READING

Γιατί πρέπει να ενθαρρύνω το παιδί μου να διαβάζει...

Γιατί πρέπει να ενθαρρύνω το παιδί μου να διαβάζει βιβλία;

Πολλές φορές με ρωτάτε “Μα τι έκανες για να διαβάζουν τα παιδιά σου τόσα βιβλία;“. Δεν ξέρω αν η απάντηση είναι μόνο μια, αν υπάρχει πράγματι η μυστική συνταγή που θα κάνει κάθε παιδί να αγαπήσει το βιβλίο.

Σίγουρα το δικό σας παράδειγμα είναι καθοριστικό. Είναι επίσης σημαντικό να τα αφήσετε να ανακαλύψουν τα βιβλία από πολύ νωρίς. Διαβάστε τους ακόμη κι όταν τα ίδια δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε μια λέξη. Επιλέξτε να πάτε με το παιδί σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κάντε δώρο ένα βιβλίο, χωρίς να το θεωρείτε κατώτερο ενός παιχνιδιού. Αφήστε το παιδί στο βιβλιοπωλείο να διαλέξει το βιβλίο που θέλει να του διαβάσετε ή να διαβάσει μόνο του. Μη πανικοβληθείτε αν τα πρώτα βιβλία που θα επιλέξει να διαβάσει είναι κόμικς. Θα έρθει και η ώρα που θα διαβάζει Ζωρζ Σαρή, Άλκη Ζέη και Ιούλιο Βερν. Το βασικό είναι να επιλέξει αυτό που του αρέσει και να ξεκινήσει ομαλά το ταξίδι του στον μαγικό κόσμο των βιβλίων!

Επίσης δεν είναι αυτονόητο πως όλα τα παιδιά διαβάζουν στην ίδια ηλικία, με τον ίδιο ρυθμό κι ευκολία. Πολλά παιδιά τρελαίνονται να τους διαβάζουν, αλλά βαριούνται να διαβάζουν μόνα τους. Άλλα πάλι χάνονται και τα βρίσκεις βυθισμένα στις σελίδες ενός βιβλίου. Όλα θα γίνουν, χωρίς πίεση και ψυχαναγκασμό. Το διάβασμα δεν γίνεται επειδή πρέπει, δεν μπαίνει σε πρόγραμμα (“Τώρα θα διαβάσεις 15 λεπτά το βιβλίο σου!“). Και μην ξεχνάτε, αν εσείς διαβάζετε, αν εσείς δεν είστε συνεχώς μπροστά σε μια οθόνη, αν η τηλεόραση δεν είναι σταθερά ανοικτή στο σπίτι, οι πιθανότητες να αγαπήσει το παιδί περισσότερο ένα βιβλίο και να το επιλέξει ως τρόπο απασχόλησης, αυξάνονται κατακόρυφα.

Ποια είναι τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων;

Τα παιδιά που διαβάζουν καθημερινά εξωσχολικά βιβλία, θα αποκτήσουν πολύτιμα εφόδια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η ανάγνωση βιβλίων βελτιώνει κι εμπλουτίζει το λεξιλόγιο των παιδιών. Μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να βελτιώσουν την ορθογραφία τους.

Τα βιβλία καλλιεργούν την κριτική σκέψη.

Ενισχύουν τη μνήμη και βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρώνονται σε αυτό που κάνουν.

Καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη δύναμη των συναισθημάτων τους, ενώ την ίδια ώρα τα αποδέχονται, χωρίς καμία κριτική διάθεση. (Είναι σημαντικό να επιλέγετε βιβλία που δε μένουν στον διδακτισμό και στο πατρονάρισμα των παιδιών, αλλά ενθαρρύνουν την απόλαυση της ανάγνωσης μιας ιστορίας.)

Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να εκφράσουν καλύτερα τις σκέψεις τους.

Καλλιεργούν τη φαντασία, κάνουν τα παιδιά πιο δημιουργικά και βοηθούν στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου μας.

Είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνεις την τελευταία μεγάλη αγκαλιά της μέρας και να πεις καληνύχτα! Λες και όλη η ένταση της ημέρας χάνεται στις σελίδες του βιβλίου, τα παιδιά χαλαρώνουν και απολαμβάνουν ευκολότερα τον ύπνο τους (σε αντίθεση με το να δουν τηλεόραση λίγο πριν κοιμηθούν!).


Η περιπέτεια της ανάγνωσης βιβλίων μπορεί να ξεκινήσει από νωρίς. Να είστε σίγουροι πως αυτό είναι ένα από τα πιο μαγικά ταξίδια που θα προσφέρετε ποτέ στο παιδί σας!


Ρίξτε μια ματιά στις δικές μας βιβλιοπροτάσεις κι επιλέξτε τις ιστορίες που θα σας ταξιδέψουν!


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. Maria - Stunning Mommying

    1 Φεβρουαρίου

    Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις, Μάγδα!
    Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι απόλαυση, όμως όχι απαραίτητα για όλους. Καθένας έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα και δεν χωράνε “πρέπει” και πίεση στο θέμα – διαφορετικά το παιδί δεν πρόκειται να διαβάσει ποτέ με την καρδιά του. Αρκεί μια ευγενική παρότρυνση εκ μέρους των γονιών και όπως γράφεις, από νωρίς!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!