READING

2 παιδικά βιβλία για την απώλεια από τις Εκδόσεις ...

2 παιδικά βιβλία για την απώλεια από τις Εκδόσεις Ίκαρος

Η απώλεια είναι ίσως το πιο δύσκολο θέμα που καλούμαστε ως γονείς να συζητήσουμε με τα παιδιά μας. Γιατί όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο τον φοβόμαστε. Πιθανότατα να έχουμε και οι ίδιοι βιώσει το πένθος και την απώλεια με έναν θάνατο στην οικογένεια ή το φιλικό μας περιβάλλον. Για ένα παιδί όμως, που ακόμη δεν κατανοεί τον κόσμο όπως εμείς, μπορεί κάποια πράγματα να είναι τελείως διαφορετικά. Τα βιβλία, για μια ακόμη φορά, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο κατανόησης του κόσμου και της ζωής. Σήμερα σας παρουσιάζω δύο βιβλία από τις Εκδόσεις Ίκαρος, “Το νησί του παππού” του Benji Davies και το “Μέχρι τον ουρανό και πίσω” της Αλεξίας Βερνίκου, που κατά την άποψή μου διαχειρίζονται άψογα ένα θέμα που θέλει προσοχή, κατανόηση, αλλά πάνω από όλα θέλει αλήθεια.

Το νησί του παππού – Benji Davies

Ο Σιντ επισκέπτεται τον παππού του και μαζί ανακαλύπτουν μια πόρτα στην σοφίτα του σπιτιού που οδηγεί στο κατάστρωμα ενός πλοίου. Σαλπάρουν και βρίσκονται σε ένα μαγευτικό, τροπικό νησί. Το εξερευνούν από άκρη σ’ άκρη, ανακαλύπτουν μια παλιά καλύβα, κάνουν μπάνιο στους καταρράκτες, περνάνε μαζί μια υπέροχη μέρα. Στο τέλος της όμως ο παππούς ανακοινώνει στο παιδί πως έχει αποφασίσει να εγκατασταθεί στο νησί. Παρά τους φόβους του πως ο παππούς θα αισθάνεται μοναξιά, ο Σιντ επιβιβάζεται στο πλοίο και γυρίζει πίσω στο σπίτι του.

Θα έλεγε κανείς πως αυτό το βιβλίο είναι μια υπέροχη περιπέτεια. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως σχολιάζει τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου με τρυφερότητα και ευαισθησία. Οι χρωματιστές, ζωντανές εικόνες, γεμάτες συμβολισμούς, συναντούν το αφαιρετικό κείμενο που διακριτικά συνομιλεί με τα παιδιά. Όλοι ξέρουν τι έχει συμβεί στον παππού. Ο Davies όμως δίνει το περιθώριο στον κάθε ένα από εμάς να αγκαλιάσει το βιβλίο και το θέμα που πραγματεύεται με ελευθερία και σεβασμό, χωρίς διδακτισμούς και περιττά λόγια.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι από τα πιο δυνατά του στοιχεία, καθώς ο σπουδαίος Benji Davies μας αφηγείται με τις εικόνες του, όσα δεν μας έχει πει με τις λέξεις. Πίσω από τον υπέροχο κόσμο στον οποίο φαντάζεται το παιδί τον παππού του, υπάρχει το πένθος, η διαχείριση της απώλειας, ένα ταξίδι που φαντάζει μακρινό και δύσκολο, όπως αυτό που πρέπει να κάνει το παιδί όταν φεύγει μόνο του από το νησί του παππού. Όμως η δύναμη και οι αναμνήσεις αυτού που έφυγε, θα οδηγήσουν το παιδί με ασφάλεια στο σπίτι του. Τελικά, ένα βιβλίο μπορεί να μιλάει για τον θάνατο και να είναι ένας ύμνος για την αγάπη και την ζωή!

Το βιβλίο έχει ήδη αποσπάσει τα βραβεία: -AOI World Illustration Awards 2015 – Children’s Books Professional -Sainsbury’s Picture Book Award -Sainsbury’s Children’s Book of the Year 2015.

Την απόδοση του βιβλίου στα ελληνικά έχει κάνει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου.

Διαβάστε ένα απόσπασμα πατώντας εδώ.

Μέχρι τον ουρανό και πίσω – Αλεξία Βερνίκου

Η Έλλη είναι ένα παιδί του σήμερα. Μεγαλώνει με τους γονείς της, αλλά περνάει και πάρα πολύ χρόνο με την γιαγιά της. Μαζί περνούν πάντοτε καταπληκτικά! Οι μέρες όμως και ο χρόνος κυλούν γρήγορα. Μαζί με την Έλλη μεγαλώνει και η γιαγιά, που πλέον δεν μπορεί να κάνει μαζί της όλα τα πράγματα που έκαναν στο παρελθόν. Μέχρι που μια μέρα η γιαγιά δεν ήταν πλέον μαζί της.

