“Μικρές κυρίες” ετών 152…

Οι Μικρές Κυρίες γράφτηκαν πριν 152 χρόνια από την Λουίζα Μέι Άλκοτ. Σήμερα το βιβλίο θεωρείται ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διαχρονικό, πολυδιαβασμένο κι αγαπημένο απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Βρισκόμαστε στην εποχή του Αμερικανικού Εμφυλίου. Η Τζο, το αγοροκόριτσο που αγαπά τα βιβλία, η Μπεθ, η μουσικός, η Έιμι, η καλλιτέχνης με τις πανέμορφες ξανθές μπούκλες και η σοφή Μεγκ είναι οι αδερφές Μαρτς. Τα κορίτσια ζουν με τη μητέρα τους, καθώς ο πατέρας τους βρίσκεται στον πόλεμο, κι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με την καθημερινότητα. Αυτή είναι η ιστορία της ζωής τους κι ένα περιπετειώδες ταξίδι προς την ενηλικίωση.

Η Λουίζα Μέι Άλκοτ

Η Άλκοτ γεννήθηκε το 1832, σε μια κοινωνία που είχε πολύ συγκεκριμένες αντιλήψεις για τις γυναίκες και τον ρόλο τους. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και μέλος του κινήματος των Υπερβατιστών. Η Άλκοτ έγραψε συνολικά 30 βιβλία. Στο έργο της μπορεί κανείς να διακρίνει ξεκάθαρα την επιρροή από τις αντιλήψεις τους πατέρα της, αλλά και τις δικές της πεποιθήσεις. Δυνατή, γενναία, μαχητική, η Άλκοτ αντιλαμβανόταν τον κόσμο γύρω της με ανοικτή και προοδευτική ματιά. Κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο κατατάχθηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα, όπου προσβλήθηκε από τυφοειδή πυρετό. Πέθανε το 1888, δύο μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα της.

Οι Μικρές Κυρίες γράφτηκαν κατόπιν παραγγελίας του εκδότη Τόμας Νάιλς. Αν και η ιδέα δεν ενθουσίασε την Άλκοτ εξαρχής, καθώς της ζητήθηκε να γράψει ένα “βιβλίο για κορίτσια”, ο πρώτος τόμος του βιβλίου δημοσιεύτηκε το 1868 και σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Ένα χρόνο μετά δημοσιεύθηκε κι ο δεύτερος τόμος, ενώ και τα δύο βιβλία κυκλοφόρησαν μαζί, ως ένα μυθιστόρημα, το 1880. Παρότι έχει αλλάξει τα ονόματα, θεωρείται από τους μελετητές της ότι περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Η ιστορία των τεσσάρων αυτών γυναικών ασκεί μέχρι σήμερα μια ακαταμάχητη έλξη στον αναγνώστη. Είναι άλλωστε ένα παραμύθι για μεγάλους που τα έχει όλα: έρωτα, θάνατο, αγάπη για τη ζωή, περιπέτεια, δράμα, ανισότητα, φόβο, ανασφάλεια, θάρρος, φτώχεια, πλούτο, πόνο, αλληλεγγύη, όνειρα, αγώνα, νίκη, ήττα… Η ιστορία των αδερφών Μαρτς σηματοδοτεί το τέλος της αθωότητας, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, το ταξίδι μιας ζωής που μπορεί να είναι δύσκολη, μας επιτρέπει όμως να ονειρευόμαστε.

Μικρές Κυρίες για μικρά παιδιά!

Μπορεί οι Μικρές Κυρίες να γράφτηκαν για τον ενήλικα αναγνώστη πριν 152 χρόνια, στα τέλη όμως του 2019, δύο πολύ αγαπημένοι μου συγγραφείς, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Αργυρώ Πιπίνη, διασκεύασαν την ιστορία για παιδιά.

