READING

Βιβλία για το καλοκαίρι (για παιδιά μέχρι 9 ετών)...

Βιβλία για το καλοκαίρι (για παιδιά μέχρι 9 ετών)

Και αυτό το καλοκαίρι θα το περάσουμε συντροφιά με τα πιο ωραία βιβλία! Εδώ θα βρείτε βιβλία για παιδιά έως 9 ετών.

Στην θάλασσα, στις βόλτες μας, στο σπίτι, το πρωί, το μεσημέρι (οπωσδήποτε!), το βράδυ, με παγωτό, γλυκό του κουταλιού, βανίλια υποβρύχιο, συντροφιά με την μαμά, τον μπαμπά, τους φίλους μας… απλά διαβάζουμε βιβλία!


ΧΟΜ. Πρώτος φίλος, ο τελευταίος του είδους του – Jeanne Willis (Εκδόσεις Ίκαρος)

Εικονογράφηση: Paddy Donelly

Μετάφραση: Μαριλένα Πανουργιά / Για παιδιά 4+ ετών

Όταν ένα αγόρι ναυαγεί σ’ ένα έρημο νησί, είναι βέβαιο πως είναι μόνο του. Υπάρχει όμως και κάποιος άλλος που ζει εκεί, ο Χομ, ένα ειρηνικό πλάσμα που έχει χάσει την οικογένειά του. Οι δυο τους συνυπάρχουν στο νησί, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο και σύντομα γίνονται οι καλύτεροι φίλοι. Όταν ένα πλοίο διάσωσης εμφανίζεται στον ορίζοντα, το αγόρι θα χρειαστεί να πάρει μια μεγάλη απόφαση.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή είναι άλλη μια ιστορία για την φιλία. Είναι όμως πολύ περισσότερα. Είναι σίγουρα ένα βιβλίο φιλοσοφημένο που θα σας βάλει σε σκέψεις, ένα βιβλίο που προσπαθεί να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν, ένα βιβλίο για την αλληλεγγύη και για όλα όσα ψάχνει ο άνθρωπος σήμερα. Υπέροχη η εικονογράφησή του, γεμάτη κίνηση, με έντονα “ζωντανά” χρώματα.

Κουκούτσης και Αβγούλα – Alex Latimer (Εκδόσεις Ίκαρος)

Εικονογράφηση: David Litchfield

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου & Άγγελος Αγγελίδης / Για παιδιά 3+ ετών

O Κουκούτσης και η Αβγούλα συναντιούνται για πρώτη φορά και γίνονται οι καλύτεροι φίλοι. Μαζί με την φιλία τους όμως μεγαλώνουν και οι ρίζες του Κουκούτση, ενώ η Αβγούλα βγάζει φτερά και ανυπομονεί να τα χρησιμοποιήσει και να πετάξει. Ο Κουκούτσης θέλει πολύ να ακολουθήσει την φίλη του στις περιπέτειες της, οι ρίζες του όμως τον κρατούν στη γη, καθώς η Αβγούλα γνωρίζει έναν ολόκληρο κόσμο μακριά του.

Αυτό είναι ένα βιβλίο για το πώς θα έπρεπε να είναι η κάθε αληθινή και δυνατή φιλία. Γιατί οι φίλοι, ακόμη κι αν τους χωρίζουν οι αποστάσεις και οι συνθήκες της ζωής, πάντα βρίσκουν τον τρόπο να νοιώθουν συνδεδεμένοι και να κατανοούν και να αποδέχονται τις ανάγκες τους. Η εικονογράφηση του Litchfield είναι όπως πάντα υπέροχη!

