READING

Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με ένα κλ...

Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με ένα κλικ

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλεί όλο τον Μάιο, μικρούς και μεγάλους, να απολαύσουν μια σειρά από αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις, εμπνευσμένες από το εργοστάσιο φωταερίου αλλά και τη νεώτερη ελληνική ιστορία. Οι παραστάσεις θα είναι διαθέσιμες μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, ξεκινώντας από τις 4 Μαΐου 2020.

Το θέατρο στο ΒΜΦ

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, αγαπά και στηρίζει το θέατρο. Το 2014 διοργάνωσε για πρώτη φορά διαγωνισμό συγγραφής και παράστασης θεατρικών έργων εμπνευσμένων από την ιστορία του παλιού εργοστασίου. Το θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ένα πρωτότυπο project, βασισμένο στην τεχνική του museum theater, συνεχίστηκε το 2015 και το 2017 προκειμένου να δώσει μια διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση του χώρου, μέσα από τη θεατρική τέχνη.

Θεατρικές ομάδες αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου, τους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτό, τις μνήμες των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας, την ιστορία της γειτονιάς του Γκαζοχωρίου αλλά και τη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Αθήνας. Τα καλύτερα θεατρικά κείμενα παρουσιάστηκαν στο κοινό με φυσικό σκηνικό το ίδιο το εργοστάσιο φωταερίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των online παραστάσεων

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία από την ομάδα Hatari

Δευτέρα 4 Μαΐου στις 20.00 έως Τετάρτη 6 Μαΐου στις 20.00. Απευθύνεται σε εφήβους από 13 ετών και ενήλικες

Με κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, η Ιστορία του νεοελληνικού κράτους γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν. Η ιστορία ενός κράτους που ξεκίνησε το ταξίδι του με τις θερμές ευχές για απελευθέρωση από την Αϊτή – η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ελληνική επανάσταση του 1821.

Συντελεστές:

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Κείμενο: Μάριος Τσάγκαρης, Άλκης Ζούπας | Παίζουν: Γιώργος Καπινιάρης, ΆλκηςΖούπας | Βοηθός σκηνοθέτη: ΦένηΜπένου | Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου | Σχεδιασμός φωτισμού-Video-Φωτογραφία: Γιώργος Ζαφειρίου | Πρωτότυπη μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης | Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Σελλάς | Παραγωγή: Hatari, Ομάδα7

*Η θεατρική παράσταση Αϊτή παραστάθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο πλαίσιο της δράσης «160 χρόνια Γκάζι»: 160 χρόνια από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.


Μια πόλη στο σκοτάδι

Δευτέρα 11 Μαΐου στις 20.00 έως Σάββατο 16 Μαΐου στις 20.00. Απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών αλλά και μεγάλα παιδιά.

Αθήνα… η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο πασίγνωστος ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μυστηρίου ή μήπως για ένα… ταξίδι στο χρόνο;

Συντελεστές:

Κείμενο: Χρήστος Χριστόπουλος | Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ντόβολου | Ερμηνεία: Σοφία Νικολοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

*Το παραμύθι «Μια πόλη στο σκοτάδι» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.


Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη 

Από την Κυριακή 24 Μαΐου στις 11.00. Απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και ενήλικες.

Ένας γκαζιέρης αφηγείται και ζωντανεύει ιστορίες από το εργοστάσιο φωταερίου και τη γειτονιά του Γκαζιού! Μαζί του ταξιδεύουμε μέσα στη χρονοκάψουλα, φτυαρίζουμε τον λιθάνθρακα, σημειώνουμε το ποινολόγιο, τον συντροφεύουμε την ώρα του κολατσιού του και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.

Συντελεστές:

Ερμηνεία: Αναστάσης Χριστοφιλόπουλος | Επιμέλεια: Χρήστος Χριστόπουλος

*Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου, που βρίσκονται στο αρχείο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.


Βρείτε περισσότερες προτάσεις στο Κάθε μέρα γονείς.

Τεχνοχρόνος

Δευτέρα 25 Μαΐου στις 20.00 έως Πέμπτη 28 Μαΐου στις 20.00. Απευθύνεται σε εφήβους από 13 ετών και ενήλικες.

Μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και ταξιδεύουμε με το φωταέριο και το υδαταέριο πίσω στη δεκαετία του 1980, δεκαετία σημαντική καθώς τότε το εργοστάσιο φωταερίου έκλεισε οριστικά. Φωταέριο κι υδαταέριο ενωμένα μπορούν να νικήσουν την ηλεκτρική ενέργεια και να κρατήσουν το εργοστάσιο ανοιχτό. Μήπως, όμως, η τέχνη είναι πιο δυνατή από όλες τις μορφές ενέργειας;

Συντελεστές

Κείμενο: Ζέτη Φίτσιου | Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Στεφόπουλος | Ερμηνεία: Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Στεφόπουλος | Video ερμηνεία: Ελεάνα Γεωργούλη | Video: Γρηγόρης Πανόπουλος | Χωρική εγκατάσταση: Όλγα Μπρούμα | Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα | Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Τέλλος | Συνεργάτης φωτιστικού σχεδιασμού: Πάνος Τσεβρένης | Κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης | Διεύθυνση παραγωγής: Βαγγέλης Δοκός | Επιμέλεια παράστασης: Κική Δημητριάδη

*Ο Τεχνοχρόνος διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης θεατρικού κειμένου «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» που διοργανώθηκε το 2016-2017,  όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο συγγραφής και παράστασης θεατρικού κειμένου.


Μη χάσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Φρόντισε να κάνεις την κάθε μέρα μοναδική, όπως εσύ την θέλεις. Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!