Η Αλεξία Βερνίκου, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, δημιουργεί μια ιστορία δυνατή κι αληθινή, που δεν μπορεί παρά να συγκινήσει μικρούς και μεγάλους. Η υπέροχη σχέση της γιαγιάς με την μικρή Έλλη αναπτύσσεται από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου και την βλέπουμε να εξελίσσεται μέχρι το τέλος. Η ταύτιση με το μικρό κορίτσι είναι αναπόφευκτη κι αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Το βιβλίο μιλάει στον αναγνώστη για την απώλεια με ευθύτητα, αμεσότητα και οι λέξεις βγαίνουν με ευκολία, χωρίς φόβο. Και κάπως έτσι, μαζί με την Έλλη, καλούμαστε να καταλάβουμε αυτό το δύσκολο που έχει συμβεί. Όσο κι αν μας πονάει ο θάνατος παίρνοντας μακριά ένα αγαπημένο πρόσωπο, δεν καταφέρνει να μας πάρει κάτι πολύ σημαντικό. Την ανάμνηση του ανθρώπου που έφυγε από την ζωή μας. Γιατί οι σκέψεις και οι αναμνήσεις μας βρίσκουν μια θέση στην καρδιά μας και είναι μαζί μας για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Η πολυβραβευμένη Σοφία Τουλιάτου εικονογραφεί ένα βιβλίο γεμάτο ζωή. Ξεφυλλίζοντάς το χάνεσαι στην πανδαισία των χρωμάτων, στην εκφραστικότητα των προσώπων και στην ένταση των συναισθημάτων. Με απόλυτη αρμονία, ισορροπία και την παιδικότητα που χαρακτηρίζει το σχέδιό της, η Τουλιάτου συμπληρώνει το κείμενο και φωτίζει ένα θέμα δύσκολο και τρομακτικό για αρκετούς από εμάς.

Διαβάστε ένα απόσπασμα πατώντας εδώ.


Τα δύο αυτά βιβλία είναι εξαιρετικές προτάσεις για όποιον θέλει να βοηθήσει ένα παιδί, μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου, να διαχειριστεί τον θάνατο. Παρότι είναι διαφορετικά μεταξύ τους, τα ενώνει η φωτεινή εικονογράφηση και η ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος. Μακάρι να μην χρειαζόταν ποτέ να διαβάσουμε ένα τέτοιο βιβλίο σε ένα παιδί και δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε αν το παιδί δεν βρίσκεται ή δεν πρόκειται να βρεθεί στο κοντινό μέλλον αντιμέτωπο με αυτό. Όμως η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου είναι κομμάτι της ζωής. Και καλό είναι εμείς, ως ψύχραιμοι ενήλικες, να προστατέψουμε τα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν τον θάνατο, λέγοντας αλήθειες.

Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι περισσότερο σχετικά με αυτό το θέμα πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο του συνεργάτη μας Ιωάννη Ζήνδρου,  Ψυχολόγου Συν-θέτω ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Και φυσικά μη ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στην βιβλιοθήκη μας!


ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00, οι εκδόσεις Ίκαρος παρουσιάζουν το βιβλίο Μέχρι τον ουρανό και πίσω στο Ξενοδοχείο St George Lycabettus (Αίθουσα Le Grand Balcon), για την ενίσχυση του έργου της “Μέριμνας”.

Η διαχείριση της απώλειας,  απασχολεί όλους τους γονείς που αναζητούν τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσουν τις απορίες και τις αντιδράσεις των μικρών παιδιών. Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μέριμνα», έχει αφιερωθεί εδώ και χρόνια -μεταξύ άλλων-, και στην υποστήριξη των παιδιών και των γονιών, που είτε ζουν με μία απειλητική για τη ζωή ασθένεια, είτε θρηνούν την απώλεια αγαπημένου προσώπου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, Ψυχίατρος, Αν. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, η Δανάη Παπαδάτου, Πρόεδρος της Μέριμνας, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμ. Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και η συγγραφέας.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων την ημέρα της παρουσίασης θα διατεθούν στη “Μέριμνα”. Σας προσκαλούμε να στηρίξετε κι εσείς το έργο της, πραγματοποιώντας επί τόπου μια δωρεά ή αγοράζοντας αντίτυπα του βιβλίου.

Περισσότερες πληροφορίες για την “Μέριμνα” μπορείτε να βρείτε εδώ: http://merimna.org.gr/


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!