Μικρές Κυρίες ή ένα παραμύθι για τέσσερα κορίτσια αληθινά – Αντώνης Παπαθεοδούλου (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Μικρά Μεγάλα Κλασικά. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου διασκευάζει την ιστορία για παιδιά 5+ ετών και η Ίρις Σαμαρτζή ντύνει τις σελίδες με τις εικόνες της. Ο νεαρός αναγνώστης γνωρίζει την ιστορία τεσσάρων αληθινών κοριτσιών, μαθαίνει μέσα από τις χαρές και τις λύπες τους, την φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής τους, τον πλούτο του μυαλού και της καρδιάς τους.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό βιβλίο! Μέσα σε 26 σελίδες ο Παπαθεοδούλου αφηγείται στα παιδιά την ιστορία των 4 κοριτσιών, χωρίς να κάνει λογοτεχνικές εκπτώσεις, με σεβασμό στην αρχική ιστορία. Η Σαμαρτζή, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, συμπληρώνει το κείμενο με τις εικόνες της. Η πολύχρωμη εικονογράφηση μαγνητίζει τη ματιά μας και μας καλεί να ανακαλύψουμε τις υπέροχες λεπτομέρειες, που αναπαριστούν άψογα τη ζωή των πρωταγωνιστριών.

Μικρές Κυρίες – Αργυρώ Πιπίνη (Εκδόσεις Διόπτρα)

Οι Μικρές Κυρίες της Αργυρώς Πιπίνη απευθύνονται σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά (8+ ετών). Έχοντας διαβάσει το κλασικό αυτό βιβλίο στα ελληνικά και στα αγγλικά, θεωρώ πως η συγκεκριμένη απόδοση είναι εξαιρετική! Το κείμενο, πυκνό και μεστό, δεν παραλείπει βασικά στοιχεία από την ιστορία της Άλκοτ, ενώ είναι γεμάτο από τον πλούτο των συναισθημάτων που βγάζει πάντα η γραφή της Πιπίνη. Έτσι, σε 50 περίπου σελίδες, η συγγραφέας μας δίνει τη δυνατότητα να (ξανα)νιώσουμε όλα εκείνα τα συναισθήματα που συνόδευαν την πρώτη ανάγνωση αυτού του βιβλίου στα νεανικά μας χρόνια.

Θα ξεχωρίσετε τις ολοσέλιδες εικόνες της Αιμιλίας Κονταίου, οι οποίες δουλεμένες με λεπτομέρεια, αποδίδουν έντονα συναισθήματα και το ύφος μιας περασμένης εποχής.


Οι Μικρές Κυρίες έχουν ταξιδέψει από τις σελίδες του βιβλίου μέχρι τη μεγάλη οθόνη και τη θεατρική σκηνή. Ίσως γιατί κάποιοι θεωρούν πως αυτό είναι ένα εύκολο “κοριτσίστικο” βιβλίο. Είναι όμως η απεικόνιση μιας ολόκληρης εποχής, ένα σχόλιο για τη ζωή, τα ανθρώπινα όνειρα, τη γυναίκα και τη θέση της στον κόσμο, την οικογένεια. Αν δεν το έχετε διαβάσει, νομίζω πως πρέπει να το αναζητήσετε. Κι αν έχετε μικρά παιδιά, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Αργυρώ Πιπίνη θα τους αφηγηθούν με σεβασμό την ιστορία. Μέχρι την ώρα που τα παιδιά θα είναι έτοιμα να διαβάσουν μόνα τους το πρωτότυπο βιβλίο της Λουίζα Μέι Άλκοτ.

Διάβασε κι αυτό!

  • Οι Μικρές Κυρίες είναι ένα βιβλίο 750 περίπου σελίδων. Η Άλκοτ έγραψε τις πρώτες 402 σελίδες σε λιγότερο από 6 εβδομάδες, ενώ χρειάστηκε λιγότερο από 3 μήνες για τη συγγραφή του βιβλίου.
  • Δεν την ενδιέφερε καθόλου ο γάμος. Μάλιστα,έγραφε στο ημερολόγιό της θυμωμένη για όλα τα κορίτσια που την ρωτούσαν αν θα παντρευτούν οι μικρές κυρίες.
  • Δεν ήθελε να γράψει τις Μικρές Κυρίες, αλλά αναγκάστηκε για να ξεπληρώσει τα χρέη της οικογένειάς της.
  • Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν.
  • Είχε ξεκάθαρη στάση κατά της δουλείας.
  • Πριν τις Μικρές Κυρίες έγραφε ιστορίες με ψευδώνυμο.

Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!