READING

Διαβάσαμε το βιβλίο “Ο Χορός των Αστεριών...

Διαβάσαμε το βιβλίο “Ο Χορός των Αστεριών”

Ο Χορός των Αστεριών, το βιβλίο της Μαριανέλλας Δ. Σαλαπάτα μας καλεί για ένα μοναδικό ταξίδι στον έναστρο ουρανό.

Μήπως είσαι κι εσύ ένα από τα παιδιά που κοιτάζουν τον νυχτερινό ουρανό και φτιάχνουν ιστορίες; Μήπως είσαι ένα από τα παιδιά που λαχταράς να ανακαλύψεις τα μυστικά μονοπάτια του ουρανού και να μάθεις όλα όσα κρύβουν τα αστέρια;

Η μικρή Λυδία είναι ένα τέτοιο παιδί. Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθεί, πηγαίνει στο παράθυρο και παρατηρεί τα αστέρια. Με την φαντασία της ενώνει τις λαμπερές αυτές κουκίδες, φτιάχνει ιστορίες και σχηματίζει φιγούρες. Ώσπου ένα καλοκαίρι, στην αυλή του εξοχικού της, τα αστέρια άρχισαν να τρεμοπαίζουν και οι κουκίδες στον ουρανό άρχισαν να ενώνονται. Ψίθυροι ξεκίνησαν, έγιναν πολλές φωνές μαζί. Μέχρι που ο ουρανός “ζωντάνεψε” κι άρχισε να διηγείται τις πιο όμορφες ιστορίες.

Η Μικρή και η Μεγάλη Άρκτος, αφηγούνται σε κάθε σελίδα του βιβλίου γνωστές κι αγαπημένες ιστορίες, βγαλμένες μέσα από την μυθολογία. Διαβάζουμε για τον μύθο της Ανδρομέδας, γνωρίζουμε τον βασιλιά Κηφέα και την βασίλισσα Κασσιόπη, βλέπουμε τον Περσέα, τον Φαέθοντα, το Δελφίνι που έσωσε τον μουσικό Αρίωνα, μαθαίνουμε για τον Ηρακλή, την Βερενίκη, την Αριάδνη. Τα μονοπάτια του ουρανού άλλωστε είναι τόσα πολλά, που μπορούν να μας παρασύρουν σε ατελείωτες περιπέτειες.

Η συγγραφέας έχει διαλέξει πολύ προσεκτικά μερικές από αυτές τις ιστορίες, ίσως μερικές από τις πιο αγαπημένες των μικρών παιδιών και τις αποδίδει με τρόπο απλό, ευχάριστο και κατανοητό. Η χαρακτηριστική εικονογράφηση της Σοφίας Καραμπέτσου-Σαλαπάτα, συμπληρώνει την αφήγηση και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τους μύθους χάρη στους οποίους οι αστερισμοί έχουν πάρει τα ονόματά τους.

Η επιστήμη συναντά τον μύθο

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του βιβλίου Ο Χορός των Αστεριών, είναι ο τρόπος που η συγγραφέας “παντρεύει” τις επιστημονικές πληροφορίες με το στοιχείο του μύθου, χάρη στον οποίο κάποιοι αστερισμοί έχουν πάρει το όνομά τους.

Κάθε κεφάλαιο είναι και μια ιστορία για συγκεκριμένους αστερισμούς. Στην αριστερή σελίδα βλέπουμε το περίγραμμά τους και την θέση τους στον ουρανό. Οι αφηγητές της ιστορίας μας, η Μικρή και η Μεγάλη Άρκτος, παραμένουν σε κάθε κεφάλαιο. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να εντοπίζουν πιο εύκολα πού βρίσκονται οι αστερισμοί για τους οποίους θα διαβάσουν, σε σχέση με την Μικρή και την Μεγάλη Άρκτο. Αυτοί οι δύο αστερισμοί είναι άλλωστε από τους πιο γνωστούς και αναγνωρίσιμους ακόμη και στα πιο μικρά παιδιά.

Παρατηρήστε κάτω από το περίγραμμα των αστερισμών τις φιγούρες των μυθολογικών προσώπων που θα συναντήσετε κατά την αφήγηση της ιστορίας.

Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε τον χάρτη του καλοκαιρινού ουρανού, γεμάτο με τους αστερισμούς για τους οποίους διαβάσατε στο βιβλίο, καθώς και μια λίστα με τα ονόματά τους και περισσότερες πληροφορίες.

Τους αστρικούς χάρτες και την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου έχει κάνει ο Αθανάσιος Ευαγγελόπουλος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite και απευθύνεται σε παιδιά 6+ ετών. Κυκλοφορεί και στα αγγλικά κι εκτός από την έντυπη μορφή είναι διαθέσιμο σε e-book. Μπορείτε να το προμηθευτείτε και στο Amazon.

Το βιβλίο έχει βραβευτεί στο «Panorama International Book Awards 2023». 


Η συγγραφέας Μαριανέλλα Σαλαπάτα μας καλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι με οδηγό τους μύθους, την επιστήμη και την φαντασία μας. Ο Χορός των Αστεριών είναι η ιδανική αφορμή για να ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερα πράγματα και να γνωρίσουμε καλύτερα τον μαγικό κόσμο του ουρανού και των αστεριών.

Περισσότερα βιβλία για παιδιά στο Κάθε μέρα γονείς – Ακολούθησέ μας και στο Instagram


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!