοποιηθούν συνεδριακές εκδηλώσεις, καθώς και εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 1000 άτομα. Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Κλειστοί θα παραμείνουν φυσικά και όλοι οι παιδότοποι.

Λίγα στοιχεία για τον κορωνοϊό

Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι η αναπνευστική οδός. Καθώς ο ιός επιβιώνει στα πόμολα και στις χειρολαβές, μπορεί να μεταφερθεί με τα χέρια μας στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια κι από εκεί στο αναπνευστικό σύστημα.

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως συμβαίνει με όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Όπως μπορεί να συμβεί και σε μια κοινή ίωση!

Για ορισμένους ανθρώπους όμως τα πράγματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά, καθώς παρουσιάζουν έντονη δυσκολία στην αναπνοή και πνευμονία. Ηλικιωμένα άνθρωποι, καθώς και άτομα που πάσχουν από διάφορα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι προφανώς περισσότερο ευάλωτοι.

Πώς μπορώ να προστατευτώ;

✅ Πλένω καλά και συχνά τα χέρια μου, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας αλκοολούχο απολυμαντικό ή σαπούνι και νερό.

✅ Όταν βήχω και φτερνίζομαι, καλύπτω στόμα και μύτη με το εσωτερικό του αγκώνα μου ή με χαρτομάντηλο, το οποίο πετάω αμέσως και πλένω τα χέρια μου.

✅ Αποφεύγω τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει πυρετό και βήχα.

✅ Αποφεύγω τις μαζικές συναθροίσεις. Μένω στο σπίτι μου, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να βγω έξω.

✅ Δεν μοιράζομαι τα προσωπικά μου αντικείμενα.

✅ Προτιμώ το αυτοκίνητό ή το ταξί για τις μετακινήσεις μου. Ακόμη καλύτερα μπορώ να περπατήσω. Αποφεύγω τα ΜΜΜ, ειδικά αν είμαι άνω τον 65, πάσχω από κάποιο χρόνιο νόσημα, ή είμαι χρόνιος καπνιστής.

✅ Αν πρέπει να πάω super market, καθαρίζω τις λαβές από το καρότσι. Ιδανικά μπορώ να δώσω την παραγγελία μου online ή τηλεφωνικά.

✅ Προσέχω τις χρηματικές μου συναλλαγές. Αποφεύγω να πιάνω χαρτονομίσματα, κέρματα, μηχανήματα POS. Υπάρχει και το internet banking.

✅ Απολυμαίνω τα αντικείμενα που είναι κοινόχρηστα στο χώρο εργασίας μου, όπως τηλέφωνα, πληκτρολόγια, καφετιέρες κ.α. Προσοχή και στο κινητό μου!

✅ Πολλά πράγματα που πιάνουμε καθημερινά μπορεί να έχουν σταγονίδια του κορονοϊού, όπως τα κουμπιά του ασανσέρ, ή το πόμολο μια πόρτας. Σκέφτομαι λοιπόν τι πιάνω, στους χώρους που κυκλοφορούν κι άλλοι άνθρωποι.

✅ Ενισχύω τον οργανισμό μου με θρεπτικές τροφές και κοιμάμαι καλά (τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά).

✅ Μαγειρεύω πολύ καλά κρέας και αυγά.

✅ Αποφεύγω τη μη προστατευμένη επαφή με ζωντανά άγρια ζώα ή ζώα αγροκτήματος.

✅ Δεν χρειάζεται να φιλάω και να αγκαλιάζω τους πάντες! Αποφεύγω και τις χειραψίες. Κανείς δεν θα με πει αγενή.

Να θυμάστε!

Ο κορονοϊός είναι πιο καλοήθης από τον ιό της κοινής γρίπης, εξαπλώνεται όμως πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα. Δυστυχώς, αναμένεται στην κορύφωσή του να νοσήσει περισσότερο από το 60% του πληθυσμού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιβραδύνουμε το ρυθμό εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να στηρίξουμε το σύστημα υγείας και όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που αυτή την περίοδο δουλεύουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δίνοντας μάχη για όλους εμάς.

Δεν χρησιμοποιούμε άσκοπα τις μάσκες! Όσοι έχουν οποιοδήποτε ιό γρίπης μπορούν να φορούν μάσκα για να μην κολλήσουν τους άλλους. Τις μάσκες τις χρειάζονται αυτοί που νοσούν.

Η θνησιμότητα είναι ελάχιστη και στους νέους ανθρώπους δεν ξεπερνά το 0,2%.

Όσο μπαίνει η άνοιξη, ο καιρός γίνεται πιο καλός κι ανεβαίνει η θερμοκρασία, θα παρατηρήσουμε ύφεση του φαινομένου.

Δεν πανικοβάλλομαι! Ενημερώνομαι μόνο από επίσημους φορείς, όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Έχω ευθύνη για την εξέλιξη του φαινομένου και αυτή είναι η ώρα που πρέπει να δείξω υπευθυνότητα.

Νοσοκομεία αναφοράς

13 είναι συνολικά τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας, τα οποία θα υποδέχονται και θα αντιμετωπίζουν τα περιστατικά όπου υπάρχει υποψία κορονοϊού, αλλά και τα κρούσματα της ασθένειας. Στα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης. Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι τα ακόλουθα:

  • 1η ΥΠΕ: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Βασικό), ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» (Αναπληρωματικό)
  • 2η ΥΠΕ: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν» (Βασικό), ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο» (Αναπληρωματικό)
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ (Βασικό), Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» (Αναπληρωματικό)
  • 5η ΥΠΕ: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας (Βασικό), ΓΝ Λαμίας (Αναπληρωματικό)
  • 6η ΥΠΕ: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» (Βασικό), Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων (Αναπληρωματικό)
  • 7η ΥΠΕ: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου (Βασικό), ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» (Αναπληρωματικό)

Ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, μυαλγίες) που ταξίδεψαν πρόσφατα (έως και 14 ημέρες πριν), ή ήρθαν σε επαφή με άτομο που έχει ταξιδέψει σε χώρα υψηλού κινδύνου, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210-5212000 και 210-5212054.


Όλες οι πληροφορίες που διαβάσατε στο παραπάνω άρθρο προέρχονται από τις ιστοσελίδες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, του Υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Παρακαλούμε για την ασφάλεια όλων μας, να συμβουλεύεστε ΜΟΝΟ τους επίσημους φορείς, τον γιατρό σας και τους ειδικούς επιστήμονες, που μας μεταφέρουν επιστημονικά δεδομένα κι όχι τις προσωπικές τους πεποιθήσεις και προκαταλήψεις.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!