READING

Μάρτης, Μαρτάκι ή Μαρτίτσι, το βραχιόλι της άνοιξη...

Μάρτης, Μαρτάκι ή Μαρτίτσι, το βραχιόλι της άνοιξης

Μάρτης, μαρτάκι ή μαρτίτσι, ένα βραχιόλι που φοριέται την 1η του Μάρτη, φτιαγμένο από κόκκινη και άσπρη κλωστή.

Ανάλογα με την κάθε περιοχή της Ελλάδας το όνομά του μπορεί να αλλάζει, ο μάρτης όμως είναι ένα κόκκινο και άσπρο βραχιολάκι, φτιαγμένο από κλωστή ή σχοινάκι, που φοράνε μικροί και μεγάλη την πρώτη μέρα του Μάρτη. Είναι ένα έθιμο που δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Μάρτη φοράνε και σε αρκετές βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, όταν οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Σύμφωνα με την νεότερη λαϊκή μας παράδοση, ο Μάρτης θα προστατέψει το πρόσωπο των παιδιών από τον ανοιξιάτικο ήλιο ώστε να μην καούν. Θα τον φοράμε στο χέρι μας μέχρι τις 31 Μαρτίου και τότε θα τον αφήσουμε πάνω στις τριανταφυλλιές για να τον πάρουν τα πρώτα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους, ή σε ένα καρποφόρο δέντρο ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία. Κάπου διάβαζα ότι σε κάποιες περιοχές το τοποθετούν κάτω από μια πέτρα. Αν την επόμενη μέρα δουν δίπλα στην πέτρα ένα σκουλήκι, αυτό είναι καλός οιωνός για την υπόλοιπη χρονιά.

Το άσπρο και το κόκκινο χρώμα συνδέεται άμεσα με διάφορες δεισιδαιμονίες, ειδικά όταν θέλουμε να εμποδίσουμε κάποιο κακό.

Μαρτενίτσα, το μαρτάκι της Βουλγαρίας

Μαρτενίτσα λέγονται στη Βουλγαρία τα στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές. Τα φοράνε στο πέτο τους οι Βούλγαροι την πρώτη μέρα του Μάρτη. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, οι άνθρωποι τοποθετούν ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος έξω από την πόρτα τους για να μην τους κάψει η γιαγιά Μάρτα, η προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Για αυτούς είναι κάτι σαν φυλαχτό και προσφέρεται ως δώρο με την ευχή για υγεία και ευημερία.

Τα μαρτάκια που βλέπετε στις φωτογραφίες θα τα βρείτε στο κατάστημα MaFo Handmade.

Ακολούθησέ μας και στο Instagram!

Χρόνο τον χρόνο το μαρτάκι έχει γίνει ένα αγαπημένο αξεσουάρ. Μια μικρή αναζήτηση να κάνετε και θα βρείτε πραγματικά υπέροχα σχέδια για παιδιά, άντρες και γυναίκες. Παρότι κάθε χρόνο κι εγώ αγοράζω ή φτιάχνω τα δικά μας μαρτίτσια (έτσι τα λέμε στα Γιάννενα), δεν βγαίνει από το μυαλό μου η εικόνα να κάθομαι με τα αδέρφια μου και να στρίβουμε μια κόκκινη και άσπρη κλωστή για να φτιάξουμε τα δικά μας. Είναι από αυτές τις παιδικές αναμνήσεις που σε ακολουθούν για χρόνια.

10 φράσεις και παροιμίες για τον Μάρτη

  • Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει.
  • Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης.
  • Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα.
  • Κάλλιο Μάρτη καρβουνιάρη, παρά Μάρτη καψαλιάρη.
  • Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή;
  • Αν δώσει ο Μάρτης και κακιώσει, μες στα χιόνια θα μας χώσει.
  • Μάρτη, Μάρτη βροχερέ κι Απρίλη δροσερέ.
  • Μήδε ο Μάρτης Καλοκαίρι, μήδ’ ο Αύγουστος Χειμώνας.
  • Ο πο ’χει κόρη ακριβή, του Μάρτη ο ήλιος μην τη δει.
  • Κάλλιο Μάρτη στις γωνιές, παρά Μάρτη στις αυλές.

Γεια σας! Είμαι η Μάγδα και σας καλωσορίζω στο «Κάθε μέρα γονείς». Κατάγομαι από τα Γιάννενα και σπούδασα δημοσιογραφία κι επικοινωνία στο Λονδίνο. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Πολιτισμού, στις Δημόσιες Σχέσεις. Πλέον, έκανα το χόμπι μου επάγγελμα! Εκτός από το "Κάθε μέρα γονείς" έχω δημιουργήσει και το www.familyfriendlytravel.gr

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
error: Content is protected !!