READING

“Παράθυρα και καθρέφτες”, ένα εργαστήρ...

“Παράθυρα και καθρέφτες”, ένα εργαστήριο στο πλαίσιο του Μήνα Εφηβείας

Ο Μήνας Εφηβείας διοργανώνεται και φέτος για 9η χρονιά από τις Εκδόσεις Πατάκη. Σε συνεργασία με το Πολύχρωμο Σχολείο, καλούν γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς στο εργαστήριο με τίτλο Παράθυρα και καθρέφτες.

Για τα παιδιά και τις/τους εφήβους, τα βιβλία είναι σαν σπίτια με ανοιχτά παράθυρα στην πραγματικότητα των άλλων ανθρώπων και με καθρέφτες στη δική τους πραγματικότητα. Επιβεβαιώνουν τη βασική διαλεκτική σχέση που υπάρχει μεταξύ του κόσμου και του εαυτού μας. Πώς να νιώθουν, άραγε, τα ΛΟΑΤΙ παιδιά όταν διαπιστώνουν ότι ο εαυτός τους και η οικογένειά τους δεν αντικατοπτρίζονται στις δραστηριότητες, στα παραμύθια, στα βιβλία –σχολικά και εξωσχολικά–, στις ταινίες κ.ά.; Πώς είναι να μεγαλώνεις χωρίς το αίσθημα του «ανήκειν» και της εμπιστοσύνης και οι ιδιαίτερες ανάγκες, εμπειρίες και περιστάσεις της ζωής σου να μην αντιμετωπίζονται ως σημαντικές και πραγματικές;

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 12:00-14:00 μη χάσετε το εργαστήριο του Πολύχρωμου Σχολείου «Παράθυρα και Καθρέφτες». Η εκδήλωση θα γίνει στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65.

Ομιλητές: Έλενα Σκαρπίδου, εκπαιδευτικός, υπ. Τομέα Εκπ/σης Πολύχρωμου Σχολείου, Μαίρη Λεοντσίνη, Αν. Καθ. ΤΕΑΠH Ε.Κ.Π.Α., Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, συγγραφέας, μεταφραστής

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ | ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2103650024, 2103650071, ekdiloseis@patakis.gr

Στο link θα βρείτε το πρόγραμμα του ΜΗΝΑ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

https://www.patakis.gr/files2/minas_efiveias_2019.pdf

Λίγα λόγια για τον Μήνα Εφηβείας

Οι Εκδόσεις Πατάκη εδώ και 28 χρόνια ασχολούνται συστηματικά με την έκδοση λογοτεχνίας για εφήβους. Την τελευταία δεκαετία η εκδοτική δράση συμπληρώνεται από μια προσπάθεια προσέγγισης της «δύσκολης» αυτής ηλικιακής ομάδας, με στόχο οι έφηβοι να εκφραστούν και να ακουστούν από τους ενήλικες.

Δεν ασχολούμαστε μόνο με τη λογοτεχνία, αλλά με την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα, με την επιστήμη και με κοινωνικά θέματα.

Όλα αυτά «παντρεύονται» στο πλαίσιο του Μήνα Εφηβείας, που φέτος τον Νοέμβριο θα διοργανωθεί για 9η συνεχή χρονιά (ξεκίνησε το 2011).

Ο Μήνας Εφηβείας αποτελεί μια σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται στους εφήβους, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς. Εισηγητές στις εκδηλώσεις είναι συγγραφείς, άνθρωποι των τεχνών, επιστήμονες – συνεργάτες και φίλοι των Εκδόσεων Πατάκη, που παρουσιάζουν θεματικές τις οποίες έχουν προσεγγίσει μέσα από το λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό ή επιστημονικό τους έργο. Μέσα από τον Μήνα Εφηβεία οι νέοι παροτρύνονται σε πολιτιστικές δράσεις και ενθαρρύνονται να συμμετέχουν δημιουργικά, να πάρουν τον λόγο και να βρουν νέες διόδους έκφρασης.

Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων έχει σύγχρονο χαρακτήρα και περιλαμβάνει θέματα που τους αφορούν.

Οι εκδηλώσεις χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Σε εκδηλώσεις για οργανωμένες ομάδες εφήβων και μαθητών (τάξεις σχολείων, ομάδες λογοτεχνίας, καλλιτεχνικές ομάδες, μαθητές φροντιστηρίων, συλλόγους κ.ά.) και σε εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό (εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς).

Πολλοί εκπαιδευτικοί συνδυάζουν τα θέματα που δουλεύουν στο σχολείο με συμμετοχή της τάξης τους σε σχετικές εκδηλώσεις του Μήνα Εφηβείας, χαρίζοντας έτσι μια σφαιρικότερη εμπειρία στους μαθητές τους.

Ο Μήνας Εφηβείας δεν έχει κανέναν εμπορικό χαρακτήρα και όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται δωρεάν για τους συμμετέχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί φορείς συμπράττουν στην προσπάθειά μας αυτή. Ο Μήνας Εφηβείας τελεί υπό την Αιγίδα του Κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ.


Μη χάσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Φρόντισε να κάνεις την κάθε μέρα μοναδική, όπως εσύ την θέλεις. Κι αν θέλεις λίγη βοήθεια, εμείς είμαστε εδώ!

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!