READING

“Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι”...

“Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι” – μια ιστορία για την αλληλεγγύη

Ο Λευτέρης, το μικρό περιστέρι που αγαπήσαμε μέσα από την βρεφική παράσταση “Θα Βγω απ’ το Αυγό”, επιστρέφει φέτος και από τις 30 Σεπτεμβρίου θα φτερουγίζει στο θέατρο Άβατον. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι θα είναι μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 18 μηνών έως 6 ετών. Η παράσταση βασίζεται στο παραμύθι της Μαρίνας Πλεμένου Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι.

Η ιστορία του Λευτέρη μας μιλά για την αλληλεγγύη και την διαφορετικότητα κι έρχεται να θυμίσει σε μικρούς και μεγάλους πως κανείς δεν είναι μόνος του. Η Νάντια Δαλκυριάδου, με την οποία είχαμε την χαρά να συζητήσουμε για το έργο, σκηνοθετεί μια τρυφερή παράσταση όπου μέσα από το λόγο, το χορό και τη μουσική, καλεί τους μικρούς θεατές να ακολουθήσουν τον υπέροχο, φτερωτό ήρωα της ιστορίας και να μη ξεχνούν πως όσο μακριά κι αν πετάξουμε η αγάπη θα μας φτάσει.

Το Κάθε μέρα γονείς είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.


Ποια είναι η αποστολή του Λευτέρη; Τι θέλει να πει στα παιδιά;

Ο Λευτέρης, με την ιστορία του θυμίζει σε παιδιά και σε μεγάλους ότι η αγάπη υπάρχει και φτάνει σε όλους. Και όταν μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται, ο κόσμος γίνεται καλύτερος. Κι ακόμα και κάποιος σαν το Λευτεράκη που γεννήθηκε μόνος του, θα βρει την αγάπη στη θεία Μαριγώ, στο θείο Μένιο, στη Ρίτα…

Τι είναι αυτό που κάνει μια παιδική παράσταση επιτυχημένη, δεδομένου ότι τα παιδιά είναι απαιτητικό κοινό;

Μια παράσταση είναι επιτυχημένη όταν έχουν περάσει καλά όλοι. Και τα παιδιά και οι μεγάλοι και οι ηθοποιοί. Τότε πέτυχε το σκοπό της. Δεν πιστεύω ότι είναι απαιτητικό κοινό τα παιδιά, είναι ειλικρινές κοινό,το οποίο δεν έρχεται για να κρίνει, δεν έρχεται με προσδοκίες, δεν έχει εμπάθειες, από την άλλη όμως δεν έχει και υπομονή να δει κάτι που δεν του αρέσει. Θα έλεγα ότι είναι δίκαιο κοινό.

Πόσο δύσκολο είναι για τους ενήλικες να μιλήσουν στη γλώσσα των παιδιών;

Καθόλου δύσκολο νομίζω! Τα παιδιά δεν έχουν άλλη γλώσσα, έχουν άλλη σκέψη, πιο καθαρή και πιο απλή. Έχουν πιο ανεπτυγμένη τη φαντασία και κατά συνέπεια έχουν φοβερό χιούμορ! Είναι έτοιμα να αποδεχτούν τη θεατρική σύμβαση ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα αν πούμε ότι υπάρχει μια φανταστική πόρτα το αποδέχονται και χτίζουν με τη φαντασία τους όλο το σπίτι, ενώ οι ενήλικες είμαστε πιο δύσκαμπτοι ως προς αυτό. Και φυσικά  κερδισμένα βγαίνουν τα παιδιά, που έχουν δει το «σπίτι», ενώ εμείς μένουμε με την καχυποψία «μα που είναι η πόρτα;»

Σκηνοθετικά πόσο δύσκολο είναι να ανέβει μια παιδική παράσταση;

Είτε πρόκειται για παιδιά, είτε για μεγάλους, αν αποφασίσει κανείς να σκηνοθετήσει μια παράσταση μπαίνει σε μια διαδικασία δημιουργική και γόνιμη. Άλλοτε εύκολη και άλλοτε δύσκολη. Δεν νομίζω ότι έχει μεγάλες διαφορές το παιδικό θέατρο, από των ενηλίκων, αλλά και πάλι, εξαρτάται τι είδους θέατρο επιθυμεί κανείς να κάνει… Έχουμε δει παιδικές παραστάσεις ευφάνταστα σκηνοθετημένες κι από την άλλη έχουμε δει βραδινές παραστάσεις που μοιάζει να μην υπήρχε σκηνοθέτης. Άρα κατά τη γνώμη μου,  η διαφορά είναι στο τι είδους σκηνοθεσία θέλει να κάνει κάποιος κι όχι αν είναι βραδινό ή παιδικό το έργο.

Τι προσφέρει στην οικογένεια το καλό παιδικό θέατρο;

Μια παιδική παράσταση αποτελεί μια εμπειρία για όλη την οικογένεια. Το θέατρο είναι μια έξοδος, μια επίσκεψη, όπου η οικογένεια έχει άπειρες αφορμές να συζητήσει θέματα όπως η ευγένεια, η υπομονή, η κοινωνικοποίηση . Μια καλή παράσταση σίγουρα θα δώσει και αφορμή για κουβέντα αργότερα, για παραδείγματα σε σχέση με αυτό που είδαν μαζί, ακόμα και για πειράγματα. Πολλές φορές υπάρχουν παραστάσεις όπου συγκινούνται γονείς και παιδιά και νομίζω είναι πολύ χρήσιμη και σπουδαία εμπειρία να έχουν συγκινήσει έστω και μια φορά τα ίδια πράγματα γονιό και παιδί.


Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 11:00.

Θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3, Γκάζι) κάθε Σάββατο στις 17:00 και Κυριακή στις 11:00.

Διαρκεί 70 λεπτά με διάλειμμα.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 6 ετών.

Τιμές εισιτηρίων: 8 € κανονικό, 6 € πολυτέκνων, 5 € ανέργων, ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων

Τηλέφωνα Κρατήσεων: 210 3412689 και 6944189698

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: επικοινωνήστε στο 6944189698


Ταυτότητα παράστασης

Κέιμενο: Μαρινα Πλεμένου

Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου

Μουσική: Δάφνη Φαραζή

Σκηνικά-Κοστούμια: Βίκυ Πάντζιου

Φώτα: Γιώργος Ψυχράμης

Παίζουν: Βασιλική Κούλη, Δάφνη Μαρκάκη, Μαίρη Ξένου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Δημήτρης Φουρλής

Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης

Φωτογραφίες: Αγάπη Καλογιάννη


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!