READING

Τα βιβλία που σας προτείνουμε να διαβάσετε αυτόν τ...

Τα βιβλία που σας προτείνουμε να διαβάσετε αυτόν τον μήνα

Τι κοινό έχουν 2 μαθητές, 80 άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την ειρήνη και την ισότητα, 13 μυθικά πλάσματα, το διαστημόπλοιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1, η ελιά, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και μια κότα; Είναι όλοι πρωταγωνιστές σε παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη σας!

Έτοιμος; – Γιάννης Διακομανώλης (Ελληνοεκδοτική)

Ο Οδυσσέας, ένα μικροκαμωμένο και αδύνατο αγόρι με τεράστια στρογγυλά γυαλιά, κάθισε στο παγκάκι του σχολείου. Στα χέρια του κρατούσε, όπως πάντα, ένα εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων το οποίο σκόπευε να διαβάσει στο διάλειμμα. Δίπλα του ήρθε και κάθισε ο νέος συμμαθητής του, ο Αχιλλέας “ο γίγας”. Όλα κυλούσαν ήρεμα, μέχρι τη στιγμή που… έγινε ο σεισμός!

Ο Γιάννης Διακομανωλης, συγγραφέας και δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση, γράφει ένα βιβλίο για το τι πρέπει να γίνει στο σχολείο σε περίπτωση σεισμού. Ήρωες του βιβλίου είναι δύο διαφορετικά παιδιά, που συχνά μένουν στο περιθώριο. Γίνονται όμως οι πρωταγωνιστές μιας ιστορίας, που δεν τρομάζει, αλλά ενημερώνει και προετοιμάζει τους μαθητές. Στο τέλος της ιστορίας, θα βρείτε επιγραμματικά τις οδηγίες που πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση σεισμού, καθώς και φύλλα εργασίας για τα παιδιά. Έτσι, αυτό το βιβλίο γίνεται ένα χρήσιμο κι απαραίτητο εκπαιδευτικό εργαλείο. Κάθε παιδί (και κάθε γονιός θα έλεγα) πρέπει να το διαβάσει!

Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά

Ειρήνη. 40 υπέρμαχοι της ειρήνης στον κόσμο – Sandrine Mirza (Εκδόσεις Μινωας)

Δυστυχώς ο σημερινός κόσμος δεν είναι ο καλύτερος… Σίγουρα δεν είναι αυτός που οραματίστηκαν αυτοί οι 40 σπουδαίοι άνθρωποι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, οραματιστές, ακτιβιστές, που αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τον Βίκτορα Ουγκό, τον Πάμπλο Πικάσο και τον Τσάρλι Τσάπλιν, μέχρι τον Γκάντι, την Έλινορ Ρούσβελτ, την Τζόαν Μπαέζ και τον Νέλσον Μαντέλα, σε αυτό το βιβλίο τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή και το έργο αυτών που, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, εργάστηκαν για την ειρήνη στον κόσμο.

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 8 ετών. Τολμήστε να το διαβάσετε και με ένα μικρότερο παιδί όμως!

Εικονογράφηση: Λε Ντιό

Γυναίκες. 40 αγωνίστριες για την ισότητα – Isabelle Motrot (Εκδόσεις Μίνωας)

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, η Μαίρη Γούλστονκράφτ και η Αλεξάνδρα Νταβίντ-Νελ; Αν είσαι αγόρι ή κορίτσι, μαμά ή μπαμπάς, δάσκαλος ή δασκάλα, τότε αυτό το βιβλίο είναι απαραίτητο για τη βιβλιοθήκη σου. Εδώ θα γνωρίσεις σπουδαίες γυναίκες που με το έργο και τη δράση τους αγωνίστηκαν κατά της βίας, της στέρησης της ελευθερίας και βοήθησαν ώστε να ακουστεί η φωνή των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα ακόμη βιβλίο για 40 γυναίκες που αγωνίστηκαν για να ακουστούν, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να κατακτήσουν την ισότητα. Κι όταν λέω “ακόμη”, σίγουρα δεν το εννοώ αρνητικά. Γιατί όπως σας έχω ξαναπεί, μέχρι να πετύχουμε σήμερα όλα όσα διεκδίκησαν αυτές οι γυναίκες, κανένα τέτοιο βιβλίο δεν θα περισσεύει!

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 8 ετών. Τολμήστε να το διαβάσετε και με ένα μικρότερο παιδί όμως!

Εικονογράφηση: Βερονίκ Ζοφρ

Η Μις Τήρια με τα μαγικά πλάσματα – Joy Keller (Εκδόσεις Διάπλαση)

Ένα μικρό αγοράκι μπαίνει στο μαγαζί της Μις Τήρια ψάχνοντας να αγοράσει ένα κατοικίδιο. Εκεί θα γνωρίσει τα πιο μαγικά, μυθικά πλάσματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Θα βρει άραγε αυτό που ψάχνει;

Ένα βιβλίο γραμμένο σε έμμετρο διάλογο, με εικονογράφηση που θα αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά! Με χιούμορ και κείμενο που θα γίνει κατανοητό και από τα πιο μικρά παιδιά, μας παρουσιάζει 13 μυθικά πλάσματα, που επινόησε η ανθρώπινη φαντασία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στο τέλος θα βρείτε παράρτημα, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα πλάσματα που θα συναντήσουν τα παιδιά στο βιβλίο (χαρακτηριστικά, χώρα καταγωγής κ.α.)

