Οι γονείς πλέον αναρωτιούνται συχνά αν η διαδικτυακή εκπαίδευση είναι μια καλή επιλογή σε σχέση με την παραδοσιακή δια ζώσης διδασκαλία.
Η εκπαίδευση είναι μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας. Καθώς ο ψηφιακός κόσμος συνεχίζει να εξελίσσεται, οι επιλογές για την εκπαίδευσή τους έχουν διαφοροποιηθεί. Ως γονείς θα έχετε αναρωτηθεί αν η διαδικτυακή εκπαίδευση είναι μια καλή επιλογή σε σχέση με την παραδοσιακή δια ζώσης διδασκαλία.
Ας εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο αυτών προσεγγίσεων.
Πλεονεκτήματα της Διδασκαλίας Δια Ζώσης:
- Κοινωνική Αλληλεπίδραση: Η διδασκαλία δια ζώσης προάγει την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η συνεργασία και η επίλυση προβλημάτων.
- Αλλαγή περιβάλλοντος: Προέκταση του κοινωνικού πλεονεκτήματος της δια ζώσης διδασκαλίας είναι και το ότι τα παιδιά βλέπουν τη διαδρομή από το σπίτι στο φροντιστήριο και ως μία ευκαιρία να κάνουν μία βόλτα, να πάρουν λίγο καθαρό αέρα και να αποφορτιστούν.
Μειονεκτήματα της Διδασκαλίας Δια Ζώσης:
- Περιορισμένη Ευελιξία: Η διδασκαλία δια ζώσης μπορεί να απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, περιορίζοντας την ευελιξία του προγράμματος σπουδών αλλά και το χρόνο που καταναλώνεται από γονείς και μαθητές για τις μετακινήσεις τους.
- Φυσικά Περιορισμένη Πρόσβαση: Μερικοί μαθητές μπορεί να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε διδάσκοντες δια ζώσης ή σε καλής ποιότητας εκπαιδευτικούς πόρους.
- Έλλειψη τεχνολογικών μέσων: Πολλές φορές η δια ζώσης διδασκαλία περιορίζεται σε πρακτικές και συνήθειες του παρελθόντος αγνοώντας τα τεράστια πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν στη μάθηση διάφορα τεχνολογικά μέσα και φυσικά το διαδίκτυο.
Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει μια καθολική απάντηση για το ποια προσέγγιση είναι η καλύτερη. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες και τον τρόπο μάθησής του. Οι γονείς μπορούν να συνεργαστούν με τα σχολεία και τους δασκάλους για να βρουν την καλύτερη λύση που θα εξυπηρετεί το παιδί τους.
Πλεονεκτήματα της Διαδικτυακής Εκπαίδευσης:
- Οικονομία χρόνου: Η διαδικτυακή εκπαίδευση προσφέρει απίστευτη ευελιξία. Τα παιδιά μπορούν να μαθαίνουν από οπουδήποτε, ανάλογα με το πρόγραμμά τους, ενώ ο χρόνος που ουσιαστικά γλιτώνουν σε μετακινήσεις από και προς το φροντιστήριο είναι πραγματικά πολύτιμος.
- Εμπειρία στη χρήση τεχνολογίας ως μελλοντικό προσόν: Τα παιδιά που κάνουν διαδικτυακό μάθημα από μικρή ηλικία αποκτούν τεράστια εξοικείωση με την τεχνολογία και το διαδίκτυο. Αυτό όχι μόνο λειτουργεί σαν ένα τεράστιο προσόν για το μέλλον τους αλλά και τους βοηθάει να μάθουν από πολύ νωρίς να προστατεύονται μέσα στον κόσμο του Internet μετατρέποντάς τους σε έμπειρους και όχι μέσους χρήστες. Στον κόσμο του διαδικτύου επίσης, υπάρχει μια ανεξάντλητη πηγή εκπαιδευτικών πόρων. Βίντεο, εκπαιδευτικά παιχνίδια, διαδραστικές ασκήσεις και ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες είναι μόνο μερικά παραδείγματα στη φαρέτρα των μαθητών.
- Καταλληλότεροι εκπαιδευτικοί: Η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν έχει τον χωροταξικό περιορισμό της δια ζώσης διδασκαλίας. Αυτό σημαίνει πως οι γονείς έχουν την ευκαιρία να βρουν τον καταλληλότερο εκπαιδευτικό για το παιδί τους και την καταλληλότερη διδακτική προσέγγιση, χωρίς να αναγκαστούν να επιλέξουν τη λύση του γειτονικού φροντιστηρίου με μόνο κριτήριο το ότι είναι κοντά.
Μειονεκτήματα της Διαδικτυακής Εκπαίδευσης:
- Λιγότερη Κοινωνική Αλληλεπίδραση: Ένα από τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής διδασκαλίας είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση. Το διαδικτυακό μάθημα εστιάζει αναπόφευκτα περισσότερο στο μάθημα και λιγότερο στις σχέσεις ανάμεσα στα παιδιά. Αυτό σαφώς σημαίνει ότι ο χρόνος καθαρού μαθήματος είναι περισσότερος και πιο ποιοτικός αλλά και τα παιδιά ίσως χάνουν κάποιες στιγμές κοινωνικοποίησης. Βέβαια σε πρόσφατη συζήτησή μας με τους εκπαιδευτικούς του διαδικτυακού φροντιστηρίου Έτσι Μαθαίνω, διαφωνήσαμε σχετικά με αυτό το επιχείρημα. Και αυτό διότι μας εξήγησαν πως όταν το διαδικτυακό μάθημα γίνεται σωστά και με τις σχολικές δομές που του αρμόζουν, η αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι και πολύ ουσιαστικότερη της δια ζώσης διδασκαλίας. Σε τμήματα του Έτσι Μαθαίνω δηλαδή παιδιά από την Αθήνα συνυπάρχουν και γίνονται διαδικτυακοί φίλοι με παιδιά από τον Άγιο Ευστράτιο ή τη Σαντορίνη. Με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ιδιαίτερους δεσμούς που κρατάνε για μία ζωή.
- Ανάγκη Τεχνολογικής Υποδομής: Παρόλα αυτά, η διαδικτυακή εκπαίδευση απαιτεί την πρόσβαση στον υπολογιστή και το internet. Αυτό φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό για κάθε οικογένεια.
- Αυξημένος χρόνος έκθεσης στην οθόνη: Φυσικά η οθόνη είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που ανησυχεί πολλούς γονείς. Τα παιδιά ήδη περνάνε πολύ χρόνο στις οθόνες των κινητών τους και είναι λογικό πολλοί γονείς να διστάζουν στη σκέψη να προσθέσουν σε αυτό τον χρόνο έκθεσης και ένα διαδικτυακό μάθημα.
Συμπερασματικά, φαίνεται πως εκτός από την παραδοσιακή δια ζώσης διδασκαλία και η διαδικτυακή εκπαίδευση είναι μια πολύτιμη προσέγγιση που μπορεί να προσφέρει πολλά στα παιδιά μας. Οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν αυτήν τη μέθοδο, παρέχοντας την απαραίτητη υποδομή και ενθαρρυντική ατμόσφαιρα για τη μάθηση. Οι προσωπικές ανάγκες του κάθε παιδιού πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά η διαδικτυακή εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχημένη επιλογή που υποστηρίζει τη συνεχή μάθηση.
Διαβάστε ακόμα στο Κάθε μέρα Γονείς
Πότε να ξεκινήσει το παιδί μας Αγγλικά: μια σημαντική επιλογή
NO COMMENT