Μια μεγάλη οικογένεια – Elisenda Roca (Εκδόσεις Ίκαρος)

Εικονογράφηση: Rocio Bonilla

Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου / Για παιδιά 5+ ετών

H Βιολέτα παρέα με τους φίλους και τις φίλες της ετοιμάζονται για μια μεγάλη γιορτή στη γειτονιά τους. Από την παρέα τους δεν λείπει φυσικά ο σκυλάκος της Βιολέτας, ο Βούρτσας. Σε αυτή την γειτονιά ζουν πολλές και διαφορετικές οικογένειες. Έχουν όμως όλοι κάτι κοινό: αγαπιούνται και βοηθάει ο ένας τον άλλο. Το βράδυ όμως έρχεται μια καταιγίδα που τα καταστρέφει όλα…

Δεν σας κρύβω πως διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ένιωσα θλίψη. Γιατί θα ήθελα να ζούσα σε μια τέτοια γειτονιά. Θα ήθελα να είχα δίπλα μου αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, με τους οποίους θα αντιμετωπίζαμε μαζί κάθε δυσκολία και αναποδιά. Αυτό είναι ένα πολύ τρυφερό βιβλίο, γεμάτο δυνατές και σημαντικές αξίες που πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας. Έννοιες όπως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η ισότητα, η αυτο-οργάνωση και πολλές άλλες ακόμη θα προκύπτουν συνεχώς καθώς θα το διαβάζετε. Και η συζήτηση με το παιδί θα τροφοδοτείται συνεχώς.

Μια στάλα μέλι – Θοδωρής Παπαϊωάννου (Εκδόσεις Ίκαρος)

Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης

Για παιδιά 3+ ετών

Το ήσυχο χωριό των μυρμηγκιών αναστατώνεται από ένα αναπάντεχο, κυριολεκτικά ουρανοκατέβατο δώρο. Παραδίπλα, η Φλώρα, μια αρκούδα με λιγούρα και ακαταμάχητη φαγούρα, περιφέρεται ανυποψίαστη στο δάσος και με τα καμώματά της σπέρνει τον πανικό στα εργατικά μυρμήγκια. Μα πώς συνδέονται όλα αυτά; Μαντέψτε! Με μια στάλα μέλι…

Η φύση και όλα τα πλάσματά της, ιδιαίτερα τα πιο μικροσκοπικά που δεν παρατηρούμε εύκολα εμείς οι άνθρωποι, είναι φαίνεται το αγαπημένο θέμα του Θοδωρή Παπαϊωάννου. Με έμπνευση λοιπόν τη ζωή στο δάσος και σύμμαχο την χρωματιστή παλέτα του Πέτρου Μπουλούμπαση, μας χαρίζουν μια τόσο αστεία ιστορία, που με ευκολία μας παρασύρει στον υπέροχο κόσμο της, εκεί όπου όλα συνδέονται μεταξύ τους, ακόμη κι όταν δεν το ξέρουν. Απίθανο!

Ο Σπίθας πάει σχολείο – Kajsa Gordan (Μάρτης)

Εικονογράφηση: Mia Maria Güettler

Μετάφραση: Άννα Παπαφιγκου / Για παιδιά 4+ ετών

Στον Σπίθα αρέσει να μένει σπίτι και να χουζουρεύει με τη Βίκυ. Μια μέρα όμως η Βίκυ τού λέει ότι θα πρέπει να τον στείλει στο σχολείο για σκύλους. Ο Σπίθας είναι ανήσυχος: κι αν τα άλλα σκυλιά είναι άγρια; Κι αν δεν κάνει κανέναν φίλο;

Η αναγνωρισμένη Σουηδή συγγραφέας Kajsa Gordan σε συνεργασία με την ταλαντούχα εικαστικό και εικονογράφο Mia Maria Güettler, μας χαρίζουν μια διασκεδαστική ιστορία, με την οποία σίγουρα θα ταυτιστούν τα μικρά παιδιά. Γιατί και αυτά, όπως και ο υπέροχος Σπίθας, ανησυχούν για την πρώτη φορά που θα πάνε στο σχολείο. Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική και πραγματικά μοναδική.

Από μακριά – Αγγελική Δαρλάση (Μεταίχμιο)

Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης

Για παιδιά 7+ ετών

Εκείνο το καλοκαίρι, στην απομακρυσμένη αλάνα μιας μικρής πόλης, μαζί με τους πλανόδιους και το Λούνα Παρκ, ήρθε και η Άλη. Το Λούνα Παρκ είχε κι ένα καρουζέλ, που τα παιδιά ονειρευόντουσαν ακόμα και στον ξύπνιο τους. Η Άλη ήταν αλλιώτικη και, όπως είπαν οι μεγάλοι στα παιδιά, θα έπρεπε να τη φοβούνται και να την αποφεύγουν. Γι’ αυτό και της έδωσαν να φορέσει ένα μαντίλι για να ξεχωρίζει. Μέχρι που τα παιδιά ανακάλυψαν ότι η Άλη μπορούσε να κάνει μάγια…

