READING

Είμαι ο Λέων των Κυθήρων και έχω μια ιστορία να σα...

Είμαι ο Λέων των Κυθήρων και έχω μια ιστορία να σας πω…

«Όλα ξεκίνησαν από αυτό το μικρό εργαστήρι. Ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρου, μερικά εργαλεία και τα χέρια του γλύπτη. Πώς τον έλεγαν; Δεν ξέρω, δεν άκουσα ποτέ το όνομά του. Το μόνο που θυμάμαι είναι τα χέρια του», λέει ο Λέων των Κυθήρων, ξεκινώντας την αφήγηση της περιπετειώδους ζωής του!

Ο Λέων των Κυθήρων, ένα γλυπτό που χρονολογείται στα τέλητου 6ου αιώνα π.Χ., είναι ο πρωταγωνιστής σε ένα ακόμη βιβλίο από την πένα της Εύης Πίνη, της αρχαιολόγου του Υπουργείου Πολιτισμού που χρόνια τώρα, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και βιβλία, μεταπλάθει τις αρχαιολογικές πληροφορίες σε ευχάριστες αφηγήσεις για μικρούς και μεγάλους, παντρεύει την αρχαιολογία με τη μυθοπλασία, δίνει μιλιά στα άψυχα μουσειακά εκθέματα.

Και ο Λέων των Κυθήρων έχει πολλά να αφηγηθεί, με τρόπο γλαφυρό. Για τα χρόνια (αιώνες!) της ζωής του στα Κύθηρα, για το πώς κατέληξε στη Γερμανία ως «λάφυρο πολέμου» το 1941, πώς η μαρμάρινη καρδιά του «πήγαινε να σπάσει από την αγωνία» όταν τον φόρτωσαν σε ένα ατμόπλοιο με ελληνική σημαία στο Αμβούργο, για να επιστρέψει στην Ελλάδα, πώς έγινε μουσειακό έκθεμα στην Αθήνα και σε περιοδικές εκθέσεις στις μητροπόλεις του κόσμου και τόσα άλλα…

Το βιβλίο, του οποίου η πρώτη έκδοση υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, με αφορμή την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων το 2016, κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση από τις εκδόσεις Κέδρος. Συνδυάζει τη μυθοπλασία με την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του γλυπτού, που συνοψίζεται αυτοτελώς και στο παράρτημα του βιβλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υλικό του βιβλίου, τόσο το κείμενο ως σενάριο, όσο και η εικονογράφηση του Γιάννη Νάκα, αξιοποιήθηκαν για την δημιουργία, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Διδυμιώτη, του ομότιτλου animation φιλμ που κέρδισε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του κοινού, μετά την ηλεκτρονική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Museums in Short 2018.

Η ταινία, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα τηςΕκπαιδευτικής Τηλεόρασης http://www.edutv.gr/index.php/documentaries/leon-twn-kithirwn, προβάλλεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε μια οθόνη δίπλα από τον Λέοντα.

Όταν ο ίδιος πρωτοείδε να εκτίθεται δίπλα του μια…τηλεόραση, δυσφόρησε! «Μα τι το θέλουν αυτό το άχαρο πράγμα και το έστησαν δίπλα μου; Αντί να βλέπει ο κόσμος εμένα, θα χαζεύει με αυτό». Μετά από λίγο, κατάλαβε. «Πόσο λάθος είχα! Το κατάλαβα μόλις άνοιξαν την οθόνη και άκουσα μια αντρική φωνή να αφηγείται τις περιπέτειές μου! ναι, αλήθεια! Η ζωή μου είχε γίνει ταινία, να την βλέπουν και να την ακούν οι επισκέπτες του μουσείου».

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε και μια εκδρομή στα Κύθηρα, να δούμε από κοντά τον Λέοντα στη νέα περίοδο της ζωής του;      

Συγγραφέας: Πίνη Εύη

Εικονογράφηση: Γιάννης Νάκας

Εκδότης: Κέδρος

Προτεινόμενη Ηλικία: 9


Σπούδασα Ιστορία και η ζωή τα φερε να ασχολούμαι κυρίως με την Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχω διάφορες εμμονές: με τη συλλογική δράση, την κοινωνική απελευθέρωση, τη ρήξη με τα στερεότυπα, την προστασία των μνημείων. Η Μάγδα με παρέσυρε και στην περιπέτεια του "Κάθε μέρα γονείς".

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!