READING

Διαβάσαμε το βιβλίο “Έχεις λίγο χρόνο;”...

Διαβάσαμε το βιβλίο “Έχεις λίγο χρόνο;” της Σοφίας Δάρτζαλη

Έχεις λίγο χρόνο; είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου της Σοφίας Δάρτζαλη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Για παιδιά 5+ ετών

Έχεις λίγο χρόνο; μας ρωτάει η Σοφία Δάρτζαλη στο τελευταίο της βιβλίο και “χέρι χέρι” με την Σάντρα Ελευθερίου, που έχει κάνει την εικονογράφηση, μας μιλάνε για τον χρόνο και την αγάπη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κάποια ρολόγια κάποτε είχαν μέσα κι έναν κούκο, ένα μηχανικό πουλί που μετρούσε την ώρα και την ανακοίνωνε κάθε που άλλαζε. Ένα τέτοιο ρολόι-κούκο θα χαρίσει ο παππούς αυτού του βιβλίου στον εγγονό του, κι ο κούκος θα γίνει ο καλύτερός του φίλος. Το παιδί μεγαλώνει, κι ο κούκος τον παρατηρεί, τον επαινεί, τον συμβουλεύει, μοιράζεται μαζί του όλες τις στιγμές τους. Μέχρι που καταλαβαίνει τον πραγματικό του ρόλο: να μετρά τον χρόνο.

Πάντα ήθελα ένα ρολόι – κούκο! Δυστυχώς δεν το απόκτησα ποτέ. Ο χρόνος όμως, παρά την απουσία του κούκου, δεν σταμάτησε να μετράει ούτε για μένα, ούτε όμως και για τον ήρωα αυτής της ιστορίας. Ο χρόνος κυλάει, το παιδί μεγαλώνει και η σχέση τους γίνεται δυνατή, γεμάτη αγάπη. Ο κούκος φροντίζει το μικρό αγόρι, γίνεται κομμάτι της ζωής του, το βλέπει να μεταμορφώνεται σε άντρα. Ξαφνικά όμως ο άνθρωπος αρχίζει να μικραίνει! Ο κούκος αποφασίζει να σταματήσει να μετρά και πετάει μακριά. Σταμάτησε όμως ο χρόνος;

Δεν θέλω να σας πω περισσότερα. Νιώθω πως θα χαλάσω αυτό το κομμάτι της ιστορίας που πρέπει να το νιώσετε με την καρδιά σας, να δακρύσετε και να αφεθείτε στα δυνατά συναισθήματα που αναμφίβολα θα νιώσετε. Γιατί αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο συναισθήματα, κρύβει μνήμες, σκέψεις, φόβους, χαρές, λύπες… Και πάνω από όλα στέκει ο χρόνος και η αγάπη.

Ο χρόνος… αυτή η τόσο δύσκολη έννοια για ένα παιδί, μια ανίκητη δύναμη για τον ενήλικα που τον βλέπει να περνάει και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τον σταματήσει. Όταν όμως σταματά ο δικός μας χρόνος, ή ο χρόνος ενός αγαπημένου μας προσώπου, πού πάει η αγάπη;

Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό είναι ένα βιβλίο που σχολιάζει δύο έννοιες για τις οποίες έχει χυθεί αρκετό μελάνι. Νομίζω όμως πως πίσω από τις λέξεις της Σοφίας και την εκπληκτική εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, υπάρχει απλά αυτή η ανάγκη να μας πουν (σαν υπόσχεση) πως η αγάπη δεν σταματά, ακόμη κι όταν συμπληρώσει τον κύκλο της. Είναι λες και η αγάπη γυρνά και ξαναγυρνά κυκλικά, όπως οι δείκτες ενός ρολογιού, για να μας θυμίζει συνεχώς πόσο πολύτιμες και μοναδικές είναι οι στιγμές της ζωής μας.

Δεν γίνεται φυσικά να μην αναφερθεί κανείς στην εξαιρετική εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου. Εικόνες και λέξεις περπατούν δίπλα δίπλα σε απόλυτη αρμονία για να μας αφηγηθούν την ιστορία. Τολμώ να πω πως αυτή είναι η καλύτερη δουλειά της εικονογράφου!

Κάθε βιβλίο της Σοφίας Δάρτζαλη είναι πέρα για πέρα αληθινό, τίμιο, ειλικρινές, σε κοιτάζει στα μάτια και δεν μπορεί να σου κρυφτεί. Η Σοφία γράφει και βλέπεις όλα όσα αγαπάει, όσα φοβάται, όσα την κάνουν να γελάει, μοιράζεται μαζί μας στιγμές και σκέψεις, χωρίς να κρύβεται. Την εκτιμώ βαθύτατα γιατί θέλει να μιλάει στα παιδιά με ειλικρίνεια, με λόγια που θα καταλάβουν, θέλει να “συζητήσει” μαζί τους ακόμη και τα πιο δύσκολα θέματα. Και μέσα από τις ιστορίες της νιώθεις πως είναι εκεί, σαν να σε φροντίζει, να σου προσφέρει την αγκαλιά της, να σου λέει πως όλα θα πάνε καλά. Γιατί αυτή είναι η ζωή. Και είναι όμορφη η άτιμη!

Το Έχεις λίγο χρόνο; είναι ένα από τα καλύτερα που διάβασα τους τελευταίους μήνες. Είναι ένα από αυτά τα βιβλία που θα μείνουν στην βιβλιοθήκη μου, ακόμη κι όταν τα παιδιά μου θα έχουν μεγαλώσει.

Είμαι σίγουρη πως το ταξίδι του θα είναι μοναδικό!


Για το βιβλίο υπάρχουν διαθέσιμες δραστηριότητες και κατασκευές.

Η συγγραφέας Σοφία Δάρτζαλη διαβάζει ένα απόσπασμα από το νέο της βιβλίο.

Βίντεο-Animation: Ιωάννα Νικολαΐδου
Μοντάζ: Ίων Νικολούλιας
Μουσική (Διασκευή-Ενορχήστρωση-Εκτέλεση): Τζένη Χατζοπούλου

Δες κι αυτό!

Βιβλία για το καλοκαιρι (για παιδιά μεχρι 9 ετων)

Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!