Όχι μόνο γονείς…

Γράφει ο
Ιωάννης Ζήνδρος, Ψυχολόγος
Κέντρο Ψυχολογικής Παρέμβασης
Θεραπεύω-Συν, Συν-Θεραπεύω

Πρόσφατα επισκέφτηκε το κέντρο μας μια κυρία γύρω στα 40. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις της έκανα την πρώτη μου ερώτηση.

«Για πείτε μου λοιπόν, τι σας έφερε σε εμάς

«Υπάρχει αγάπη;» με ρώτησε και σταμάτησε περιμένοντας την απάντηση μου.

«Φυσικά!» της απάντησα γρήγορα, με αφέλεια και ενθουσιασμό. Σταμάτησα για λίγο και συνέχισα παραφράζοντας τον τίτλο ενός βιβλίου του Άαρον Μπέκ «Υπάρχει αλλά δεν αρκεί μόνο η αγάπη».


Κάθε μέρα γονείς, με ό,τι άγχη και έγνοιες περιλαμβάνει η γονική ιδιότητα. Κάθε μέρα γονείς με άρθρα για τις δραστηριότητες των παιδιών, τις εμπειρίες μας ευχάριστες και δυσάρεστες, με ιδέες και λύσεις για τα διάφορα θέματα που προκύπτουν στο μεγάλωμα των μικρών ανθρώπων και ό,τι άλλο… Τι γίνεται όμως με τις αρχικές μας ιδιότητες, τους αρχικούς μας ρόλους, τι γίνεται το κάθε μέρα ζευγάρι; Παραδίδουμε την ιδιότητα αυτή στο μαιευτήριο; Είναι η απώλεια του ρόλου αυτού το αντίτιμο και το κόστος της γέννησης ενός παιδιού;

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι νέοι γονείς, στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του παιδιού και να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους, χρόνους και χώρους, να ξεχνούν ο ένας τον άλλο. Τι συμβαίνει όμως αν αφιερώσουμε όλη την ενέργεια μας στο νέο μέλος της οικογένειας και ξεχάσουμε τον ή την σύντροφο μας; Αρκεί η αγάπη που υπάρχει;

Σύμφωνα με τον Άαρον Μπέκ δεν αρκεί μόνο η αγάπη. Όπως και όλες οι άλλες σχέσεις η συντροφική σχέση μεταξύ δύο γονέων πρέπει να θεωρείτε ένας ζωντανός οργανισμός που για να επιβιώσει χρειάζεται τροφή, δουλειά, στόχους, χώρο και χρόνο. Όπως και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έτσι και η συντροφική σχέση δεν είναι κάτι παγιωμένο και στάσιμο αλλά κάτι που συνεχώς εξελίσσεται. Η στασιμότητα φέρνει την φθορά και η φθορά φέρνει την γκρίνια και την αποξένωση.

Δεν αρκεί να νιώθετε και να ξέρετε ότι αγαπάτε τον/την σύντροφο σας, αλλά πρέπει και να το επικοινωνείτε με λόγια και πράξεις. Ξεχάστε ένα βράδυ την «ατα», τους παιδότοπους και την Ντόρα την εξερευνήτρια και χαρίστε στον/στην σύντροφο σας μια ρομαντική βραδιά. Επικοινωνήστε ως ενήλικες, όχι για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά για το πώς σας κάνει ο/η σύντροφος σας να αισθάνεστε. Συμπεριφερθείτε ως ερωτευμένοι ενήλικες ξαναγνωρίζοντας το σώμα του/της συντρόφου σας. Αφιερώστε έστω μια βραδιά στους εαυτούς σας και την επόμενη μέρα θα έχετε ξυπνήσει καλύτεροι γονείς.

Και επειδή η αληθινή ζωή δεν είναι σαν τις τηλεοπτικές διαφημίσεις ή τα αμερικάνικα σήριαλ σας αφιερώνω ένα τραγούδι

Αν θέλετε να αγοράσετε το βιβλίο του Μπεκ μπορείτε να το βρείτε εδώ.


Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

  1. des tzav

    24 Απριλίου

    Καλημέρα! Εαν δεν προσέξουμε τον εαυτό μας σαν άτομο, και ως ζευγαρι, ποτέ δε θα μπορέσουμε να είμαστε ολοκληρωμένοι ως γονείς και ούτε θα μπορούμε να δείξουμε όλη τη δυναμική μας στην ανατροφή τους… Κανόνας!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!