Εκεί μας υποδέχθηκε το πράσινο και το πορτοκαλί. Το θέαμα ήταν απλά υπέροχο. Οι πορτοκαλιές μας, γεμάτες καρπούς, έδωσαν το σήμα: “Μαζέψτε πορτοκάλια και ξεκινήστε τον καινούριο χρόνο γλυκά”!
Συνομώτησαν λοιπόν με τον καιρό και μια μέρα πριν φύγουμε άρχισε να βρέχει ασταμάτητα. Έτσι μπαμπάς και μαμά βρήκαν ευκαιρία να δημιουργήσουν.
Η συνταγή δοκιμασμένη. Πρώτη φορά φτιάξαμε μαρμελάδα πορτοκάλι πέρυσι και ακόμη γλείφουμε τα δάχτυλά μας. Μετά από μεγάλη έρευνα, καθώς όλες οι συνταγές μας φαινόντουσαν λίγο μπελαλίδικες, καταλήξαμε σε μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου, όπου χρησιμοποιείται ολόκληρο το πορτοκάλι. Προσέξτε μόνο να βγάλετε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν! Εμείς έχουμε κάνει και κάποιες τροποποιήσεις στην συνταγή, μετά από δοκιμές (θα σας τις επισημαίνω στην πορεία, καθώς θα σας εξηγώ την διαδικασία).
Ξεκινάμε λοιπόν, αφού πλύνουμε καλά τα πορτοκάλια, τα βάζουμε ολόκληρα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου μια ώρα).

Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το νερό και σε ένα σουρωτήρι τα αφήουμε να κρυώσουν λίγο.

Στην συνέχεια τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες (όπως ζητάει η συνταγή, έτσι όταν θα είναι έτοιμο μπορείτε και να το σερβίρετε ως γλυκό πορτοκάλι) ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ (εμείς κάναμε μια παρτίδα έτσι και μια παρτίδα πολτοποιημένα και κομμένα μαζί). Το ζουμί που θα βγάλουν στο πιάτο καθώς τα κόβετε φυσικά το κρατάτε για να προστεθεί και αυτό στο μείγμα που θα μπει στην κατσαρόλα σας.


Ζυγίζουμε τα κομμάτια/τον πολτό και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη. Αν δηλαδή τα πορτοκάλια βγήκαν 700 γραμμάρια βάζουμε και 700 γραμμάρια ζάχαρη. Αν θέλετε η μαρμελάδα σας να διατηρήσει περισσότερη από την γλυκόπικρη γεύση της φλούδας του πορτοκαλιού μπορείτε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη.


Βράζετε πορτοκάλια και ζάχαρη για μισή ώρα περίπου.

Όσο ετοιμάζεται η μαρμελάδα σας βάζετε τα βαζάκια σας στο φούρνο να ζεσταθούν, ώστε να κλείσει το βάζο της μαρμελάδας αεροστεγώς, για να διατηρηθεί και περισσότερο.
Μόλις δέσει με το σιρόπι, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Βγάζετε τα βαζάκια σας από τον φούρνο και βάζετε αμέσως μέσα την μαρμελάδα. Κλείνετε το καπάκι όσο καλύτερα μπορείτε. Να ξέρετε ότι η μαρμελάδα θα πήξει ελαφρώς μέσα στο βάζο.
Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει!

Και να ξέρετε πως ένα χειροποίητο βαζάκι μαρμελάδα, γίνεται με την σωστή παρουσίαση ένα υπέροχο δώρο για τους φίλους σας.
![]() |
| Ένα παράδειγμα μεταμόρφωσης ενός βάζου μαρμελάδας |
Μερικές προτάσεις από εμάς:
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή.
- Δοκιμάστε διάφορα μπαχαρικά, όπως κανέλα, πιπέρι, γαρίφαλο, ακόμη και μοσχοκάρυδο.
- Χρησιμοποιήστε λίγο χυμό λεμονιού στην συνταγή.
- Βάλτε μέσα και άλλα εσπεριδοειδή (εμείς φτιάξαμε και μερικά βαζάκια με μανταρίνια) ή άλλα φρούτα, όπως μήλα.
Και μην ξεχάσετε πως τα παιδάκια σας είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την επιτυχία της συνταγής. Οι δικοί μας ρίξανε την ζάχαρη, ανακατέψανε, κλείσανε τα καπάκια και φυσικά θαυμάσανε το τελικό αποτέλεσμα!
Θα χαρώ αν την φτιάξετε, να μου πείτε τις εντυπώσεις σας ή τις δικές σας τροποποιήσεις.
Καλή σας όρεξη!



daddycool
24 Απριλίου
τελεια!!!!!!
emama christina
21 Μαρτίου
Πώς την είχα χάσει εγώ αυτή τη συνταγή; Λατρεύω τη μαρμελάδα πορτοκάλι, είναι η αγαπημένη μου, αν και δεν έχω φτιάξει ποτέ μέχρι τώρα. Μου βάζεις ιδέες!
Magda Zindrou
21 Μαρτίου
Χριστίνα είναι η ωραιότερη μαρμελάδα πορτοκάλι που έχω δοκιμάσει! Και του χρόνου σκέφτομαι να την πειράξω λίγο με μανταρίνι.
Ανώνυμος
27 Ιανουαρίου
Αυτή την εποχή εχει κουμ κουατ.Πολυ ιδιετερα άρωμα πιστέψτε με.Ισοροπει τέλεια το πορτοκαλί.
Magda Zindrou
28 Ιανουαρίου
Ευχαριστώ για την πληροφορία! Δυστυχώς φέτος χάσαμε όλα μας τα πορτοκάλια από τον παγετό, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω.
vkoltouk
19 Φεβρουαρίου
Θά μπορούσα νά κάνω τήν μαρμελάδα μέ καστανή ζαχαρή? Άν ναί, τι αναλογία?
Magda Zindrou
20 Φεβρουαρίου
Δεν την έχω δοκιμάσει με καστανή ζάχαρη, αλλά νομίζω πως θα έβαζα ακριβώς την ίδια ποσότητα αν την έφτιαχνα.
Μαρία
13 Ιουλίου
Είναι η μία κ μοναδική συνταγή για μαρμελάδα πορτοκάλι που έχω δοκιμάσει! Είναι εύκολη κ γρήγορη! Τη φτιάχνω τα τελευταία χρόνια και έχω ενθουσιαστεί! Ευχαριστούμε πάρα μα πάρα πολύ!!!!!!