Μια καλοκαιρινή ιστορία, από αυτές που θα σε ταξιδέψουν πολύ μακριά ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι. Μια ιστορία για τη φιλία, που σχολιάζει όμως θέματα δύσκολα και σημαντικά, όπως τις προκαταλήψεις, τον ρατσισμό, αλλά και το Ολοκαύτωμα των Ρομά. Η Δαρλάση γράφει μια ιστορία για τη στενομυαλιά των μεγάλων και τη σκληρότητα μα κι ευαισθησία των παιδιών, που μπορεί να διαβαστεί μόνο με “μάτια ορθάνοιχτα”. Εξαιρετικό!

Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.

Κουνέλι και Αλεπού – Beth Ferry (Μεταίχμιο)

Εικονογράφηση: Gergely Dudas

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή / Για παιδιά 7+ ετών

Η άνετη αλεπού και το αγχωµένο κουνέλι φαίνεται να μην ταιριάζουν καθόλου. Ωστόσο αποτελούν το τέλειο δίδυμο! Είτε ψάχνουν τον κρυμμένο θησαυρό, είτε φυτεύουν λαχανικά, ανακαλύπτουν τη μαγεία σε καθετί μικρό που κάνουν μαζί. Όμως, το πιο μαγικό απ’ όλα είναι η φιλία τους. Γιατί αυτοί οι δυο μαζί μπορούν να κατορθώσουν τα πάντα!

Μια νέα σειρά κόμικς, για μικρά παιδιά που αγαπούν αυτό το είδος. Ένα ευφάνταστο, αστείο και διασκεδαστικό βιβλίο για την πραγματική φιλία ανάμεσα σε μια αλεπού κι ένα κουνέλι. Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική. Κάθε καρέ γεμίζει με τα έντονα χρώματα του Dudas και με κείμενο τόσο όσο χρειάζεται για να μπορεί άνετα να το διαβάσει ένα παιδί που έχει μόλις ξεκινήσει να διαβάζει μόνο του.

Το καταραμένο κουνέλι – Judith Kerr (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Για παιδιά 7+ ετών

Η Χιονονιφάδα είναι το κουνέλι μασκότ της τάξης της Άντζι. Όλοι το λατρεύουν εκτός από τον Τόμι, τον αδερφό της, ο οποίος πιστεύει πως το κουνέλι είναι πραγματικός μπελάς. Όταν η Άντζι αρρωσταίνει ο Τόμι είναι αναγκασμένος να φροντίζει τη Χιονονιφάδα. Τότε όλα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά. Δυστυχώς, το κουνέλι και τα καμώματά του κάνουν έξαλλο το αγόρι, το οποίο βλέπει τις ελπίδες του για καινούργιο ποδήλατο να εξανεμίζονται και τον χρόνια άνεργο ηθοποιό πατέρα του να χάνει την ευκαιρία να βρει μια δουλειά. Κι όλα αυτά, εξαιτίας ενός καταραμένου κουνελιού. Η Χιονονιφάδα όμως ξαφνικά εξαφανίζεται. Θα βρεθεί άραγε και θα του φέρει τελικά καλύτερη τύχη ή γκαντεμιά; Ή μήπως ο Τόμι και η οικογένειά του την έχουν βάψει για τα καλά;

Αυτό είναι το τελευταίο βιβλίο που έγραψε και εικονογράφησε η θρυλική συγγραφέας Judith Kerr (θα την θυμάστε από το εξαιρετικό βιβλίο Η Τίγρη που ήρθε επίσκεψη). Μια απίθανη, αστεία, καλογραμμένη και άκρως απολαυστική ιστορία, για τις οικογένειες, τα προβλήματά τους, αλλά και τις λύσεις-απαντήσεις που έρχονται ξαφνικά και αναπάντεχα


Δείτε κι αυτά!

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Magda Zindrou-Κάθε μέρα γονείς (@magdazin)

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Magda Zindrou-Κάθε μέρα γονείς (@magdazin)


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!