Για παιδιά από 4 ετών.

Εικονογράφηση: Richard Watson

Άλμπερτ Αϊνστάιν – Jane Kent (Διόπτρα)

Το όνομά μου είναι Άλμπερτ Αϊνστάιν και σπούδασα μαθηματικά και φυσική. Στη διάρκεια της ζωής μου βρήκα απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις μου στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια, τη βαρύτητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Το βιβλίο αυτό εντάσσεται στη σειρά Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα. Στο συγκεκριμένο, ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και μαθαίνουμε για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Άλμπερτ Αϊνστάιν. Το βιβλίο στέκεται στις πιο σημαντικές στιγμές τις ζωής του και είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμη και δύσκολες έννοιες να γίνονται αντιληπτές από τα παιδιά. Στο τέλος θα βρείτε κι ένα χρονολόγιο με τα σημεία σταθμούς της ζωής του Αϊνστάιν, καθώς κι ερωτήσεις που μπορεί να απαντήσει το παιδί. Είναι μια εξαιρετική πρόταση για να γνωρίσουν τα παιδιά σημαντικούς ανθρώπους κι επιστήμονες και να έρθουν σε επαφή με δύσκολες επιστημονικές έννοιες.

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 7 ετών.

Εικονογράφηση: Isabel Munoz

Εξερευνώντας το ηλιακό μας σύστημα – Διονύσης Βαλεριάνος (Ελληνοεκδοτική)

Το ηλιακό μας σύστημα γίνεται μια μικρή “γειτονιά” στο απέραντο Διάστημα και τα παιδιά, με το διαστημόπλοιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναρπαστική περιήγηση. Το ταξίδι θα ξεκινήσει από την Γη, τον Γαλάζιο Πλανήτη, όπου θα γνωρίσουμε τον πλανήτη μας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τη σχέση του με τη Σελήνη και θα συνεχίσει στους υπόλοιπους πλανήτες, τους αστεροειδείς, τους κομήτες, για να καταλήξει στον Ήλιο, την πηγή ζωής του πλανήτη μας.

Όλα αυτά όμως, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον χάρη στην επαυξημένη πραγματικότητα. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τη σχετική εφαρμογή και σαρώνοντας τον QR κωδικό που θα βρείτε στις σελίδες του βιβλίου, θα ζήσετε μια μοναδική, διαδραστική εμπειρία, την οποία τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν και με τους φίλους τους!

Για παιδιά από από 8 ετών.

3D Γραφικά: Χάρης Σιόμπος

Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς – Βασιλική Μαρκάκη (Εκδόσεις Μίνωας)

Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν πολύ την ελιά και πάρα πολύ παλιά, από την προϊστορική εποχή, τη χρησιμοποιούσαν στην ιατρική, τη μαγειρική, τη θρησκεία και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας. Μέχρι σήμερα ειδικοί επιστήμονες, βοτανολόγοι, γεωπόνοι και αρχαιολόγοι, σπουδάζουν και εργάζονται για να ανακαλύψουν τη σημασία και τις πολλαπλές χρήσεις της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα.

Κείμενα γραμμένα απλά και κατανοητά, ζωγραφιές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα κι ακροστιχίδες, μας ταξιδεύουν στην Αρχαία Ελλάδα. Εκεί θα ανακαλύψουμε πώς χρησιμοποιούσαν την ελιά στη διατροφή, την ιατρική, τη θρησκεία, στις αρχαίες γιορτές, την καθημερινότητα, την οικονομία, τη νομοθεσία κ.α. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ ωραίο βιβλίο, μια πραγματική περιπέτεια δραστηριοτήτων που ξεχωρίζει!

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 7 ετών.

Έχουν εξαφανιστεί οι δεινόσαυροι ή ζουν ανάμεσά μας; – Guido Van Genechten (Διόπτρα)

Η ιστορία ξεκινά με μια κότα. Μα τι κάνει μια κότα, θα μου πείτε, σε ένα βιβλίο για δεινόσαυρους; Η ίδια ισχυρίζεται πως είναι δεινόσαυρος και θέλει να μας το αποδείξει. Όλοι πιστεύουν πως οι δεινόσαυροι έχουν εξαφανιστεί. Είναι άραγε αλήθεια; Μήπως κάποιοι βρίσκονται ακόμη στη Γη και ζουν ανάμεσά μας; Ένα αυθεντικό άλμπουμ με φωτογραφίες από πολύ πολύ παλιά, που έρχεται στο φως για πρώτη φορά, θα δώσει την απάντηση.

Έτσι λοιπόν, ξεκινά ένα διασκεδαστικό ταξίδι στον κόσμο των δεινοσαύρων, μέσα από φωτογραφίες και πληροφορίες για τη ζωή τους και τα διαφορετικά είδη δεινοσαύρων που έζησαν στη Γη. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα φοβερά αυτά πλάσματα με τον πιο εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο και μπαίνουν για σκέψη για όσα πλάσματα υπάρχουν ακόμη στη Γη και ίσως συγγενεύουν μαζί τους… ενδιαφέρον έτσι;

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 5 ετών.


Βρείτε περισσότερες προτάσεις βιβλίων εδώ.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!