READING

“ΑΙμα πια! Παίζουμε, μαθαίνουμε και το αίμα ...

“ΑΙμα πια! Παίζουμε, μαθαίνουμε και το αίμα δεν φοβόμαστε”

ΑΙμα πια! … Παίζουμε, μαθαίνουμε και το αίμα δεν φοβόμαστε!“. Για μαθητές Ε’ &  ΣΤ’ Δημοτικού των σχολείων Δυτικής Αττικής.

Οκτώβριος 2023 – Μάρτιος 2024

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΑΙμα πια! … Παίζουμε, μαθαίνουμε και το αίμα δεν φοβόμαστε!απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Ε’ &  ΣΤ’ Δημοτικού. Αποτελείται από 8 διαδικτυακά, διαδραστικά εργαστήρια STEM για σχολικές τάξεις και μιας διαδικτυακής συζήτησης που σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό με τη συμμετοχή μελών του Μουσείου Φυσιολογίας “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) , εκπαιδευτικών και ψυχολόγων. 

Μέσω του προγράμματος θα ωφεληθούν 600 μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης σε Σχολικές Δομές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής καθώς και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των παιδιών.

Η ομάδα ΑΝΑΣΣΑ σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σχεδίασε ένα πρόγραμμα το οποίο δρα παιδαγωγικά μέσα από έγκυρη επιστημονικά πληροφόρηση και βιωματικές δραστηριότητες για τη λειτουργία και τη μελέτη του αίματος με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση των φόβων των παιδιών για την ιατρική πρακτική. Επιπλέον, το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης προς τους επαγγελματίες της Υγείας και στην αλλαγή στάσης απέναντι στις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και τους εμβολιασμούς, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού εργαστηρίου που πραγματοποιείται σε απευθείας σύνδεση με το Μουσείο Φυσιολογίας “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ” του ΕΚΠΑ, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις γύρω από το αίμα και τις ιατρικές εξετάσεις,  καλλιεργούν δεξιότητες STEM, διαμορφώνουν κριτική σκέψη και μεταφέρουν πληροφορίες/εντυπώσεις και σε άλλες ηλικιακές ομάδες παιδιών και ενηλίκων προτρέποντας σε αλλαγή αντιλήψεων. Απώτερος στόχος του προγράμματος  είναι  η αύξηση του ποσοστού των παιδιών που δεν φοβούνται τον γιατρό και τις ιατρικές διαδικασίες με αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής τους σε διαγνωστικές εξετάσεις και εμβολιασμούς, με συνέπεια την πρόληψη των ασθενειών και την έγκαιρη θεραπεία τους.

Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τις Επιστήμες Υγείας ως επαγγελματικό τομέα, επιλέγοντας μακροπρόθεσμα σχετικές σπουδές. Τέλος, εκπαιδευτικοί και γονείς ενδυναμώνονται μέσα από τη διαδικτυακή συζήτηση ενημέρωσης καθώς και την πρόσβασή τους σε αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό. 

Το διαδικτυακό πρόγραμμα ΑΙμα πια! … Παίζουμε, μαθαίνουμε και το αίμα δεν φοβόμαστε!” θαπραγματοποιηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου 2023 έως και τον Μάρτιο 2024 σε σχολικές δομές της Δυτικής Αττικής. 

Η δράση είναι εξ ολοκλήρου δωρεάν για τους συμμετέχοντες και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από  το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Ευχαριστούμε την Science United Project για την πολύτιμη συνεργασία στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος.

Οι σχολικές δομές της Δυτικής Αττικής που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην δράση μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση anassa.art@gmail.com και στα τηλέφωνα 6977353886 και 2105013404.

Διαβάστε κι αυτά

Διαδικτυακή ή δια ζώσης εκπαίδευση; Τα συν και τα πλην.
the Little crafty box - Το δημιουργικό παιχνίδι στα καλύτερά του

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα: ΑΜΚΕ ΑΝΑΣΣΑ | Επιστημονική επιμέλεια: Αναστάσιος Φιλίππου, Καθηγητής Φυσιολογίας-Φυσιολογίας της Άσκησης, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ),  Διευθυντής του Μουσείου Φυσιολογίας “Γεώργιος Κοτζιάς”, Φλώρα Ζαράνη, Δρ. Βιολογίας, Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Ξένια Γαϊτανάρη, Δρ. Οικονομικών της Υγείας, Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Λεμπέσης, Μοριακός Βιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Φυσιολογίας,  Ιατρική  Σχολή  ΕΚΠΑ | Σχεδιασμός εκπαιδευτικού εργαστηρίου: Κατερίνα Τσικαλάκη, MScEd, Βιολόγος, εκπαιδευτικός, Science United Project, Ντόρα Ζαχαροπούλου, Ηθοποιός & σκηνοθέτις, καθηγήτρια υποκριτικής, πτυχιούχος Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ, ΑΜΚΕ ΑΝΑΣΣΑ, Brian Gillette PhD, biomedical engineer, Science United Project | Εμψύχωση εργαστηρίων: Κατερίνα Τσικαλάκη,  Science United Project | Περιγραφή και προετοιμασία χρήσης ιατρικών οργάνων: Παναγιώτης Λεμπέσης, Μοριακός Βιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ | Παραγωγή kit υλικών: Πέπη Ζαχαροπούλου, ΑΜΚΕ ΑΝΑΣΣΑ | Οργάνωση παραγωγής project: Ντόρα Ζαχαροπούλου, ΑΜΚΕ ΑΝΑΣΣA | Γραφιστικά: ομάδα ΑΝΑΣΣΑ | Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Έλενα Γρίβα


Ακολούθησε το Κάθε μέρα Γονείς στο Instagram


Μη χάσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Φρόντισε να κάνεις την κάθε μέρα μοναδική, όπως εσύ την θέλεις. Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!